Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / 2.500 πρόσφυγες σε ένα μήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

23/08/2016 10:10 πμ

2.500 πρόσφυγες σε ένα μήνα

2.500 πρόσφυγες σε ένα μήνα

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αναζητούν λύσεις στην κυβέρνηση 

Προβληματισμός επικρατεί τον τελευταίο μήνα σε κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και φορείς σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών τον τελευταίο μήνα. Μπορεί οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά μας να είναι εκατοντάδες λιγότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, όμως η σταδιακή αύξησή τους μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία δημιουργεί νέα δεδομένα. 

Όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το συντονιστικό της κυβέρνησης για το προσφυγικό, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, λίγες πριν οι στρατηγοί προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Ερντογάν, στα ελληνικά νησιά βρίσκονταν 8500 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Ένα μήνα αργότερα ο αριθμός αγγίζει πλέον – και σύντομα θα ξεπεράσει τις 11.000. Καθημερινά περίπου 100-150 πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα παράλια κυρίως της Λέσβου και της Χίου. Εκτιμάται ότι μετά τα γεγονότα στην Τουρκία έχουν ατονήσει οι έλεγχοι που προβλέπονται να γίνονται από τουρκικής πλευράς για την παρεμπόδιση των αναχωρήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφύγων.

Δεν αντέχουν τα hot spots 

Η «πίεση» που δέχονται τα νησιά μας είναι μεγάλη καθώς ήδη ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών υπερβαίνει τον αριθμό πληρότητας των κέντρων υποδοχής. 

Σύμφωνα με την συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών στην Λέσβο βρίσκονται περίπου 4500 άτομα, όταν η χωρητικότητα των hot spots είναι μόλις 3500. Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Χίο όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες ξεπέρασαν τους 3000, με τη δυναμικότητα των δομών που υπάρχουν στο νησί να μην μπορούν να ξεπεράσουν τους 1100(!!!). 

Στη Σάμο βρίσκονται περίπου 1500 άτομα (δυναμική για 850), στη Λέρο 750 (δυναμική για 1000), 1100 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κω όσο και η δυναμικότητα των δομών. 

«Η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι αλλαγές είναι αξιοσημείωτες και οι αφίξεις είναι παρατηρήσιμες» επισημαίνουν στη ThessNews από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 

Εστιάζουν στο πρόβλημα του «εγκλωβισμού» των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και το αποδίδουν στην γραφειοκρατία με τις διαδικασίες ασύλου. «Πολεμάμε να πείσουμε την κυβέρνηση να κάνει ταχύτερες τις διαδικασίες ασύλου. Είναι καθαρά εσωτερικό το θέμα. Η αξιολόγηση γίνεται από το υπουργείο. Αλλά είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες και δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος» επισημαίνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ούτε να μεταφέρονται στην ενδοχώρα ούτε να επιστρέφουν στην Τουρκία. 

«Καμπανάκι κινδύνου» από την Περιφέρεια 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου είχε έγκαιρα, από τα τέλη Ιουλίου προειδοποιήσει με επιστολή της προς τον Αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης κ. Δημήτρη Βίτσα. 

Με αφορμή την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφωνόταν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, η Περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι -και να δράσουν αντίστοιχα- ότι τα νησιά μας δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες πέρα από τη χωρητικότητα των ήδη θεσμοθετημένων και οργανωμένων hotspots.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθερή και μάλλον αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Με δεδομένο ότι η χωρητικότητα των 3 Hot Spots έχει ήδη ξεπεραστεί,  παρακαλούμε όπως ληφθεί εγκαίρως πρόνοια αποσυμφόρησης των νησιών .Εκτιμάμε ότι η κατάσταση που εν δυνάμει τείνει να διαμορφωθεί θέτει το ζήτημα με ακόμα πιο επείγοντα , σε σύγκριση με το παρελθόν, τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η κ. Καλογήρου. 

Να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα 

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη γείτονα χώρα και περιμένουν να μην αλλάξει τίποτα πέρα από τα συμφωνηθέντα για το προσφυγικό. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να «απειλεί» πως αν τον Οκτώβριο δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους, η συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες θα πάψει να ισχύει. Σε τελευταία του συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά διευκρίνισε ότι «εάν γίνει η απελευθέρωση, τότε θα κάνουμε ό,τι συμφωνήθηκε, αν όχι, τότε δεν θα εφαρμόσουμε κι εμείς την συμφωνία επανεισδοχής». 

Η ανησυχία στα νησιά για πιθανή νέα «έκρηξη» ανεξέλεγκτων ροών σε περίπτωση που η συμφωνία ναυαγήσει, υπάρχει και σε κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι όμως προσπαθούν να μείνουν αισιόδοξοι σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις που είναι η δημιουργία δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα για να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.  

Σε ό,τι αφορά στις επανεισδοχές στην Τουρκία, αυτές συνεχίζονται με το σταγονόμετρο καθώς από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία: με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.055 υπήκοοι τρίτων χωρών, με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 45 Τούρκοι υπήκοοι και με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, 476 υπήκοοι τρίτων χωρών.

 Από το φύλλο της THESSNEWS #15 (20-21/08/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

27.10.2021 6:15 πμ

Ο ένας μετά τον άλλο οι νομοί στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ακυρώνουν τις μαθητικές παρελάσεις. Αιτία ο φόβος αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς του ιού στη μαθητική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

26.10.2021 8:12 μμ

Μεγάλες ουρές το βράδυ της Τρίτης 26 Οκτωβρίου για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται στην εκκλησία ώστε να προσκυνήσουν τα λείψανα του Πολιούχου της πόλης και την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης. Χαρακτηριστικές είναι οι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

26.10.2021 7:45 πμ

Ο Άγιος Δημήτριος έζησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Τότε η Θεσσαλονίκη ήταν το μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι, μια πόλη με εμπορική και οικονομική ακμή που την καθιστούσε κυρίαρχη στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25.10.2021 2:56 μμ

Άμεσα αντανακλαστικά έδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά το σάλο που ξέσπασε για τις προσκλήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική αποτύπωση του σχεδιαγράμματος του χώρου της παρέλασης μαζί με τις θέσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25.10.2021 11:30 πμ

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτίσσης μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκινούν από σήμερα στην πόλη μας. Έχουν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25.10.2021 10:16 πμ

Mε όλα τα απαραίτητα μέτρα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, καθώς και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Θεσσαλονίκη. Κιγκλιδώματα έχουν τοποθετηθει απο νωρίς περιμετρικά του Ιερού Ναού, ώστε να περιοριστεί

thess

Επικαιρότητα