Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / 120.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την κλιματική κρίση (VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

24/04/20245:02 μμ

120.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την κλιματική κρίση (VIDEO)

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τόνισε ότι απαιτούνται περίπου 500 εκατ. ευρώ για τον δήμο

120.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την κλιματική κρίση (VIDEO)

 

Στις πρωτιές της ΠΚΜ σε σχέση με την κλιματική κρίση αναφέρθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ ΤΚΜ με θέμα «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία».

 

Όπως είπε, είναι η πρώτη Περιφέρεια στην οποία μειώθηκαν κατα 55% τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με όλη τη χώρα στοιχείο που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α.

 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι από το νέο ΕΣΠΑ θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις που θωρακίζουν την περιφέρεια απέναντι στην κλιματική κρίση.

 

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις δράσεις που εφαρμόζει η Περιφέρεια, για τη διάβρωση, τα συστήματα μέτρησης της αέριας ρύπανσης, τα μετρητικά συστήματα που τοποθετήθηκαν σε ποταμούς, τα μέτρα προώθησης της ηλεκτροκίνησης και της ενεργειακής θωράκισης των δημόσιων κτηρίων.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, που εφαρμόζουν σε διάφορα επίπεδα το Υπουργείο, η Περιφέρεια, οι Δήμοι αλλά και διάφοροι οργανισμοί.

 

«Πρέπει να κάνουμε θεσμικές αλλαγές για οριστικό ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων» τόνισε ο κ. Τζιτζικωστας αναφέροντας ότι οι αντιπλημμυρικές υποδομές έχουν κατασκευαστεί με τα κλιματικά δεδομένα της δεκαετίας του΄50.

 

«Τι θα συνέβαινε αν η κακοκαιρία “Ντάνιελ” συνέβαινε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από πλευράς Ε.Ε.

 

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης αναγέρθηκε στις προτεραιότητες της Πολιτείας υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι που απαιτούνται είναι τεράστιοι. Μιλώντας για το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για δάση δόμηση και υδάτινους πόρους τόνισε ότι «Πρέπει να εκλογικεύσουμε τον κακό τρόπο που δομούσαμε την πόλη και την ύπαιθρο για να αντέξουμε στην κλιματική αλλαγή».

 

 

«Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για γενναία και δραστικά μέτρα. Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από τη φθορά» τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης στον χαιρετισμό του.

 

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τόνισε ότι «οι κλιματικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν με μαγικό ραβδί» υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται περίπου 500 εκατ. ευρώ για τον δήμο της Θεσσαλονίκης.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε στο «περιβαλλοντικό παρατηρητήριο» που συνέστησε η ΠΚΜ με στόχο τη συστηματική καταγραφή της αέριας ρύπανσης και της διάβρωσης των ακτών και ότι το 2025 θα είναι πλήρως λειτουργικό με όλα τα δεδομένα διαθέσιμα για την επιστημονική κοινότητα.

 

Την ανάγκη να υπάρχουν δράσεις προστασίας και ανθεκτικότητας, που λαμβάνουν υπόψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει να δημιουργηθεί μια αντιπεριφέρεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Σε παρέμβασή του ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στη μελέτη που προβλέπει ότι στην ΝΑ Ευρώπη η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς όταν ο στόχος της ΕΕ είναι για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

 

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ματθαίος Σανταμούρης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

 

«Έχουμε τα εργαλεία μπορούμε να μειώσουμε την θερμοκρασία των πόλεων» ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα το Ριαντ της Σαουδικής Αραβιας όπου το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ «τρέχει» ένα πρόγραμμα με υλικά σε δρόμους σπίτια και κτήρια που μείωσαν τη θερμοκρασία της πόλης κατά 5 βαθμούς και κατά 35% την χρήση κλιματιστικών.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Η Δέσποινα Κρητικού από το 1994 μέχρι σήμερα, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, στην ΕΡΤ 3, στις εφημερίδες Εξουσία, ΚΕΝΤΡΙ, FREE DAY, ΚΑΡΦΙΤΣΑ, σε ραδιόφωνα, περιοδικά, ειδησεογραφικά portals και σε γραφεία τύπου ενώ έχει στο ενεργητικό της πολλές δημοσιογραφικές αποστολές εντός και εκτός Ελλάδας.

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

23.5.202411:06 πμ

    Την σημασία της υγιεινής διατροφής, της ανακύκλωσης αλλά και την προάσπιση της υγείας θα μάθουν μικροί και μεγάλοι μέσα από την ολοήμερη «Εκδήλωση Λαϊκών Αγορών» για τα 95 χρόνια λειτουργίας τους που έχει στηθεί από νωρίς στο άγαλμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

22.5.20247:20 μμ

  Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι δημιουργίες υψηλής ραπτικής των μαθητευόμενων και των εκπαιδευτικών του δεύτερου έτους της ειδικότητας «Ύφασμα – Ένδυση και Σχεδιασμός Ενδύματος», της ΔΥΠΑ με τη συμμετοχή των ΕΠΑΣ Παλλήνης και Ωραιοκάστρο, σε μια μοναδική εκδήλωση, στο Συνεδριακό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

21.5.20246:05 μμ

  Περισσότερα από 100 αδέσποτα σκυλιά ζουν στις παλιές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, στην περιοχή Τσαΐρια στην Περαία Θεσσαλονίκης, ανατολικά του αεροδρομίου.     Η περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων ανήκει στον φορέα Thess INTEC και αναμένεται το επόμενο διάστημα να δημιουργηθεί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

21.5.20242:39 μμ

  Συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του Δήμου Καλαμαριάς από αναλήψεως καθηκόντων της μέχρι σήμερα, έδωσε η Χρύσα Αράπογλου. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε, αυτά που έχουν γίνει τους πρώτους 4 μήνες και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.    

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

21.5.20241:52 μμ

    Ένα ηλεκτρικό λεωφορείο με υδρογόνο που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, τροφοδοτείται σε ένα τέταρτο της ώρας και έχει αυτονομία κίνησης έως 600 χλμ., έφτασε στη Θεσσαλονίκη!   Κοστίζει πάνω από 500.000 ευρώ και το κόστος για κάθε γέμισμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

21.5.202411:16 πμ

  Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μεταφέρθηκαν δυο γυναίκες ηλικίας περίπου 50 ετών, όταν τραυματίστηκαν στο κεφάλι από ξύλα που έπεσαν στα κεφάλια τους, στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.   Η Αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο της εταιρίας που εκτελεί τις

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή