Γεμάτη μνήμες, συγκίνηση και μαρτυρίες είναι η παράσταση με τίτλο «Μετράει μέσα μου η ζωή» που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, σε κείμενο Ροδής Στεφανίδου και σκηνοθεσία Ελευθερίας Τέτουλα, για τα ογδόντα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού Χορτιάτη.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια ιστορία γεμάτη ανθρώπινο πόνο και αδικοχαμένες ψυχές.
Όπως αναφέρει η Ροδή Στεφανίδου που υπογράφει το κείμενο «Η μνήμη θρέφει και θρέφεται από τις προσωπικές μαρτυρίες των παιδιών που γλύτωσαν από το Ολοκαύτωμα και μας εξιστόρησαν όλα όσα συνέβησαν. Μέσα από την έρευνα, τα ντοκιμαντέρ, τις προηγούμενες παραστάσεις αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες προέκυψε το κείμενο που εμπλουτίστηκε με στοιχεία μυθοπλασίας σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί ο θεατής στα δικά του συμπεράσματα».
Επί σκηνής το ΚΘΒΕ τιμά όσους μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβριο του 1944 αλλά και όσους κατάφεραν να επιζήσουν, φωτίζοντας μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή της Θεσσαλονίκης.
*Λόγω της σκληρής γλώσσας η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Η θεατρική παράσταση «Μετράει μέσα μου η ζωή» αποτελεί έναν στοχασμό για το πως η διαμεσολαβημένη μαρτυρία μπορεί μέσω του θεάτρου να αφυπνίσει τη μνήμη, να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις όλων μας προκειμένου να μην ξαναγίνει κάτι παρόμοιο.
Προσπαθήσαμε με περίσκεψη και σεβασμό να δώσουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις: «Γιατί αυτό να συμβεί σ’ εμάς;», «Γιατί ο άνθρωπος φτάνει σε τέτοια παραφροσύνη;», που βασάνιζαν για χρόνια όσους σώθηκαν και τους απογόνους τους, αλλά κι εμάς που κληρονομήσαμε τις μαρτυρίες και την ιστορία τους.
To ζητούμενο όμως γι’ αυτή την παράσταση και για όλους εμάς που την υπηρετήσαμε δεν ήταν μόνο να συναισθανθούμε τι σημαίνει να είσαι μάρτυρας, να δώσουμε κι εμείς τις δικές μας απαντήσεις σε αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα, αλλά ν’ αναδείξουμε το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη ως μία πανανθρώπινη καταγγελία για τη βία και τον πόλεμο.
-Ελευθερία Τέτουλα