Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μελέτη της διαΝΕΟσις για τον πολιτισμό στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

14/10/20239:30 μμ

Μελέτη της διαΝΕΟσις για τον πολιτισμό στην Ελλάδα

Πώς μπορεί ο πολιτισμός να γίνει μοχλός οικονομικής αλλά και ευρύτερης ανάπτυξης για τη χώρα;

Μελέτη της διαΝΕΟσις για τον πολιτισμό στην Ελλάδα

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Πώς μπορεί ο πολιτισμός να γίνει μοχλός οικονομικής αλλά και ευρύτερης ανάπτυξης για τη χώρα; Ποιες πολιτικές μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων;

 

Η νέα έρευνα του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις, η οποία κυκλοφορεί και σε βιβλίο, υπογράφεται από οκτώ ερευνητές -ο καθένας ειδικός σε ένα διαφορετικό πεδίο του πολιτισμού- με συντονιστή του έργου τον σύμβουλο πολιτιστικής στρατηγικής Χρήστο Καρρά.

Η νέα αυτή έρευνα θα παρουσιαστεί στη δημόσια εκδήλωση «Πολιτισμός: Το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα» που συνδιοργανώνουν η διαNEOσις και ο Σύλλογος Οι Φίλοι Της Μουσικής, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η μελέτη επιχειρεί να χαρτογραφήσει αναλυτικά και να σχολιάσει με συστηματικό τρόπο τους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς (ΠΔΤ) στην Ελλάδα: εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική, οπτικοακουστικά μέσα, αρχεία, βιβλιοθήκες βιβλία και τον Τύπο, τη διαφήμιση και τη χειροτεχνία.

Κυρίως, όμως, στοχεύει στο να φέρει στον δημόσιο διάλογο τα δεκάδες μέτρα πολιτικής που προτείνει για καθένα από τα γνωστά ή λιγότερο γνωστά προβλήματα τα οποία διατυπώνει.

Ως προς τα οφέλη του πολιτισμού στην οικονομία, η μελέτη, εκτός από το ισχυρό ελληνικό brand πολιτιστικής κληρονομιάς που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο και ενισχύει τον τουρισμό, αναφέρεται στους κατά κανόνα νεότερους και καλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους των ΠΔΤ, στη συμβολή του πολιτισμού σε καλύτερες και πιο βιώσιμες πόλεις με εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού που ζωντανεύουν τις πόλεις, στην θεραπευτική ιδιότητα της τέχνης ιδίως στη ψυχική υγεία.

Ωστόσο η μελέτη της διαΝΕΟσις διαπιστώνει τις πολλές ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες: εισάγουμε περισσότερα πολιτιστικά προϊόντα (αξίας € 181 εκατομμυρίων) από όσα εξάγουμε ( € 110 εκατομμύρια). Ο πολιτιστικός τομέας απασχολεί περίπου το 3% των εργαζόμενων στη χώρα, παράγει μόνο το 1,4% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, μια ένδειξη χαμηλής παραγωγικότητας. Οι Έλληνες εργαζόμενοι στους κλάδους του πολιτισμού είναι οργανωμένοι σε κατακερματισμένες μικρές επιχειρήσεις, με 2,3 εργαζόμενους κατά μέσο όρο η καθεμία -δεν είναι μεν πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,7), όμως σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος (6,4).

Όσο για τις κρατικές δαπάνες για πολιτιστικές υπηρεσίες ανά κάτοικο είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη – περίπου στο 1/5 του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Από τα δεδομένα της προκύπτουν επίσης και οι πολύ μεγάλες ανισότητες μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας στους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς, με ξεκάθαρη τάση προς το κέντρο. Τα 3/4 της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του κλάδου αντιστοιχούν στη δραστηριότητα στην περιφέρεια Αττικής, όπου περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν την έδρα τους κι εκεί εργάζονται 6 στους 10 εργαζόμενους. Από τους 120 ελληνικούς οργανισμούς που στηρίχθηκαν από το Creative Europe την περίοδο 2014-20, τα τρία τέταρτα είχαν τη βάση τους στην Αττική.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

7.12.202310:15 μμ

  Ο ανερχόμενος ερμηνευτής θεωρείται ως ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδιστές της νέας γενιάς και, μεταξύ άλλων, έχει κερδίσει την εκτίμηση του Σταμάτη Γονίδη.     Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης πιστεύει πολύ στο ταλέντο του Νίκου Δούρου και ακόμη μία

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

7.12.202310:00 μμ

  Μια ανάσα πριν την κυκλοφορία του δεύτερου album τους, οι Gemma μας δίνουν μία ακόμη γεύση από αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Κυκλοφορούν το «Ποτέ» ένα ακόμη εξαιρετικό κομμάτι και video clip.     Δυνατό story, επιβλητική εικόνα και

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

7.12.20239:45 μμ

  Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια, μετά από σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με τον Στέφανο Κορκολή και τη Ρεβέκκα Ρούσση, αλλά και το τελευταίο της single με τίτλο «Κράτησε με», που βρέθηκε σε κορυφαίες θέσεις στο ελληνικό chart, επιστρέφει με μία διασκευή-έκπληξη.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

7.12.20239:30 μμ

  Σε ένα πολύ «καυτό» σκηνικό και στο ίδιο «Πρώτο τραπέζι κόλαση» βρέθηκαν ο τραγουδιστής Στάθης Γεωργίου και η δημοφιλής persona Ειρήνη Στεριανού για τις ανάγκες video clip.     Πρόκειται για το νέο τραγούδι του Στάθη Γεωργίου με τη

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

7.12.20239:15 μμ

  Ο Μιχάλης Ηλιάσκος γεννήθηκε στο Όστφιλντεν της Γερμανίας το 1981 και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι βραβευμένος τραγουδιστής, μουσικός (κλασσική και ακουστική κιθάρα), σκηνοθέτης, σεναριογράφος, filmmaker, τραγουδοποιός, στιχουργός .     Ιδιοκτήτης του studio GNV Music & Film production και

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7.12.20236:15 μμ

  Μετά τη ζεστή υποδοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης, το διάσημο έργο του David Ives Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, που σκηνοθετεί η Ρέινα Εσκενάζυ και πρωταγωνιστούν ο Αργύρης Αγγέλου και η Βαρβάρα Λάρμου, επιστρέφει στο Θέατρο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ στις 22

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή