Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μεγάλα ονόματα στο «Evia Film Project» – Φέτος έχει θέμα το νερό!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

04/06/20248:00 μμ

Μεγάλα ονόματα στο «Evia Film Project» – Φέτος έχει θέμα το νερό!

Με ελεύθερη είσοδο στις εκδηλώσεις

Μεγάλα ονόματα στο «Evia Film Project» – Φέτος έχει θέμα το νερό!

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Η πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Evia Film Project, επιστρέφει από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία ‘Αννα, έχοντας, φέτος, στο επίκεντρό του το νερό. Η θάλασσα, τα ποτάμια, οι λίμνες, η βροχή, όλοι οι υδάτινοι πόροι και η κρίσιμη και αναγκαία σύνδεση του ανθρώπου μαζί τους έρχεται στο προσκήνιο, ταυτόχρονα με την αγωνία που φέρνει η καταστροφή τους.

 

Δράσεις βιωσιμότητας, προβολές ταινιών, masterclasses, παιδικά εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις περιμένουν το κοινό του 3ου Evia Film Project, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

Γνωστοί και αγαπημένοι δημιουργοί, κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια για να μοιραστούν με το κοινό τα μυστικά της τέχνης και της δουλειάς τους. Ανάμεσά τους: Ο πολυβραβευμένος Τούρκος σκηνοθέτης Εμίν Αλπέρ, ο αγαπημένος μουσικός Κωστής Μαραβέγιας, η επιτυχημένη σεναριογράφος Κατερίνα Μπέη, η διαθεματική καλλιτέχνις Γιολάντα Μαρκοπούλου και ο σκηνοθέτης και animator Φωκίων Ξένος.

 

Στην Εύβοια θα δούμε συναρπαστικές ταινίες: Από τη μεταμεσονύχτια προβολή της θρυλικής ταινίας «Τα σαγόνια του καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που τάραξε τα νερά της χολιγουντιανής κινηματογραφικής βιομηχανίας, και την «Οδύσσεια» του Ζερόμ Σαλ για τον πρωτοπόρο εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό με φόντο τα νερά της Μεσογείου, μέχρι τις «Μέρες ξηρασίας» του Εμίν Αλπέρ, μια βαθιά πολιτική ταινία που ξετυλίγεται με αφορμή τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.

 

Masterclasses από κορυφαίους δημιουργούς

 

Έξι συναρπαστικά masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Άννα από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου, στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου, διαμορφωμένου για τους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά της Εύβοιας. Τα masterclasses είναι ελεύθερα και για το κοινό.

 

Πέμπτη 4 Ιουλίου

 

Masterclass Γιολάντας Μαρκοπούλου

 

Προκλήσεις στη δημιουργία ενός έργου μικτής πραγματικότητας (MR)

 

Με αφορμή το έργο μικτής πραγματικότητας Paradise Lost, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, η διαθεματική καλλιτέχνις Γιολάντα Μαρκοπούλου θα αναφερθεί στις προκλήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην αναμέτρηση του καλλιτεχνικού οράματος με τεχνικές λύσεις σε επίπεδο προγραμματισμού, 3D animation, motion capture κά.

 

Παρασκευή 5 Ιουλίου

 

Masterclass Εμίν Αλπέρ – Γιώργου Τσούργιαννη

 

Μέρες ξηρασίας: σινεμά σ’ ένα άνυδρο τοπίο

 

Ο Εμίν Αλπέρ, ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους σκηνοθέτες της εποχής μας, και ο διακεκριμένος Έλληνας παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης, συμπαραγωγός της τελευταίας δουλειάς του Αλπέρ (Μέρες ξηρασίας), ξετυλίγουν το νήμα της δημιουργίας της ταινίας. Συζητούν για το τι σημαίνει να κάνει κανείς σινεμά σε καιρούς και τόπους αβεβαιότητας, αναπτύσσοντας εναλλακτικές μεθοδολογίες κόντρα σε απρόβλεπτους περιορισμούς ή καμιά φορά, και χάρη σε αυτούς.

 

Masterclass Κατερίνας Μπέη

 

Σενάριο: Η τέχνη του εφικτού

 

Η Κατερίνα Μπέη, αγαπημένη σεναριογράφος μεγάλων επιτυχιών του κινηματογράφου όπως Φόνισσα, Ευτυχία, αλλά και της τηλεόρασης όπως Τα καλύτερά μας χρόνια κά, θα παραδώσει ένα masterclass για το πόσο εύκολο είναι να βάλεις στο χαρτί τις σκέψεις σου και πόσο ρεαλιστικό είναι να πιστεύεις ότι αυτό αρκεί. Η Κατερίνα Μπέη θα μιλήσει για τη συνεργασία σεναριογράφου, σκηνοθέτη/-ριας και παραγωγού, καθώς και για τα κινηματογραφικά είδη και τις δυσκολίες τους, θα αναλύσει τεχνικές και πρακτικές, ενώ θα αναφερθεί στις ομοιότητες και τις διαφορές που έχει ένα σενάριο γραμμένο για την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο.

 

Masterclass Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους – με τον Παντελή Παντελόγλου

 

Παιδί και κινηματογράφος, μια σχέση διαρκής

 

Ο κινηματογράφος αποτέλεσε από τη γέννησή του ένα δυναμικό μέσο, που συνδέθηκε γρήγορα με την παιδική ηλικία, άρα και με την εκπαίδευση, και προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους Παντελής Παντελόγλου επιχειρεί μια διαδρομή από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα, με στόχο τον εντοπισμό των κεντρικών και αμετάβλητων σημείων αυτής της σχέσης, αλλά και των ριζικών αλλαγών που δεν σταματούν ποτέ, εστιάζοντας κυρίως στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Σάββατο 6 Ιουλίου

 

Masterclass Κωστή Μαραβέγια

 

Milky Way και άλλα μουσικά σύμπαντα: Χρειάζεται μουσική ο γαλαξίας της εικόνας;

 

Μετά την επιτυχημένη του μουσική για τη σειρά Milky Way του Βασίλη Κεκάτου, ο δημοφιλής μουσικός και τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει στο Evia Film Project για ένα masterclass για τη μουσική στην εικόνα, για το αν, πώς ή πότε τελικά η μουσική βοηθάει τον αφηγηματικό και εικονιστικό κόσμο. Παραθέτει την προσωπική του οπτική πάνω στο θέμα και αναλύει τον τρόπο που εκείνος δουλεύει με τους σκηνοθέτες στο θέατρο και το σινεμά, από τη στιγμή του εντοπισμού των σκηνών που ζητούν μουσική στο σενάριο μέχρι την τελική επιλογή ήχων και σύνθεσης.

 

Masterclass Φωκίωνα Ξένου

 

Heatwave: Συνδυάζοντας τεχνικές animation

 

Μια παρουσίαση για τις mixed media τεχνικές και το πάντρεμα του ψηφιακού με το αναλογικό στη δημιουργία animation από τον σκηνοθέτη και animator Φωκίωνα Ξένο. Μέσα από την πολυβραβευμένη του πρώτη ταινία, με τίτλο Heatwave, ο δημιουργός μάς μιλάει για τη διαδικασία ανακάλυψης νέων τεχνικών animation και το προσωπικό του ταξίδι από τον ρόλο του VFX artist και του digital designer σε αυτόν του stop-motion filmmaker.

 

Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema.

 

Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά Ευβοίας.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

10.6.202411:00 μμ

  Ανατριχιαστικά – δυστυχώς – επίκαιρη, αντιμιλιταριστική ταινία και μάλιστα με τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων να καταδεικνύουν ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, καθώς οι συνθήκες φαίνεται να προσπερνούν τους στρατοκράτες και να απλώνονται σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

10.6.20242:15 μμ

  Από τις 14 μέχρι και τις 16 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί στην πλατεία Αριστοτέλους το THESSALONIKI MASTERS 2024, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος beach volley.     Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού σε συνεργασία με

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

9.6.202410:00 μμ

  Είναι 8:30 το βράδυ και σε λίγα λεπτά ο ήλιος θα δύσει πάνω από το Αιγαίο. Για λίγο ακόμα όμως οι ακτίνες του θα φωτίζουν τη θάλασσα, τις αρχαίες πέτρες και τους 22 ανθρώπους που στέκονται ακίνητοι στο κέντρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7.6.202410:15 μμ

    Με αφορμή την 30ή επέτειο κυκλοφορίας της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», η Disney δίνει την δυνατότητα στους θαυμαστές της να ξαναζήσουν τη μαγεία της, στην μεγάλη οθόνη.   Αποτελεί την 32η ταινία μεγάλου μήκους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7.6.202410:00 μμ

    Ένα νέο μιούζικαλ με τίτλο «Hello, I’m Dolly», εμπνευσμένο από την θρυλική σταρ της κάντρι Ντόλι Πάρτον θα ανέβει στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ το 2026.     «Γεια σας, είμαι η Ντόλι και έζησα όλη μου τη ζωή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7.6.20249:45 μμ

    Ο σταρ της Marvel, Τζέρεμι Ρένερ καλεσμένος στην εκπομπή της Drew Barrymore, με αφορμή την τρίτη σεζόν της σειράς «Mayor of Kingstown», αποκάλυψε ότι τη δεκαετία του ‘90 εργαζόταν πίσω από ένα πάγκο ομορφιάς σε ένα πολυκατάστημα, βοηθώντας

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

10.6.202410:15 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή