Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, λογοτεχνία, σινεμά, περφόρμανς και για πρώτη φορά γαστρονομία, είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν στις 19 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν όλον τον Οκτώβριο.
Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Ο πολιτισμός μεταμορφώνει, η πόλη αλλάζει» κι αυτό διότι η ίδια η Θεσσαλονίκη αλλάζει και ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός της πόλης μετασχηματίζεται μαζί της. «Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε καθετί που έρχεται από το παρελθόν. Σημαίνει ότι μεταμορφωνόμαστε με βάση τις νέες αλλαγές που χρειάζεται η πόλη, που χρειάζονται οι άνθρωποί της. Άρα λοιπόν αποκλειστικό μοναδικό εργαλείο γι’ αυτό που ονομάζουμε μεταμόρφωση κι επανασύσταση της Θεσσαλονίκης του πολιτισμού, είναι ο πολιτισμός», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.
Άλλωστε, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον «μεταμορφωμένο» χώρο του Labattoir, έναν «εμβληματικό χώρο πολιτισμού, που επανέρχεται -μετά από αρκετές προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής, στους ανθρώπους του πολιτισμού», είπε ο κ. Αγγελούδης εκφράζοντας τη χαρά του και χαρακτηρίζοντας το γεγονός «μία μικρή, από τις πολλές μεγάλες νίκες που αφορούν το πολιτιστικό μας απόθεμα».
Άλλοι εμβληματικοί χώροι που θα υποδεχθούν θεάματα των φετινών Δημητρίων είναι το ανακαινισμένο Ολύμπιον, η οικοδομή Χαΐμ Κοέν (παλιό Ισμαήλ πασά χάνι), το σύμπλεγμα των κτιρίων στην περιοχή Ντεπώ, το ανακαινισμένο Ισλαχανέ, το επίσης ανακαινισμένο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η ριζικά αλλαγμένη Στοά Μοδιάνο, η Ροτόντα, η Αποθήκη Δ’ του λιμανιού, η Νέα Παραλία, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και η πρώην οικία Μιχαηλίδη (νυν Καζαμπλάνκα) και ο χώρος ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής ποικιλότητας Ypsilon στα Άνω Λαδάδικα, στο παλιό Κύρτσι Χαν.
«Όπως έλεγε ο Κάφκα, “το μονοπάτι το δημιουργεί το περπάτημα”. Κι εμείς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, είμαστε αυτοί που διαμορφώνουμε το μέλλον της. Είμαστε οι αρχιτέκτονες του τοπίου που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές», είπε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και στην οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ, είπε: «Με σημείο εκκίνησης τις πάμπολλες ψηφίδες – σήματα κατατεθέντα του πολυπολιτισμικού παρελθόντος μας, τα πίξελ που λειτουργούν ως γέφυρα με το πολυδαίδαλο παρόν, σηματοδοτούν αφενός μια διάθεση ενδοσκόπησης προς την ιστορία μας και αφετέρου την ανάδειξη ενός αισιόδοξου και πολυπρισματικού παρόντος, που με αυτογνωσία και δημιουργική ελευθερία δημιουργεί την πολυπόθητη συνθήκη ενός καλύτερου μέλλοντος».
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων παρουσίασε ο καλλιτεχνικός συντονιστής του Φεστιβάλ Δημητρίων, Στέφανος Τσιτσόπουλος, μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Συμβούλων, Δήμητρα Κορωναίου και Αστέριο Πελτέκη, ενώ τον λόγο πήραν για να παρουσιάσουν τις δικές τους συμμετοχές, η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ευγενία Αλεξανδροπούλου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Χρίστος Γαλιλαίας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμος Παπάνας, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης εκ μέρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη για την παράστασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ενδεικτικά κάποιες από τις εκδηλώσεις που τράβηξαν το ενδιαφέρον, είναι -μεταξύ άλλων- το βρετανικό συγκρότημα Tiger Lillies που θα ανέβει στις 21 Οκτωβρίου στη σκηνή του Ολύμπιον, ο Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος Πασκάλ Μπρυκνέρ που θα περάσει ένα απόγευμα με το κοινό της Θεσσαλονίκης στις 5 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο, αλλά και η ομάδα Voetvolk από το Βέλγιο, που φέρνει την παραγωγή με τίτλο Nomadics στις 14 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αφού προηγηθεί πεζοπορία των χορευτών στη Νέα Παραλία.
Η διάσημη όπερα La Traviata είναι μια διοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και έρχεται με παραστάσεις στις 27 και 30 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Η «Μουγγή Καμπάνα» του Θανάση Τριαρίδη θα παρουσιαστεί από την ομάδα RODEZ στο Θέατρο Άνετον στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, τα αφιερώματα στους πέντε μεγαλύτερους εν ζωή συγγραφείς της Θεσσαλονίκης -Δημητριάδη, Ζουργό, Νικολαϊδου, Σερέφα, Σκαμπαρδώνη- θα φιλοξενηθούν σε διαφορετικούς χώρους της πόλης, ενώ οι εκδηλώσεις γαστρονομίας «Ζαμάν Φουντ Stories» θα πραγματοποιηθούν στην Αγορά Μοδιάνο και θα συμμετέχουν οι τρεις πρεσβευτές της Θεσσαλονίκης στο είδος, Σωτήρης Ευαγγέλου, Μανώλης Παπουτσάκης και Δημήτρης Τσανανάς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των 59ων Δημητρίων είναι διαθέσιμο στη σελίδα e-dimitria.gr