Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας στη Βουλή: «Στη ρήτρα Μητσοτάκη οι πολίτες να αντιτείνουν τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής» (VIDEO)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

10/05/2022 1:40 μμ Ενημ. 10/05/2022 1:46 μμ

Τσίπρας στη Βουλή: «Στη ρήτρα Μητσοτάκη οι πολίτες να αντιτείνουν τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής» (VIDEO)

«Τα μέτρα που ανακοινώσατε αφήνουν πάλι ανέγγιχτο το μηχανισμό της αισχροκέρδειας. Θα αποδειχθεί πάλι πλαστό, ότι θα δώσετε πίσω αναδρομικά 600 ευρώ για τους υπέρογκους λογαριασμούς».

Τσίπρας στη Βουλή: «Στη ρήτρα Μητσοτάκη οι πολίτες να αντιτείνουν τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής» (VIDEO)

Γράφει THESSNEWS-DESK

Στη «ρήτρα Μητσοτάκη αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του, στην οποία αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του κ. Τσίπρα:

 

– Έχετε έλλειμμα συναίσθησης για το τι συμβαίνει στο μέσο νοικοκυριό. Ζούμε μία λαίλαπα εδώ και 9 μήνες, σήμερα αναμένεται νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό για τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για ρήτρα ληστείας για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.

– Δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο. Βλέπετε κομπάρσους στην αδιαμεσολάβητη επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες. Οι βουλευτές σας το καταλαβαίνουν, ζουν μέσα στον κόσμο, πήγαν στις επαρχίες τους το Πάσχα. Αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί δεν τα βγάζουν πέρα μπορεί να είναι και δικοί σας ψηφοφόροι. Δεν μπορεί να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο μαύρο.

 

 

– Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το διάγγελμα επάγγελμα. Για να ανακοινώσει μέτρα υποτίθεται κατά της ακρίβειας, τα οποία δεν τα βλέπει ο πολίτης στους λογαριασμούς. Στη ΔΕΘ λέγατε ότι θα καλύψετε 80% της ρήτρας, 9 μήνες μετά η ρήτρα έχει μετατραπεί σε λαιμητόμο.

– Σας λέμε σταματήστε να συμπεριφέρεστε με τρόπο κυνικό, μην υποτιμάτε την νοημοσύνη των πολιτών. Σταματήστε να τους κατηγορείτε και από πάνω ότι είναι τζαμπατζήδες. Βουλευτές της ΝΔ λένε ότι το τζάμπα πέθανε. Αν πέθανε, πληρώστε τα χρέη σας προς το δημόσιο από το δανεισμό σας, τα 350 εκατ. ευρώ, και μετά να κουνάτε το δάχτυλο. Οι πολίτες δεν είναι ότι δεν πληρώνουν από επιλογή, είναι αδυναμία. Όταν σε έναν συνταξιούχο με 600 ευρώ σύνταξη, ο λογαριασμός είναι 700 πού θα τα βρει; Όταν ένας μισθωτός με δύο παιδιά παίρνει 1.500 και λογαριασμό 1.200, πώς θα βρει να πληρώσει; Ποια είναι η λύση; Να κάτσουν νηστικοί για 2 εβδομάδες για να πληρώσουν το λογαριασμό;

– Τα μέτρα που ανακοινώσατε αφήνουν πάλι ανέγγιχτο το μηχανισμό της αισχροκέρδειας. Θα αποδειχθεί πάλι πλαστό, ότι θα δώσετε πίσω αναδρομικά 600 ευρώ για τους υπέρογκους λογαριασμούς. Όταν πάει κανείς να κάνει το λογαριασμό, βλέπει ότι έχετε προϋπολογίσει 280 εκατ. για 4 εκατ. καταναλωτές. Θα σας γυρίσει μπούμερανγκ όταν θα βλέπει ο πολίτης 50άρικα και 80άρια και 100ρικα.

– Δεν καλούμε σε κίνημα δεν πληρώνω. Καλούμε όμως να καταλάβετε ότι αυτούς που σε όλη τη ζωή τους πλήρωναν τους λογαριασμούς τους δεν μπορείτε να τους λέτε τσαμπατζήδες και να τους απειλείτε με διακοπή ρεύματος, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Καταθέτουμε τροπολογία με αίσθηση ευθύνης. Και ζητάμε να την υπερψηφίσετε, αν θέλετε να στηρίξετε μία κοινωνία που υποφέρει. Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα σε ανάπηρους, συνταξιούχους, άνεργους, ανθρώπους και οικογένειες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο της ρήτρας αναπροσαρμογής.

– Σταματήστε το αίσχος και προχωρήστε σε ουσιαστικά μέτρα. Να παρέμβει το κράτος στη διαμόρφωση της χονδρικής ρεύματος. Θεσπίστε ποσοστό υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων. Ενεργοποιήστε τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ, ώστε να μην λειτουργεί μόνο για τα μερίσματα των funds, τη μετοχή και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών.

– Από την πρώτη μέρα μετατρέψατε τη ΔΕΗ σε μαγαζί βολέματος γαλάζιων παιδιών με δυσθεώρητες αμοιβές. Αφήσαμε ΔΕΗ χωρίς επιβάρυνση ούτε ένα ευρώ για τους καταναλωτές. Και εσείς φτιάξατε μία ιδιωτική επιχείρηση με μοναδικό σκοπό το κέρδος των μετόχων. Από 7 γενικούς διευθυντές το 2019 έχετε τώρα 15. Αφήσαμε 60 βοηθούς Γενικών Διευθυντών και έγιναν 250.

– Οι αποδοχές του Στάσση είναι 360.000 το χρόνο, ένα χιλιάρικο τη μέρα, τη στιγμή που το μέσο νοικοκυριό καλείται να πληρώσει λογαριασμούς τέσσερις φορές πάνω και δεν έχει. Επί ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος έπαιρνε 60.000 ευρώ, σήμερα 360.000, έξι φορές πάνω.

– Το κόστος της Διοίκησης της ΔΕΗ ήταν 1,5 εκατ. το 2018, σήμερα 6 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι επέλαση, λεηλασία στο δημόσιο πλούτο. Όπως και τα 7 δισ. απευθείας αναθέσεις και κλειστοί διαγωνισμοί.

– Να μην κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη ρήτρα αναπροσαμογής.

– ‘Δεν χρειάζεται να τα λέμε εμείς, τα λέτε και μόνοι σας, τα στελέχη σας. Άκουσα τον κ. Σαμαρά στο Συνέδριό σας, τα λέτε μόνοι σας πλέον τα εγκληματικά λάθη του κ. Μητσοτάκη με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

– Δώστε λογαριασμό, έχει περάσει 1,5 μήνας από τότε που ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως υπάρχουν υπερκέρδη. Εμείς μιλήσαμε για 1,5 δισ. , είπατε είναι λιγότερο. Πόσο είναι; Η ΡΑΕ δεν μπορεί να διακινεί διαρροές, χωρίς να έρχεται να δώσει τα ακριβή νούμερα , να ενημερώσει πόσα είναι;

– Η έγνοια σας είναι να μειώσετε το νούμερο των υπερκερδών μην τυχόν και φορολογήσετε αυτούς που αφαιμαξαν τα νοικοκυριά; Την ύπαρξη υπερκερδών δεν την ανακαλύψαμε εμείς, συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά εδώ στη χώρα μας γίνονται με τον πιο στρεβλό τρόπο. Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην τιμή χονδρικής σε όλη την Ευρώπη. Σε όλη την Ευρώπη έχει ανέβει η τιμή του ρεύματος μεσοσταθμικά 20% το τελευταίο εξάμηνο, στην Ελλάδα 80%. Η μετακίνηση των υπέρογκων αυξήσεων στη χονδρική μόνο στην Ελλάδα πηγαίνει στο 99% στον καταναλωτή. Σιγά μην φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ και κερδίζουν εκατομμύρια. Αποδείξτε ότι κάνουμε λάθος. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει

– Καλώ τους πολίτες να αντισταθούν στη χυδαία αισχροκέρδεια, στη διανομή των ιματίων τους και στην ανοχή και συνενοχή του κ. Μητσοτάκη.

– Στη ρήτρα Μητσοτάκη οι πολίτες να αντιτείνουν την ρήτρα πολιτικής αλλαγής

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22.5.2022 9:25 πμ

Για την άνοδο των τιμών στα καύσιμα και ενδεχόμενα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση μίλησε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.   «Πολύ πιθανόν να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, στοχευμένα, όχι οριζόντια» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21.5.2022 2:59 μμ

“Η κρίση είναι η νέα κανονικότητα” σημείωσε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.    “Η οικονομική κρίση, έδωσε τη θέση της στην πανδημία ως υγειονομική, θεσμική και οικονομική κρίση. Εδώ και τρεις μήνες η

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21.5.2022 2:36 μμ

“Στέλνουμε μήνυμα ηχηρής παρουσίας” τόνισε από το βήμα του 3ου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.    Υποστήριξε ότι αυτοί που φοβούνται το ΠΑΣΟΚ “επιμένουν να μας εγκλωβίζουν σε ένα αδιέξοδο δίλημμα: με ποιον θα πάτε, μας ρωτούν;”. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21.5.2022 12:34 μμ

Ενθουσιασμός στην χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του 3ου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αθήνα. Η αποθέωση για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο που επαναφέρει την αισιοδοξία στο Κίνημα για την αναγέννηση του κόμματος. Το λουλούδι στην κενή καρέκλα για την Φώφη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21.5.2022 11:48 πμ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», αναφέρθηκε στα θέματα της τσέπης μας, και τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που λυγίζουν κάτω από το βάρος των αυξήσεων και των ανατιμήσεων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21.5.2022 11:07 πμ

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διάνοιξη της οδού Ψελλού και την εξασφάλιση πρόσβασης στον σταθμό «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τριμερούς προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης. Την

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή