Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / «Πόλη Ανάποδα» για δημοτικές παιδικές χαρές: «Άλλη μια ιστορία εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης»

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

06/05/2022 4:58 μμ

«Πόλη Ανάποδα» για δημοτικές παιδικές χαρές: «Άλλη μια ιστορία εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης»

«Πυρά» εναντίον της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό της 8χρονης σε παιδική χαρά της Νέας Παραλίας, εξαπολύει η δημοτική παράταξη «Πόλη Ανάποδα».

«Πόλη Ανάποδα» για δημοτικές παιδικές χαρές: «Άλλη μια ιστορία εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης»

Γράφει THESSNEWS-DESK

«Πυρά» εναντίον της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό της 8χρονης σε παιδική χαρά της Νέας Παραλίας, εξαπολύει η δημοτική παράταξη «Πόλη Ανάποδα».

 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «το πρόσφατο ατύχημα όμως δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών του Δήμου συνολικά».

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

 

«Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση του άτυχου παιδιού που κόντεψε να χάσει πριν μερικές μέρες το δάχτυλό του στην τσουλήθρα του Πάρκου του Φωκά στη Νέα Παραλία, και να στείλουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους γονείς του.

Αυτό το πρόσφατο ατύχημα όμως δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών του Δήμου συνολικά.

Ειδικότερα δε για τις παιδικές χαρές αναδεικνύει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία, την επάρκεια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, τη φύλαξη, τον ιδιωτικό τομέα που εμπλέκεται, αλλά και τις συχνές φθορές που προκαλούνται από πολίτες.

Από το 2012 και μετά η νομοθεσία απαιτεί για τις παιδικές χαρές αυστηρές προδιαγραφές με πιστοποιημένα παιχνίδια και χώρους, τα οποία όμως εκτινάσσουν το κόστος κατασκευής και συντήρησης στα ύψη.

Οι 63 παιδικές χαρές του Δήμου πιστοποιούνται για την καταλληλότητά τους και συντηρούνται από ιδιωτική εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί και περιοδικές αυτοψίες στους χώρους.

Τα συνεργεία του Δήμου με ελλιπέστατο προσωπικό, δέκα εργάτες και τεχνίτες που ασχολούνται, εκτός από τη συντήρηση των παιδικών χαρών, και με τα κτίρια και τις υποδομές του Δήμου, είναι πρακτικά αδύνατο να κάνουν αυτοψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα στις παιδικές χαρές. Και η συμβολή τους όμως στη συντήρηση των παιδικών χαρών είναι μάλλον δευτερεύουσα, αφού αφορά μικρές φθορές, καθώς η αποκατάσταση μεγαλύτερων απαιτεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πιστοποιημένα ανταλλακτικά τα οποία δεν διαθέτουν.

Η υποστελέχωση συνεχίζεται και στο επίπεδο των μηχανικών: για το συγκεκριμένο αντικείμενο υπάρχει μόνο ένας!

Η φύλαξη είναι ένα άλλο πρόβλημα. Πριν τρία χρόνια ο Δήμος διέθετε φύλαξη με προσλήψεις μέσα από προγράμματα ΟΑΕΔ, η οποία όμως σταμάτησε με την πανδημία όταν και έκλεισαν οι παιδικές χαρές.

Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του είπε ότι θα δοθούν 1.350.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών, μέσω ιδιωτικής εταιρείας φυσικά, εκτός από αυτά που δίνονται κάθε χρόνο για πιστοποιήσεις και συντήρηση.

Μπορεί ίσως αύριο να αποφασίσει την ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία σεκιούριτι ή ακόμη και την ιδιωτικοποίηση των παιδικών χαρών, όπως έχει γίνει με άλλους δημόσιους χώρους.

Όπως σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, κι εδώ το νεοφιλελεύθερο μοντέλο προτάσσει την ιδιωτικοποίηση, αφού πρώτα έχει φροντίσει με την εγκατάλειψη και την υποχρηματοδότηση να συκοφαντήσει τη δημόσια διαχείριση.

Από τη μεριά μας, προτείνουμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, προσλήψεις προσωπικού και στελέχωση των υπηρεσιών με το κατάλληλο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων επικοινωνίας με τον Δημότη. Δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης για την πραγματοποίηση έστω περιοδικών ελέγχων στις παιδικές χαρές. Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για τις παιδικές χαρές, όχι βέβαια όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά κυρίως την δομή των κατασκευών, μια και πολλές από αυτές είναι πολύπλοκες, χρησιμοποιούν ακριβά υλικά και είναι απαιτητικές στην συντήρηση.

Τέλος, πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση ότι οι παιδικές χαρές, ένα από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια του δημόσιου χώρου, από την έλλειψη του οποίου δυστυχώς υποφέρει τραγικά η πόλη μας, απαιτούν σεβασμό και εγρήγορση για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας τους από όλους μας».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

22.5.2022 1:00 μμ

«Όλοι μαζί, ενωμένοι, θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι τη διεθνή αναγνώριση, μέχρι να είναι πλέον σίγουρο ότι οι Έλληνες, η ανθρωπότητα, δεν θα γνωρίσουν ξανά τέτοια θηριωδία».   Το παραπάνω μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

21.5.2022 11:07 πμ

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διάνοιξη της οδού Ψελλού και την εξασφάλιση πρόσβασης στον σταθμό «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τριμερούς προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης. Την

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

19.5.2022 10:52 μμ

Ποδηλατάδες με κοινόχρηστα υπερσύγχρονα ηλεκτρικά ποδήλατα θα μπορούν να κάνουν στο προσεχές μέλλον οι κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου.   Η διοίκηση του Παντελή Τσακίρη διεκδίκησε και πέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

19.5.2022 2:22 μμ

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Κατερίνας Βελλίδη έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.   Ο κ. Ζέρβας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «το εκδοτικό συγκρότημα Βελλίδη έγραψε ιστορία, συμβάλλοντας σε δύσκολες εποχές στην ενδυνάμωση της φωνής της Θεσσαλονίκης».   Το

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

18.5.2022 10:18 μμ

Στην κοπή τεσσάρων επικίνδυνων πεύκων που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου, προχώρησαν σήμερα συνεργεία της Αντιδημαρχίας Πρασίνου.   Κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, προηγήθηκε αυτοψία του γεωπόνου του Δήμου Λαγκαδά, ο οποίος αφού εξέτασε τα δέντρα και διαπίστωσε

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

18.5.2022 7:30 μμ

Σε έκτακτη σύγκληση της δημοτικής ομάδας και ακολούθως της δημοτικής παράταξης προχώρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις στην υπόθεση του Γιώργου Αβαρλή.   Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε τη διαγραφή του Γιώργου Αβαρλή από την παράταξη,

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή