Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Οργή από ΠΕΔΚΜ κατά ιδιωτικών εταιριών ρεύματος: «Να σταματήσει το φαινόμενο της υπεξαίρεσης των χρημάτων των δήμων»

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

25/11/2021 11:47 πμ

Οργή από ΠΕΔΚΜ κατά ιδιωτικών εταιριών ρεύματος: «Να σταματήσει το φαινόμενο της υπεξαίρεσης των χρημάτων των δήμων»

Καϊτεζίδης: «Τα ποσά που δηλώνονται είναι κατά βούληση δίχως δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους του δήμου».

Οργή από ΠΕΔΚΜ κατά ιδιωτικών εταιριών ρεύματος: «Να σταματήσει το φαινόμενο της υπεξαίρεσης των χρημάτων των δήμων»

Γράφει THESSNEWS-DESK

Αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο στις περιπτώσεις που οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποδίδουν στους δήμους τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη, καταθέτει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ενώ θα το θέσει και υπόψη της ΚΕΔΕ.

Το θέμα μείζονος σημασίας για όλους τους δήμους έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας ότι παρατηρείται ανεπίτρεπτη και παράνομη παρακράτηση των δημοτικών τελών που δεν αποδίδονται στους δήμους αλλά παρακρατούνται από τις εταιρείες αυτές.

«Είναι απαράδεκτο σαν γεγονός, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση και θα πρέπει η ΚΕΔΕ, οι δήμοι και το υπουργείο να το αντιμετωπίσουν πολύ αυστηρά, για να σταματήσει το φαινόμενο της υπεξαίρεσης χρημάτων δήμων που αφορούν τον κωδικό των ανταποδοτικών τελών» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Ανέφερε ότι συνήθης τακτική των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι να μη δηλώνουν τα ακριβή ποσά που οφείλουν στους δήμους από την είσπραξη των δημοτικών τελών κλπ. και στην περίπτωση που κάποια από τις εταιρείες το πράξει, τα ποσά που δηλώνονται είναι κατά βούληση δίχως δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους του δήμου.

«Δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να καθορίζει, ταυτοποιεί ή να διασταυρώνει τα οφειλόμενα ποσά προς τους δήμους και να επιβάλλει κυρώσεις για τις εταιρείες που παρακρατούν παράνομα ποσά που έπρεπε να έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους Δήμους» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.

 

Οι αποφάσεις

 

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και μετά από πρόταση του προέδρου αποφάσισε ομόφωνα:

– Να υποχρεωθούν οι εταιρείες όπως γνωστοποιούν στους δήμους τα ακριβή ποσά που οφείλουν προς απόδοση από δημοτικά τέλη κλπ.

– Να υποχρεωθούν όπως καταβάλουν – αποδίδουν τα οφειλόμενα ποσά εντός τριμήνου, όπως ισχύει με τα ληξιπρόθεσμα, άλλως να φέρουν αστική καθώς και ποινική ευθύνη που θα νομοθετηθεί ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές.

 

Προβληματισμός για την απογραφή

 

Ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ αφορά στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απογραφή πληθυσμού και τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

«Διαπιστώνεται ότι τα απογραφικά δεν έχουν φτάσει έγκαιρα στα νοικοκυριά για την αυτοαπογραφή τους, ενώ στη φυσική απογραφή είναι πολύ μεγάλη η καχυποψία των πολιτών,, καθώς ένας μεγάλος αριθμός αρνείται να συνεργαστεί ή φοβάται, λόγω και του κορονοϊού» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι επειδή είναι πολλά και σημαντικά τα ζητήματα, ίσως αυτή η απογραφή δημιουργήσει εσφαλμένα αποτελέσματα αναφορικά με την ακρίβεια των στοιχείων της.

Τα προβλήματα αναγνώρισαν όλοι οι δήμαρχοι και για το λόγο αυτό το Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να διατυπώσει συγκεκριμένα ερωτήματα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, προς το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΛ.ΣΤΑΤ, προκειμένου να τεθούν προϋποθέσεις που θα βελτιώνουν την πιστότητα των αποτελεσμάτων.

 

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν 

 

Μεταξύ των θεμάτων του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που ζητά, ενόψει της επίταξης ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), να μη διακοπούν οι συμβάσεις των ιατρών που εργάζονται σε δημοτικές δομές υγεία. Το αίτημα έγινε δεκτό με την υποσημείωση οι δήμοι, στους οποίους υπηρετεί μόνο ένας γιατρός θα τον διατηρήσουν στο δυναμικό τους.

Επίσης, εγκρίθηκε ομόφωνα και το αίτημα των εργαζομένων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» (Interreg) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ζητούν από την ΠΕΔΚΜ να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της στην σχεδιαζόμενη κατάργησή της από τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, το Δ.Σ ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ για την υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων το έτος 2022, ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση του στα αιτήματα της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος σε σχέση με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αθλητισμού με θέμα «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

1.12.2021 7:02 μμ

Τα νέα κινηματογραφικά στούντιο, Nuboyana Hellenic της χολιγουντιανής εταιρίας Millennium Media, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι υπεύθυνοι των στούντιο πραγματοποίησαν ξενάγηση στον Περιφερειάρχη, στο πλατό των γυρισμάτων της ταινίας «Expendables 4» («Αναλώσιμοι 4»). Η

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

1.12.2021 6:54 μμ

Ενθουσιασμένη από το αρχείο και τις δράσεις του Φωτογραφικού Μουσείου Καλαμαριάς, εμφανίστηκε η Υπουργός Πολιτισμού της Βοϊβοντίνα, Ντράγκανα Μιλόσεβιτς, κατά την ξενάγησή της από τον Πρόεδρο του Μουσείου, Παύλο Καλεμκερή. Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

1.12.2021 6:02 μμ

Με σταθερά βήματα συνεχίζονται τα έργα ασφαλτοστρώσεων από το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου στο οδικό δίκτυο του Δήμου, με γνώμονα πάντα τη διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέπουν ασφαλείς μετακινήσεις στους δημότες, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της πόλης.     Συγκεκριμένα,

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

30.11.2021 9:13 μμ

Ο Δήμος Θερμαϊκού προχωράει σε μία πολύ συγκινητική και όμορφη πράξη ώστε να αντιμετωπισθεί στο μέτρο του δυνατού από τους κατοίκους, το ζήτημα την ενεργειακής φτώχειας, που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φέρνει προς ψήφιση δυο

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

30.11.2021 7:47 μμ

Συνάντηση είχαν σήμερα το απόγευμα 30/11 ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι Δήμαρχοι ​Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης και Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.  Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις Δήμαρχοι επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη για τη

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

29.11.2021 5:52 μμ

Το παρών στις εργασίες της Συνόδου Δημάρχων Βαλκανικών Πόλεων –B40 Balkan Cities Network Summit- που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη,δίνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μιλώντας σήμερα (29/11) από το βήμα της Συνόδου, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης κοινών πολιτικών

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

5.12.2021 7:32 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή