Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Καλαμαριά: Χτίζουν συγκρότημα κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο – Απέναντί τους η Χρύσα Αράπογλου (VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

04/04/20243:03 μμ

Καλαμαριά: Χτίζουν συγκρότημα κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο – Απέναντί τους η Χρύσα Αράπογλου (VIDEO)

Στο μάτι του κυκλώνα της τσιμεντοποίησης βρίσκεται και το παραλιακό οικόπεδο της ακτής Ντοβίλ, το Παλατάκι και άλλα παραθαλάσσια σημεία.

Καλαμαριά: Χτίζουν συγκρότημα κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο – Απέναντί τους η Χρύσα Αράπογλου (VIDEO)

 

 

Στα δικαστήρια εξακολουθεί να βρίσκεται ο Δήμος Καλαμαριάς με τους 17 συνιδιοκτήτες των δυο οικοπέδων επί της οδού Σοφούλη και Κολχίδος στο παραλιακό μέτωπο, οι εργασίες ανοικοδόμησης των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2023.

 

Πρόκειται για δύο οικόπεδα περίπου 700-800 τ.μ., οι άδειες των οποίων εκδόθηκαν το 2012 και αναθεωρήθηκαν το 2014 με στόχο την ανέγερση συγκροτήματος πολυκατοικιών. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, οι ιδιοκτήτες τους έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ανοικοδόμηση.

 

 

Χρύσα Αράπογλου: «Δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα, θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα»

Ξεκάθαρη θέση κατά την ανοικοδόμησης των οικοπέδων πήρε για ακόμη μια φορά σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, η Δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου, η οποία όπως είπε ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για παύση των εργασιών από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκλογής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 έχει εκδοθεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο που χαρακτήριζε «χώρο πρασίνου» το Καραμπουρνάκι.

«Εκτελείται μια οικοδομική άδεια πάνω σε μια άλλη επιτρεπόμενη χρήση. Από το 2015 ήταν χώρος πρασίνου. Δεν μιλάμε όμως πια για απλό κίνδυνο ανοικοδόμησης, μιλάμε για κάτι που ήδη συντελείται, έχουμε δυο ακίνητα στο ένα βλέπετε ότι υπάρχει ανέγερση, ενώ από το 2015 έχει ανακηρυχθεί χώρος πρασίνου. Μετά από 11 χρόνια οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων αποφάσισαν να εκτελέσουν τις άδειες.

Είναι ένας ιστορικός τόπος, ένας τόπος μνήμης, δεν είναι απλά χώρος πρασίνου. Από την πρώτη στιγμή, παρότι βρισκόμασταν στο και πέντε, δεν έγινε ποτέ προσπάθεια απαλλοτρίωσης, εμείς ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να γίνει διακοπή των εργασιών», τόνισε η κ. Αράπογλου.

 

 

 

Σημειώνεται ότι στο δεύτερο οικόπεδο δεν έχει ξεκινήσει η ανέγερση καθώς πραγματοποιούνται εργασίες εκσκαφής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς βρέθηκαν αρχαία, τα οποία εξετάζονται.

«Ούτε απειλούμαστε, ούτε εκφοβιζόμαστε»

Από  την πλευρά τους οι οικοπεδούχοι ξεκίνησαν τις νομικές κινήσεις στέλνοντας εξώδικο στη νέα Δήμαρχο Καλαμαριάς και η υπόθεση είναι βέβαιο πως θα ξεκαθαρίσει στα δικαστήρια.

«Ταυτόχρονα με όλα αυτά οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε εξώδικη δήλωση, στην οποία εγώ απάντησα με μια άλλη εξώδικη δήλωση και συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι του εκφοβισμού. Τώρα θα προβώ σε μηνυτήρια αναφορά» συμπλήρωσε η κ. Αράπογλου.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των παρατάξεων και πολιτιστικών φορέων της πόλης, αποφάσισε να κάνει χρήση του δικαιώματος του «εντέλλεσθαι» προς την Πολεοδομία, ώστε να σταματήσει η δόμηση στην περιοχή, για να λάβει την απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι δεν έχει το δικαίωμα ως δήμαρχος να δώσει τέτοια εντολή.

«Την περασμένη εβδομάδα πήραμε μια απόφαση, να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης δηλαδή του Υπουργείου, αναφορικά με την άρνηση εκτέλεσης της εντολής της Δημάρχου. Για πρώτη φορά Δήμος θα προσφύγει ενάντια σε μια δική του υπηρεσία. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό περιορισμό. Τελικά η Αυτοδιοίκηση είναι Αυτοδιοίκηση ή Ετεροδιοίκηση;», διερωτήθηκε η κ. Αράπογλου.

Ωστόσο θα έχει ιδιαίτερη σημασία στο αν η δημοτική αρχή μπορέσει να πετύχει την παύση εργασιών ή αν θα συνεχιστεί η δόμηση όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

 

 

«Η Καλαμαριά είναι μια περίκλειστη πόλη και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πουθενά ελεύθερους χώρους. Η μόνη μας ανάσα είναι η θάλασσα μας και δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας την στερήσουν και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», κατέληξε η δήμαρχος Καλαμαριάς.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα δύο αυτά οικόπεδα, στο μάτι του κυκλώνα της τσιμεντοποίησης βρίσκεται και το παραλιακό οικόπεδο της ακτής Ντοβίλ, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, το Παλατάκι και ενδεχομένως και αλλά σημεία του παραλιακού μετώπου.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

22.4.20245:11 μμ

  34 ετών Έλληνας με καταγωγή από την Κρήτη ήταν ο άνδρας που έχασε τη ζωή του πριν από λίγες ώρες, όταν έπεσε από τον Λευκό Πύργο, σύμφωνα με έγκυρη αστυνομική πηγή.   Αυτοκτονία βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. μετά την εξέταση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

21.4.20241:57 μμ

  Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης πάτησε την σκανδάλη, δίνοντας την εκκίνηση για τον αγώνα των 5km του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος».   Στον αγώνα δρόμου και δυναμικού βαδίσματος 5 χιλιομέτρων συμμετέχουν περίπου 10.000 δρομείς όλων των ηλικιών. Ξεχωριστή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

21.4.202411:15 πμ

    Από τις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Ματίνα Νούλα, η οποια αναδείχθηκε νικήτρια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με νέο ατομικό ρεκόρ (2 ώρες 45:02) βελτιώνοντας την προσωπική της επίδοση, που ήταν 2 ώρες 46:53 από τον τελευταίο Αυθεντικό Μαραθώνιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

21.4.202410:45 πμ

  Στον Μαραθώνιο δρόμο θριάμβευσε ο πρωταθλητής υπεραποστάσεων και νικητής του περσινού «Σπάρταθλου» Φώτης Ζησιμόπουλος της “Kasimis Training”, που πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, σε χρόνο 2 ώρες 23:40.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

21.4.20249:38 πμ

  Ο Γιώργος Ιατρουδέλης είναι ο νικητής στον αγώνα των 10km του Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος».   Τερμάτισε μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη του αγώνα με συνολικό χρόνο 32.14  Από τις γυναίκες, 1η τερμάτισε η Μαρία Παπαναστασίου. Η αφετηρία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

20.4.20247:33 μμ

  Γέμισε το εκλογικό κέντρο του κόμματος Δημοκράτες από φίλους και ψηφοφόρους που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια που έγιναν από τον Ανδρέα Λοβέρδο παρουσία υποψηφίων Ευρωβουλευτών.     Ο κ Λοβέρδος δεν εκφώνησε ομιλία στους παρευρισκόμενους επέλεξε να συνομιλήσει με τον

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή