Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Κ.Ζέρβας: Στα 12 εκατ. ευρώ το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

14/10/2021 5:13 μμ

Κ.Ζέρβας: Στα 12 εκατ. ευρώ το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Κ.Ζέρβας: Στα 12 εκατ. ευρώ το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Γράφει THESSNEWS-DESK

O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανδημική κρίση στα οικονομικά των ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν κληθεί να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση, την οποία συνθέτουν η υστέρηση εσόδων με την παράλληλη αύξηση των δαπανών αλλά και με την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, ειδικά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το επιπλέον κόστος κατά την τελευταία διετία υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ, με τις έκτακτες επιχορηγήσεις προς τον Δήμο από την κυβέρνηση να ανέρχονται σε περίπου οκτώ εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τη στήριξη της κοινωνίας μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θέτοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τις μειώσεις κατά 25% στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα δημοτικά τέλη αλλά και τις απαλλαγές και τις ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες καθώς και το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη στήριξη του επιχειρείν.

Ξεχωριστή αναφορά, εξάλλου, έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις πρόσθετες πιέσεις που δημιουργεί η άνοδος του ενεργειακού κόστους, ζητώντας από τη μία πλευρά οικονομική ενίσχυση για τις καταναλώσεις ενέργειας προς τους ΟΤΑ και προτείνοντας από την άλλη στρατηγικές με στόχο τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Μεταρρυθμιστικό πλαίσιο

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα σειράς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση με επίκεντρο την αποκέντρωση, την επένδυση στη γνώση και στην καινοτομία, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τις υποδομές.
Στην κεντρική τοποθέτησή του, μάλιστα, προσδιόρισε οκτώ σημεία που συνθέτουν τις βασικές προκλήσεις και προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης:

1. Διοικητική μεταρρύθμιση
2. Μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα
3. Ψηφιακός μετασχηματισμός και μετατροπή των πόλεων σε smart cities
4. Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, κυκλική οικονομία
5. Ανταπόκριση και προσαρμογή στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης
6. Συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη
7. Βέλτιστη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων
8. Αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη – ποιότητα ζωής.

Αξιοποίηση πόρων – Αποδοτικότεροι τρόποι προσλήψεων

Από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα αξιοποίησης πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων με τον συντομότερο και αποδοτικότερο δυνατό τρόπο, χωρίς τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που στο παρελθόν οδηγούσαν σε μειωμένες απορροφητικότητες.

Τη δεδομένη στιγμή, όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας, η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η αξιοποίηση των οικονομικών πόρων του «Αντώνης Τρίτσης», του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος 2021-27 αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε ως στόχο άμεσης προτεραιότητας την καθιέρωση αποδοτικότερων τρόπων αναφορικά με τις προσλήψεις στους ΟΤΑ αλλά και με την επανεκπαίδευση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων.

Ο ίδιος μίλησε για μια “προκρούστεια νομοθεσία, που δεν βοηθάει τη δουλειά μας, δεν είναι η αποτελεσματικότερη για τον πολίτη” και τόνισε ότι οι νέες προκλήσεις και ανάγκες στην αυτοδιοίκηση απαιτούν νέες δεξιότητες, νέα οργανογράμματα και περισσότερες γνώσεις.

Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή επενδυτικό χάρτη

Μιλώντας συγκεκριμένα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι η πόλη είναι ήδη ορατή στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επενδύσεις όπως αυτές της Pfizer και της Deloitte, στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που δημιούργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό της Cisco αλλά και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στο real estate, στον τουρισμό, στην καινοτομία.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε συγχρόνως στα μεγάλα έργα και πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, από το αεροδρόμιο και την ανάπλαση της ΔΕΘ μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τη νέα Αριστοτέλους και τα έργα στις γειτονιές ή τις εφαρμογές smart city. “Η Θεσσαλονίκη αλλάζει”, τόνισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι το κλειδί για κάθε επιτυχία είναι η συνεργασία, “μια συμμαχία του καλού και της δημιουργίας, που εδώ στην πόλη μας την έχουμε ήδη διαμορφώσει”.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

19.10.2021 2:39 μμ

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στην τουριστική έκθεση του Παρισιού IFTM TOP RESA που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου. Η επανεκκίνηση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο το φετινό καλοκαίρι στέλνει αισιόδοξα μηνύματα  από την επισκεψιμότητα και την

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

18.10.2021 6:41 μμ

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συνεχίζει τις παρεμβάσεις του για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων με δύο νέα μεγάλα έργα.   Πρόκειται για τη δημιουργία πράσινων δωμάτων σε τέσσερα δημοτικά κτίρια, που θα μετατραπούν σε φυτώρια αρωματικών

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

18.10.2021 4:25 μμ

Ο Δήμος Θέρμης έκανε αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης των περιοχών που  επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Το συγκεκριμένο αίτημα το  υπέβαλλε ο δήμος Θέρμης προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το αίτημα υποβλήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου μέσω επιστολής

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

18.10.2021 12:20 μμ

Αρχίζει εκ νέου τη λειτουργία του το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Δήμου Βόλβης, από τον δήμο Βόλβης, τη γενική γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, καθώς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

17.10.2021 12:57 μμ

O τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης παραχώρησε συνέντευξη στο Open Weekend και αναφέρθηκε στην “μάχη” που έδωσε με το αλκόολ. Aρχικά ο κύριος Μπουτάρης ανέφερε: «Ένα πράγμα που θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει, είναι η σχέση μου με το κρασί.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

16.10.2021 6:15 πμ

Για μια ακόμη χρονιά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με ομόφωνη απόφασή του Δ.Σ. τελεί υπό την αιγίδα της την επιτυχημένη δράση ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα». Πρόκειται για διοργάνωση, που ξεκίνησε

thess

Επικαιρότητα