Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Κ. Ζέρβας: Η βιώσιμη αστική κινητικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

23/11/2021 1:38 μμ

Κ. Ζέρβας: Η βιώσιμη αστική κινητικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος δήμος σε όλη τη χώρα που ολοκλήρωσε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Κ. Ζέρβας: Η βιώσιμη αστική κινητικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης

Γράφει THESSNEWS-DESK

Τον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας παρουσίασε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα (23/11) το πρωί στο εργαστήριο μετάδοσης γνώσης που οργανώθηκε για την πρόοδο δύο ευρωπαϊκών έργων -του Momentum και του 2050 CliMobCity (Climate-friendly Mobility in Cities)- στα οποία συμμετέχει ο Δήμος.

Ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που έχει εκπονήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί τον άξονα επάνω στον οποίο σχεδιάζεται ήδη η κινητικότητα στην πόλη, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για τα δυναμικά βήματα αναφορικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Όπως σημείωσε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος δήμος σε όλη τη χώρα που ολοκλήρωσε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), ενώ ήδη επεξεργάζεται τις διαδικασίες για τη σταδιακή υλοποίηση του σχεδιασμού με τη δημιουργία των πρώτων από τις περίπου 325 θέσεις που έχουν προβλεφθεί, ώστε ο Δήμος να αναδειχθεί πρωτοπόρος και σε αυτό το σκέλος.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου και την προώθηση της μικροκινητικότητας, τονίζοντας ότι στόχος του Δήμου μέσα και από τη συνεργασία του με τους επιστημονικούς εταίρους είναι η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε μια βιώσιμη πόλη.

 

Ανακατασκευή ποδηλατόδρομων

 

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μήτρου, μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά η κατασκευή ενός σημαντικού έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για την πλήρη ανακατασκευή υφιστάμενων ποδηλατόδρομων που είχαν διαμορφωθεί κατά το παρελθόν με παλιές προδιαγραφές. Πρόκειται για τους ποδηλατόδρομους στις οδούς Κουντουριώτου, Πολυτεχνείου, Σαλαμίνος και Αναγεννήσεως, οι οποίοι, όπως εξήγησε ο κ. Μήτρου, «θα αναβαθμιστούν σε σύγχρονους ποδηλατόδρομος, που θα διαχωρίζονται από τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία με νησίδα ασφαλείας».

Ακόμη, από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαβούλευση μελέτη για τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης για ποδήλατα, ενώ σχεδιάζεται η διαμόρφωση χώρων στάθμευσης και για τα ηλεκτρικά πατίνια.

«Προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τη Θεσσαλονίκη και όλες τις πόλεις για μια σειρά από αβεβαιότητες που βρίσκονται μπροστά τους», σχολίασε από την πλευρά της η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) Γεωργία Αϋφαντοπούλου, μιλώντας για τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνουν μεταξύ άλλων η κλιματική κρίση αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Δύο ευρωπαϊκά έργα

 

Τα δύο ευρωπαϊκά έργα, Momentum και 2050 CliMobCity, στα οποία είναι εταίρος ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχουν ως στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Ειδικότερα, το έργο Momentum πραγματεύεται τις αναδυόμενες λύσεις κινητικότητας, όπως τη μικροκινητικότητα (ποδήλατα, πατίνια), τα κοινόχρηστα οχήματα και τα ευέλικτα δρομολόγια λεωφορείων που έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών πόλεων τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας εναλλακτικές μορφές βιώσιμης κινητικότητας και λειτουργώντας συνεργατικά με τις παραδοσιακές μορφές βιώσιμης κινητικότητας, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το έργο αυτό εφοδιάζει τις πόλεις με ένα εργαλείο τριών επιπέδων, με το οποίο οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να σχεδιάσουν τα εν λόγω μεταφορικά συστήματα με βάση τα κριτήρια που εξυπηρετούν τις πόλεις τους.

Όσον αφορά το έργο 2050 CliMobCity αντικείμενό του είναι να εξετάσει πώς μπορεί να αλλάξει το σύστημα αστικών μεταφορών στις πόλεις, ώστε να γίνει φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο. Στόχοι του έργου είναι ο ορισμός κάποιων πακέτων μέτρων που κάθε πόλη-εταίρος διαλέγει για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας καθώς και η αξιολόγηση της εφικτότητάς τους με χρήση λογισμικού προσομοίωσης της κυκλοφορίας (κυκλοφοριακό μοντέλο), ώστε κάθε πόλη να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα (ως το 2050) στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που αυτή επιδιώκει.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

1.12.2021 7:02 μμ

Τα νέα κινηματογραφικά στούντιο, Nuboyana Hellenic της χολιγουντιανής εταιρίας Millennium Media, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι υπεύθυνοι των στούντιο πραγματοποίησαν ξενάγηση στον Περιφερειάρχη, στο πλατό των γυρισμάτων της ταινίας «Expendables 4» («Αναλώσιμοι 4»). Η

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

1.12.2021 6:54 μμ

Ενθουσιασμένη από το αρχείο και τις δράσεις του Φωτογραφικού Μουσείου Καλαμαριάς, εμφανίστηκε η Υπουργός Πολιτισμού της Βοϊβοντίνα, Ντράγκανα Μιλόσεβιτς, κατά την ξενάγησή της από τον Πρόεδρο του Μουσείου, Παύλο Καλεμκερή. Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

1.12.2021 6:02 μμ

Με σταθερά βήματα συνεχίζονται τα έργα ασφαλτοστρώσεων από το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου στο οδικό δίκτυο του Δήμου, με γνώμονα πάντα τη διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέπουν ασφαλείς μετακινήσεις στους δημότες, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της πόλης.     Συγκεκριμένα,

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

30.11.2021 9:13 μμ

Ο Δήμος Θερμαϊκού προχωράει σε μία πολύ συγκινητική και όμορφη πράξη ώστε να αντιμετωπισθεί στο μέτρο του δυνατού από τους κατοίκους, το ζήτημα την ενεργειακής φτώχειας, που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φέρνει προς ψήφιση δυο

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

30.11.2021 7:47 μμ

Συνάντηση είχαν σήμερα το απόγευμα 30/11 ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι Δήμαρχοι ​Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης και Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.  Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις Δήμαρχοι επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη για τη

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

29.11.2021 5:52 μμ

Το παρών στις εργασίες της Συνόδου Δημάρχων Βαλκανικών Πόλεων –B40 Balkan Cities Network Summit- που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη,δίνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μιλώντας σήμερα (29/11) από το βήμα της Συνόδου, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης κοινών πολιτικών

thess

Επικαιρότητα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

2.12.2021 3:30 μμ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2.12.2021 2:46 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή