Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Απ. Τζιτζικώστας: Ταξίδι στην Τεργέστη και συνάντηση με τον ομόλογο του

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

23/09/2021 5:30 μμ

Απ. Τζιτζικώστας: Ταξίδι στην Τεργέστη και συνάντηση με τον ομόλογο του

O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Friuli Venezia Giulia της Βόρειας Ιταλίας Massimiliano Fedriga.

Απ. Τζιτζικώστας: Ταξίδι στην Τεργέστη και συνάντηση με τον ομόλογο του

Γράφει THESSNEWS-DESK

O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Friuli Venezia Giulia της Βόρειας Ιταλίας Massimiliano Fedriga.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη και στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν τα ζητήματα της βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, για την ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία του κορονοϊού, της στήριξης των τοπικών οικονομιών, της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και θέματα συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Friuli Venezia Giulia.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «με την Τεργέστη με συνδέουν στενοί διαχρονικοί δεσμοί. Η πόλη έχει σημαντικές ομοιότητες και ανάλογα πλεονεκτήματα με τη Θεσσαλονίκη, με κυρίαρχη αναπτυξιακή υποδομή και για τις δυο πόλεις το λιμάνι τους. Η Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia αποτελεί πρότυπο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ιταλίας, ώστε οι απρόσωποι ευρωπαϊκοί πόροι να μετατρέπονται σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες. Προσκάλεσα τον Περιφερειάρχη Massimiliano Fedriga να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο Περιφερειών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς όπως το εμπόριο και η οικονομία, η αξιοποίηση των λιμένων, η ανάπτυξη της καινοτομίας, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση κ.ά. Επίσης, με τον κ. Fedriga είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα μείζονα ζητήματα αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, ώστε οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και για την ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ συζητήσαμε και ζητήματα στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τα οποία θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα όλης της ΕΕ. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είναι κομβικός και ουσιώδης και ως Πρόεδρός της θέλω να πάρω τις απόψεις των Περιφερειαρχών της ΕΕ, προκειμένου από κοινού να διαμορφώσουμε το πιο κατάλληλο πλαίσιο για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Γι’ αυτό διοργανώνουμε σε όλη την Ευρώπη Τοπικούς Διαλόγους με τους πολίτες για το Μέλλον της Ευρώπης, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας να φέρουμε την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες και να διαμορφώσουμε το κοινό μας σπίτι από κάτω προς τα πάνω, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της περιοχής Piero Mauro Zanin, με τον οποίο συζητήθηκε η λειτουργία της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Friuli Venezia Giulia, ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και η σπουδαιότητα των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων στην παραγωγή πολιτικής και έργου σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση.

Επίσης ο κύριος Τζιτζικώστας ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης στην αίθουσα του Περιφερειακού Κοινοβουλίου στην Τεργέστη, με τη συμμετοχή νέων εκλεγμένων αυτοδιοικητικών και πολιτών, που κατέθεσαν τις απόψεις τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία της ΕΕ, ενώ κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και το όραμά τους για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και τη μείωση της «απόστασης» που χωρίζει τους πολίτες της Ευρώπης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

19.10.2021 2:39 μμ

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στην τουριστική έκθεση του Παρισιού IFTM TOP RESA που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου. Η επανεκκίνηση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο το φετινό καλοκαίρι στέλνει αισιόδοξα μηνύματα  από την επισκεψιμότητα και την

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

18.10.2021 6:41 μμ

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συνεχίζει τις παρεμβάσεις του για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων με δύο νέα μεγάλα έργα.   Πρόκειται για τη δημιουργία πράσινων δωμάτων σε τέσσερα δημοτικά κτίρια, που θα μετατραπούν σε φυτώρια αρωματικών

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

18.10.2021 4:25 μμ

Ο Δήμος Θέρμης έκανε αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης των περιοχών που  επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Το συγκεκριμένο αίτημα το  υπέβαλλε ο δήμος Θέρμης προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το αίτημα υποβλήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου μέσω επιστολής

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

18.10.2021 12:20 μμ

Αρχίζει εκ νέου τη λειτουργία του το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Δήμου Βόλβης, από τον δήμο Βόλβης, τη γενική γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, καθώς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

17.10.2021 12:57 μμ

O τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης παραχώρησε συνέντευξη στο Open Weekend και αναφέρθηκε στην “μάχη” που έδωσε με το αλκόολ. Aρχικά ο κύριος Μπουτάρης ανέφερε: «Ένα πράγμα που θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει, είναι η σχέση μου με το κρασί.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

16.10.2021 6:15 πμ

Για μια ακόμη χρονιά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με ομόφωνη απόφασή του Δ.Σ. τελεί υπό την αιγίδα της την επιτυχημένη δράση ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα». Πρόκειται για διοργάνωση, που ξεκίνησε

thess

Επικαιρότητα