Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Απ. Τζιτζικώστας: Στην Γερμανία για την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

11/11/2021 4:50 μμ

Απ. Τζιτζικώστας: Στην Γερμανία για την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν κεντρικός ομιλητής στη Διάσκεψη του Βερολίνου, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Απ. Τζιτζικώστας: Στην Γερμανία για την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Γράφει THESSNEWS-DESK

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, βρέθηκε στη Γερμανία, όπου και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989.

Αρχικώς, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν κεντρικός ομιλητής στη Διάσκεψη του Βερολίνου, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Τη Διάσκεψη διοργανώνει κάθε χρόνο το Stiftung Zukunft Berlin για τον εορτασμό της επετείου. Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν: «Europe bottom up».

«Θέλω σήμερα να μεταδώσω το μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού και αντισημιτισμού από το Βερολίνο, μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Ευρώπης και παρουσία της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε αυτή την ιστορική ημέρα, που πριν από 32 χρόνια γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, σημαίνοντας τη νίκη των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ενότητας και της Ειρήνης. Είναι η μοίρα αυτής της πόλης, η οποία θωράκισε τη μοίρα της Ένωσής μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι χωρίς την ενοποίηση της Γερμανίας, η ΕΕ, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δεν θα υπήρχε. Κι αυτή είναι η απόδειξη ότι κάθε τόπος έχει τη δική του σπουδαιότητα. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, τόσο διαχρονικά στην Ιστορία μας, όσο και μέσα από την κοινή μας πορεία στο μέλλον, έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν για την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης. Είμαστε τα θεμέλια της υπεράσπισης των κοινών αξιών ενάντια στη δημαγωγία, στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό. Είμαστε τα διαρκή παραδείγματα όσων μπορεί να πετύχει η Ευρώπη ενωμένη, γκρεμίζοντας τα διαχωριστικά τείχη και χτίζοντας γέφυρες. Οι περιφέρειες και οι πόλεις είναι αληθινά εργαστήρια για τον εμπλουτισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και την εξεύρεση νέων συμμετοχικών πρακτικών. Είναι οι κινητήρες για την εξελισσόμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην ΕΕ», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Παρουσιάζοντας στοιχεία από το φετινό Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι το 65% των Ευρωπαίων Περιφερειαρχών και Δημάρχων αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετή επιρροή στην ΕΕ, ενώ το 86% πιστεύει ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ θα βελτίωνε και τη δημοκρατία συνολικά στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «αυτά τα στοιχεία λένε την αληθινή ιστορία μιας δημοκρατίας που πρέπει να λειτουργεί με συνεργασία, με ενότητα, με συνοχή. Την ιστορία των Ευρωπαίων πολιτών, που θέλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα είναι αποτελεσματική στο επίπεδο διοίκησης που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, όλο και περισσότεροι πολίτες θα αρχίσουν να αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει μια υπόθεση λίγων, χωρίς ουσιαστική τοπική απήχηση και με αποφάσεις που λαμβάνονται από πάνω προς τα κάτω. Μόνο μέσω μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω και στη βάση των κοινών μας αξιών η Ευρώπη θα οικοδομήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών της».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκε το Potsdam, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Mike Schubert και στη συνέχεια ήταν ο κεντρικός προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και περπάτησε στη «Γέφυρα των Κατασκόπων» (Glienicke Bridge).

Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων, που πέθαναν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Είμαι κατηγορηματικά ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και σε κάθε απόπειρα ενάντια στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Όσοι επιβουλεύονται τη δημοκρατία υποστηρίζουν ότι οι μέρες της είναι μετρημένες και ότι ως πολίτευμα έχει ξεπεραστεί. Το αντίθετο ισχύει. Κι όσοι είμαστε υπέρμαχοι της δημοκρατίας οφείλουμε να την υπερασπιστούμε απέναντι σε αυτές τις φωνές. Χωρίς την ενοποίηση της Γερμανίας η ΕΕ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπήρχε. Κι αυτή η γέφυρα, η ‘Γέφυρα των Κατασκόπων’, είναι το σύμβολο της ανάγκης να συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες στην Ευρώπη για να συνδέσουμε την ΕΕ με τους 90.000 Δήμους μας και τις 240 Περιφέρειες και με τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών, που αυτοί εκπροσωπούν. Περισσότερες διασυνοριακές συνεργασίες, προώθηση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας εκτός από την εθνική μας και αξιοποίηση της διαφορετικότητας σε όφελος της ενίσχυσης της ενότητάς μας είναι οι στόχοι μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες σε όλα τα επίπεδα. Να γιορτάσουμε τη Γερμανική Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να μην ξεχνάμε τις δυσκολίες και όσα υπέστησαν οι Ευρωπαίοι πολίτες για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

8.12.2021 7:16 μμ

Η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου, την προσεχή Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, πρόκειται να παραδώσει σε χρήση ένα κομβικής σημασίας έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του οικισμού της Ανθούπολης της Κοινότητας Λητής, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα που

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

8.12.2021 2:28 μμ

Στην έναρξη των εργασιών καθαίρεσης κτηρίου με στοιχεία από αμίαντο το οποίο βρίσκεται στο χώρο του “Γ.Ν.Θ. Άγιος Παύλος” παρέστη σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Σε δήλωσή του προς τα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

7.12.2021 10:59 μμ

Στον ορισμό των νέων Αντιδημάρχων, με βάση όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και χρόνο θητείας από 07/12/2021 έως 06/12/2022, προχώρησε ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο διετούς και πλέον διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων και ανοίγοντας ένα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

7.12.2021 6:00 μμ

Ημέρα χαράς η Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 για τη σχολική κοινότητα του 3ου Δημοτικού Ευκαρπίας, καθώς μαθητές – μαθήτριες και εκπαιδευτικό προσωπικό επιστρέφουν στην … έδρα τους, στο ενεργειακά αναβαθμισμένο κτήριο, στη διασταύρωση των οδών Ολύμπου και Δωδεκανήσου της Ευκαρπίας.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

7.12.2021 5:13 μμ

Ενημερωτική εκδήλωση για τον καθαρισμό απορριμμάτων και την ανακύκλωση πραγματοποιήθηκε στις 7/12 στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, o Αντιπεριφερειάρχης

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

6.12.2021 4:17 μμ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, σήμερα το πρωί 6/12. «Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μια προσπάθεια, σε μια κοινή προσπάθεια, να δει το μέλλον με πολύ μεγάλη αισιοδοξία», ανέφερε σε δηλώσεις

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.12.2021 5:30 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή