Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Α.Tζιτζικώστας: “Nα εργαστούμε σκληρά για να επανεκκινήσουμε την οικονομία”

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

02/10/2021 6:25 μμ

Α.Tζιτζικώστας: “Nα εργαστούμε σκληρά για να επανεκκινήσουμε την οικονομία”

O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν ομιλητής στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου.

Α.Tζιτζικώστας: “Nα εργαστούμε σκληρά για να επανεκκινήσουμε την οικονομία”

Γράφει THESSNEWS-DESK

O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν ομιλητής στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου.

Οι εκδηλώσεις  πραγματοποιήθηκαν στο Aachen της Γερμανίας και το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου απονέμεται κάθε χρόνο από την πόλη Aachen της Γερμανίας σε άτομα για τη συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης και στην ειρήνη στην περιοχή. Φέτος βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ομιλητής στην καθιερωμένη εκδήλωση που προηγείται της τελετής απονομής του βραβείου, το Charlemagne Prize Forum on Europe. Στο πάνελ με θέμα «Από την Κρίση στη Νέα Ανάπτυξη» (From the Crisis to New Growth), ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισήμανε: «Το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου αντιπροσωπεύει όλα όσα μας ενώνουν ως Ευρωπαίους πολίτες. Στη σημερινή συγκυρία το βραβείο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα, διότι όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με περιορισμούς στην ελευθερία των κινήσεων και με αναγκαστικό κλείσιμο των συνόρων, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή των κρατών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Σήμερα ανατρέχουμε στις δυσκολίες που ξεπεράσαμε και ταυτόχρονα συζητάμε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και μοιραζόμαστε τις ελπίδες μας για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον μας. Ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μιας περιοχής 2 εκατομμυρίων κατοίκων, έζησα από πρώτο χέρι το απίστευτο έργο των υγειονομικών μας, των συνανθρώπων μας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, των εργαζόμενων στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η υπευθυνότητα και η αυταπάρνηση αυτών των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας μέσα στην πανδημία, είχαν ως αποτέλεσμα να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και της περιφερειακής μας οικονομίας. Σήμερα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, με τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις σε μια πιο ‘πράσινη’ και καινοτόμο οικονομία θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ανάκαμψη κάθε χώρας και στο τέλος όλης της Ευρώπης».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση να έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να διατηρηθεί η συνοχή και για να αφορά σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη: «Για να επιτευχθεί η ανάκαμψη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα πρωτόγνωρο Σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το τιμώμενο πρόσωπο, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, έδειξε αφοσίωση στην ευρωπαϊκή ιδέα και απέδειξε ότι συμμερίζεται τις βασικές αρχές της κοινής προσπάθειάς μας για ανάκαμψη από την κρίση. Το Σχέδιο Ανάκαμψης για τη Ρουμανία είναι ύψους 29,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενθαρρύνουμε τον Πρόεδρο να το αξιοποιήσει πλήρως, συνεργαζόμενος στενά με τις Περιφέρειες και τους Δήμους στην εφαρμογή του. Διότι εάν θέλουμε η Ευρώπη να ανακάμψει γρήγορα και να ξεπεράσει οριστικά αυτή την κρίση, πρέπει κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμος να είναι πραγματικός και ισότιμος εταίρος στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της πρωτοφανούς επένδυσης στο κοινό μας μέλλον.

Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και των συμπολιτών μας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις για το κλίμα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ανισότητες, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Σε άλλη περίπτωση η απειλή η ΕΕ να χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποτύχουμε όλοι μας είναι ορατή. Στη διαδικασία της ανάκαμψης είναι αναγκαία η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Οι αποφάσεις πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Η ανάκαμψη μπορεί να προέλθει με πολιτικές από τα κάτω προς τα πάνω. Οποιαδήποτε μορφή συγκεντρωτισμού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων αποτελεί τροχοπέδη στην ίδια την ανάκαμψη. Για να προχωρήσει η ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί η συνοχή. Η συνοχή δεν αφορά στους οικονομικούς πόρους, αλλά αποτελεί θεμελιώδη στόχο και αξία της Ευρώπης. Η ανάπτυξη πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις τοπικές κοινωνίες ταυτόχρονα. Επενδύοντας σε τοπικό επίπεδο στην οικονομία και το ανθρώπινο δυναμικό, η Ευρώπη θα γίνει πιο ισχυρή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Στην τελετή απονομής του βραβείου, ο κ. Τζιτζικώστας είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον κ. Iohannis, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων τις κοινές προκλήσεις ανάκαμψης και ενίσχυσης της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, που μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, τις απειλές της κλιματικής κρίσης, τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, παραγωγικότητας και εμπορικών σχέσεων. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ρουμανίας και τόνισε ότι με τη δίκαιη βράβευσή του αναγνωρίζεται η σταθερή και συνεπής στάση του υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ρουμανίας.

Στο περιθώριο της τελετής βράβευσης ο κ. Τζιτζικώστας είχε επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Čaputová, τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, επικεφαλής και στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και αξιωματούχους της Γερμανίας και της ΕΕ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

17.10.2021 12:57 μμ

O τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης παραχώρησε συνέντευξη στο Open Weekend και αναφέρθηκε στην “μάχη” που έδωσε με το αλκόολ. Aρχικά ο κύριος Μπουτάρης ανέφερε: «Ένα πράγμα που θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει, είναι η σχέση μου με το κρασί.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

16.10.2021 6:15 πμ

Για μια ακόμη χρονιά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με ομόφωνη απόφασή του Δ.Σ. τελεί υπό την αιγίδα της την επιτυχημένη δράση ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα». Πρόκειται για διοργάνωση, που ξεκίνησε

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

15.10.2021 2:21 μμ

Η πρωτοβουλία νέων του Δήμου Θεσσαλονίκης “Mένουμε Θεσσαλονίκη” εξέδωσε ανακοίνωση με τις εστίες ανομίας και εγκληματικότητας να εξαπλώνονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. “Με τις εστίες ανομίας και εγκληματικότητας να εξαπλώνονται στο Θεσσαλονικιώτικο κέντρο και να έχουν εγκατασταθεί για τα καλά

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

14.10.2021 5:49 μμ

Mε απόφαση του Δημάρχου Αριστοτέλη, Στέλιου Βαλιάνου θα είναι κλειστά τα σχολεία. Συγκεκριμένα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον Δήμο Αριστοτέλη, δεν θα λειτουργήσουν αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη: Για προληπτικούς λόγους, εξ`αιτίας των

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

14.10.2021 5:13 μμ

O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση.  Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αποτύπωμα που έχει αφήσει

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

14.10.2021 4:20 μμ

Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως  όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες

thess

Επικαιρότητα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ