Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣYΡΙΖΑ: Στέκεται αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

01/10/2021 2:50 μμ

ΣYΡΙΖΑ: Στέκεται αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου

Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΕΠΕΚΕ και το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  εκφράζουν την στήριξη τους στους εκπαιδευτικούς.

ΣYΡΙΖΑ: Στέκεται αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου

Γράφει THESSNEWS-DESK

Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΕΠΕΚΕ και το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  εκφράζουν την στήριξη τους στους εκπαιδευτικούς.

“Με πείσμα, επιμονή και μαχητικότητα κι αυτός ο αγώνας θα κερδηθεί. Η κυβερνητική πολιτική θα ηττηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Όταν η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει τη μαζική απόρριψη της από την εκπαιδευτική κοινότητα, για τους ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερους δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αξιοποιούν τους νόμους που κατασκεύασαν ώστε κάθε κινητοποίηση να κηρύσσεται παράνομη. Όμως καμιά συγκυριακή δικαστική απόφαση δεν μπορεί να βγάλει παράνομη την ψυχωμένη θέληση για αντίσταση και αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού κόσμου.

Η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της ψευδεπίγραφης «αξιολόγησης» που οργανώνουν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, γνωρίζει τη μαζική πλειοψηφική ενεργητική συμμετοχή του κόσμου της εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας διαστρέφοντας αυτή τη πραγματικότητα κατασκευάζει μια καρικατούρα αναμέτρησης μιας απομονωμένης «συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών» με το ίδιο, που έχει αυτοχρισθεί μοναδικός υπέρμαχος δήθεν τομών και μεταρρυθμίσεων. Το ΥΠΑΙΘ προσέφυγε δικαστικά κατά της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, επιτυγχάνοντας τη κήρυξη της απεργίας-αποχής ως παράνομης, στη βάση του νόμου Χατζηδάκη που αποδεικνύεται πως αποτελεί εγγύηση καταστολής κάθε εργατικής απεργιακής κινητοποίησης.

Η εκπαίδευση που γνώρισε ένα από τα μακροβιότερα lock-down διεθνώς λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και ανικανότητας, δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά από τον επιθετικό αντιδημοκρατικό δογματισμό της Νίκης Κεραμέως και από την εμμονική εκδικητικότητα της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τη νεολαία.

Η ΝΔ οικοδομεί το φτηνό σχολείο των αποκλεισμών και των ανισοτήτων, συμβατό με τις τάσεις ενός μοντέλου ανάπτυξης και μιας «αγοραίας» αντίληψης που υποβαθμίζει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Κατασκευάζει με πρόσχημα την «αριστεία» το μίζερο και απωθητικό σχολείο-εξεταστικό κέντρο της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων, του άκρατου ανταγωνισμού που θα εκτοξεύσουν τη μαθητική διαρροή.

Το σχολείο, στον αντίποδα αυτών των πολιτικών έχει ανάγκη από δημοκρατικές εγγυήσεις συλλογικής λειτουργίας ώστε σήμερα να μείνει ανοιχτό, να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το ρόλο του ως ο βασικός θεσμός Δημοκρατίας, Γνώσης και Ισότητας. Το σχολείο έχει ανάγκη από μια ισχυρή πνοή δημοκρατίας που θα το θωρακίσει απέναντι σε φασιστικές-ρατσιστικές ιδέες και βιαιότητες.

Η ΝΔ, αντί της στήριξης και της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, εκτελεί αλλεπάλληλα συμβόλαια κατεδάφισής του υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς με απίστευτη περιφρόνηση και αλαζονεία, προσπαθώντας να καθυποτάξει το δημοκρατικό εκπαιδευτικό τους φρόνημα. Να γυρίσει την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω και να αναβιώσει σκοτεινές εποχές με τους διευθυντές-«δερβέναγες» και τον αλήστου μνήμης «επιθεωρητισμό».

Για το σκοπό αυτό κατάργησε ένα πλέγμα δημοκρατικών-συμμετοχικών εκπαιδευτικών θεσμών που είχε προωθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την συλλογική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με κεντρικό το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων και με την παιδαγωγική συνεισφορά των ΠΕΚΕΣ.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την μετωπική αναμέτρηση με το κόσμο της εκπαίδευσης. Για μια ακόμη φορά θα πάρει την απάντηση. Ένα ισχυρό και αποφασισμένο Μέτωπο Παιδείας εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών και γονέων θα βάλει φρένο στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο. Όπως μπήκε τέλος στην κατάδοση των μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, στις κάμερες στην τάξη, στις εκλογές-φιάσκο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Με πείσμα, επιμονή και μαχητικότητα κι αυτός ο αγώνας θα κερδηθεί. Η κυβερνητική πολιτική θα ηττηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

26.10.2021 10:20 μμ

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το θανατοφόρο ναυάγιο που έγινε στο Αιγαίο. “Ο σημερινός τραγικός απολογισμός με τον θάνατο τριών παιδιών και μίας γυναίκας, σ’ ένα ακόμα ένα ναυάγιο στο Αιγαίο, κάνει θρύψαλα τους συνεχείς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

26.10.2021 9:23 μμ

Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα κρούσματα της πανδημίας στην χώρα αλλά και τους εορτασμούς της Θεσσαλονίκης. “Η αποτυχία του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα παταγώδης, η κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

26.10.2021 7:48 μμ

Aπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα υπεγράφη η έκδοση της πρόσκλησης για το «Πρόγραμμα Άργος», του ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου μέσω του οποίου ενισχύονται οι Δήμοι όλης της χώρας. Η χρηματοδότηση θα αφορά την  διαχείριση αδέσποτων ζώων, που προβλέπει το

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

26.10.2021 7:36 μμ

Mετά από εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πάρθηκε η απόφαση ο τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμός της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της Γεώργιος Γεννηματάς. “Ο θάνατος την απέσπασε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

26.10.2021 4:59 μμ

O υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης σε ανάρτηση του στα social media σχετικά με το ναυάγιο στη Χίου τόνισε πως “η εγκληματική αδιαφορία των κυκλωμάτων διακίνησης για την ανθρώπινη ζωή, ξεπέρασε κάθε όριο” “Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

26.10.2021 4:10 μμ

Θλίψη σε ολόκληρο το πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση του πρόωρου θανάτου της Φώφης Γεννηματά. Όπως αποκαλύπτουν οι συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά είχε έγνοια την ενότητα της παράταξης. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συντετριμμένος από την απώλεια, αποκαλύπτει

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.10.2021 5:30 πμ