Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις στα Ελληνικά Πετρέλαια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

08/09/2021 11:57 πμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις στα Ελληνικά Πετρέλαια

Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που είχαν καταθέσει οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή.

smart

Γράφει THESSNEWS-DESK

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπρόσωπους των εργαζομένων και στη συνέχεια με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τους Σωκράτη Φάμελλο, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Κώστα Γενιδούνια, Αναπληρωτή Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πραγματοποίησε συνάντηση εχθές με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ) των εργαζομένων, και στη συνέχεια με τη Διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, με βασικό ζήτημα τις εργασιακές σχέσεις.

Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που είχαν καταθέσει οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή σχετικά με την πρώτη απόλυση εργαζόμενου αορίστου χρόνου, που έγινε μέσα στον Αύγουστο, και τη μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων, όπως έχει εκφραστεί, μέχρι σήμερα, μέσα από τις ανακοινώσεις των φορέων τους (Σωματεία και Ομοσπονδία) για δυσμενείς εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις συνολικά στον Όμιλο των ΕΛΠΕ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, Οφθαλμίδης Παναγιώτης και ο Γ.Γραμματέας, Θεοτόκης Σπύρος, από τον ΠΣΕΕΠ, καθώς και ο Πρόεδρος, Σπυράντης Σάκης, και ο Γ.Γραμματέας, Καραβιτάκης Μανόλης, από την ΠΕΠΕΚΟ, μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ανησυχία τους και το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη απόλυση απασχολούμενου με μόνιμη θέση εργασίας στον Όμιλο με πρόφαση χαμηλή αξιολόγηση, την πάγια​ θέση τους υπέρ της διατήρησης και άρα μη πώλησης ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, καθώς και το αίτημά τους να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου με τη νέα μορφή, όπως έχει ανακοινωθεί, ως εταιρεία Συμμετοχών (Holding).

 

Οι ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη συνάντησή τους με τη Διοίκηση του Ομίλου, τον Πρόεδρο, Ιωάννη Παπαθανασίου, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ανδρέα Σιάμισιη, στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκαν στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι, σημείωσαν πως οι καλές εργασιακές σχέσεις είναι εχέγγυο και όχι εμπόδιο για την αναπτυξιακή πορεία των ΕΛΠΕ και επανέλαβαν την στρατηγική σημασία του Ομίλου για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

Και στις δύο συναντήσεις, με τα σωματεία των εργαζομένων και με τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος και έθεσαν το αίτημα προς τη Διοίκηση να ανακαλέσει την απόλυση εργαζομένου με σύμβαση αορίστου χρόνου, να εγγυηθεί ότι δε θα αποτελέσει κερκόπορτα για μελλοντικές απολύσεις και να διασφαλίσει ότι η διαδικασία αξιολόγησης των εργαζόμενων δεν υποτάσσεται σε σκοπιμότητες και διακρίσεις, αλλά ακολουθεί μόνο αντικειμενικά κριτήρια.

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ οφείλει και μπορεί να συνεισφέρει θετικά στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης και παράλληλα να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, ζήτησαν επίσης από τη Διοίκηση να δεσμευτεί ότι η στρατηγική της δεν περιλαμβάνει απολύσεις, αλλά αντίθετα ενίσχυση της απασχόλησης, αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και διεύρυνση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και στους εργολαβικούς εργαζόμενους, και μονιμοποίηση αυτών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

Η διαφωνία

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης να απεμπολήσει δικαιώματα συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ και τόνισαν ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο σε οποιοδήποτε πλάνο μετεξέλιξης του Ομίλου στο μέλλον, καθώς η λειτουργία των ΕΛΠΕ είναι εθνικής σημασίας, και υποστήριξαν την ανάγκη διασφάλισης της συμμετοχής των εργαζομένων στο ΔΣ του Ομίλου. Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέλος, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αναδεικνύουν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα ζητήματα που αφορούν στην προοπτική και στη λειτουργία των ΕΛΠΕ και στις εργασιακές σχέσεις του Ομίλου.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

19.10.2021 9:47 πμ

Το δικό της σχόλιο για την ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόστος της ενέργειας ανά χώρα και τις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα, έκανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μέσω άρθρου στην Athens Voice. Το άρθρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

19.10.2021 9:35 πμ

Ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., ακόμα κι αν κατεβεί στην κούρσα ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν ο Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Εγώ βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω ιδέες και απόψεις. Άρα,

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

19.10.2021 9:22 πμ

Βολές εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές. «Άλλο ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να βάλει στο στόχαστρο, εν μέσω

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

19.10.2021 12:05 πμ

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των ελλείψεων σε έργα υποδομής (τις οποίες έχουμε αναδείξει επανειλημμένα), αλλά και εξαιτίας του μη καθαρισμού των ρεμάτων. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν, κατά την πρόσφατη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

18.10.2021 10:33 μμ

Η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, με μια αιχμηρή ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παίρνει σαφή θέση κατά του Γιώργου Παπανδρέου και την φήμη που επικρατεί ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα, η κ. Δήμητρα Λιάνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

18.10.2021 9:34 μμ

Την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη, πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αποφυλάκιση “προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής”. Αναλυτικά όσα αναφέρει το ΚΚΕ: “Προκαλεί έντονα

thess

Επικαιρότητα