Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συμφωνία με Ινδία για εργάτες γης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

24/02/20246:20 μμ

Συμφωνία με Ινδία για εργάτες γης

Τι συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη

Συμφωνία με Ινδία για εργάτες γης

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη φαίνεται πως ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, η πρώτη μετάβαση Έλληνα πρωθυπουργού στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της υφηλίου μετά από 16 χρόνια και την αντίστοιχη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή τον Ιανουάριο το 2008.

 

Πέραν των οικονομικών συμφωνιών που είναι ante portas, ο κ. Μητσοτάκης και ο ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι φαίνεται ότι συζήτησαν και την προοπτική μιας διμερούς συμφωνίας, ώστε να έρθουν Ινδοί εργαζόμενοι στη χώρα μας, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.

Η εν λόγω συμφωνία μετάκλησης εργαζομένων δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία και είναι ένα εργαλείο που επιλέγεται από πολλές κυβερνήσεις, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά σε μια σειρά επαγγελμάτων. Η κυβέρνηση δουλεύει όλο το προηγούμενο διάστημα αντίστοιχες συμφωνίες με μια σειρά χωρών, ενώ με την Ινδία φαίνεται πως είναι ώριμη και θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο, προκειμένου να ψηφιστεί ως τον Απρίλιο και να τεθεί αμέσως μετά σε εφαρμογή. «Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα», υπογράμμισε από την Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπό κατάρτιση συμφωνία, τους χειρισμούς για την οποία κάνει ως επί το πλείστον ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Όχι μόνο εργάτες γης

Το θέμα των μετακλήσεων πήρε διαφορετική τροπή πριν από μερικούς μήνες, καθώς μια τροπολογία που ήρθε από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας (με υπουργό ακόμα τον Άδωνι Γεωργιάδη) για τη διευκόλυνση νομιμοποίησης μεταναστών που είναι αρκετά χρόνια στη χώρα μας υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις είχε προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που τότε είχε καταψηφίσει την τροπολογία, ενώ και άλλοι βουλευτές της ΝΔ είχαν εμφανιστεί προβληματισμένοι.

Εν προκειμένω, πάντως, η εν λόγω συμφωνία θα είναι «δυναμική», σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Και αυτό γιατί η αγορά της Ινδίας είναι τεράστια, συνεπώς η δυναμική της μετάκλησης εργαζομένων θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς. Πρακτικά, δεν θα τίθεται ένα ανώτατο όριο εργατών που θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θα προβλέπεται ένας «κόφτης» που θα εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Οι Ινδοί εργάτες αναμένεται να καλύψουν σημαντικά κενά στον πρωτογενή τομέα, όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Οι εργαζόμενοι από την Ινδία δεν είναι άγνωστοι στην αγορά της Ελλάδας, καθώς μετανάστες από τη χώρα έχουν έρθει επί σειρά ετών. Θεωρούνται ήπιων τόνων και εξαιρετικά συνεργάσιμοι, ενώ πολύ σπάνια εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες και δεν προκαλούν προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες εθνοτικές ομάδες, πολλές εκ των οποίων μπορεί να ρέπουν και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, οι εργαζόμενοι από την Ινδία δεν θα είναι μόνο χειρώνακτες. Αντίθετα, στο «πακέτο» της ελληνο-ινδικής συμφωνίας αναμένεται να περιλαμβάνεται και η λεγόμενη “μπλε κάρτα”, η οποία χορηγείται σε πολίτες τρίτων χωρών που αιτούνται να τους επιτραπεί η είσοδος και διαμονή στην Ελληνική Επικράτεια για το σκοπό της απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης. Η προϋπόθεση για μπλε κάρτα είναι να διαθέτουν έγκυρη σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά από επιχείρηση για απασχόληση υψηλής εξειδίκευσης διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, άρα να έρχονται στη χώρα μας για να εργαστούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η εν λόγω πρόβλεψη θα αφορά ως επί το πλείστον εργαζομένους υψηλής εξεδίκευσης κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά και για τα νοσοκομεία.

Κι άλλες συμφωνίες μετακλήσεων

Η στρατηγική των μετακλήσεων, πάντως, δεν θα περιοριστεί στη συμφωνία της χώρας μας με την Ινδία. Αντιθέτως, παρόμοιες συμφωνίες είναι στα σκαριά και με άλλες χώρες που έχουν πολίτες με «αντίστοιχα» χαρακτηριστικά, όπως οι Φιλιππίνες, αλλά και το Βιετνάμ. Βεβαίως, «δουλεύονται» και συμφωνίες με κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, όσο και αν ήδη στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με καθεστώς νόμιμης παραμονής από τις δύο προαναφερθείσες χώρες, ενώ με φόντο τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι στα «ραντάρ» και πολίτες της Αρμενίας που ενδεχομένως είναι εκτοπισμένοι.

Πέραν των συμφωνιών μετακλήσεων, πάντως, προ ημερών το υπουργείο Μετανάστευσης άνοιξε και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, προκειμένου μετανάστες που είναι στη χώρα μας να κάνουν χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου και να αιτηθούν της νόμιμης παραμονής τους δια μακρόν. Αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν είναι η δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία συνεχή έτη στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης.

Πηγή: protothema.gr

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13.4.20246:40 μμ

  Το πρόβλημα του δημογραφικού και η σύνδεσή του με τις πολιτικές για τη μετανάστευση, ήταν το αντικείμενο θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13.4.20245:20 μμ

  Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα ποια στάση προτίθενται να κρατήσουν έναντι του Δημήτρη Κυριαζίδη.   «Το ερώτημα προς τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη είναι απλό: “Σεβάζονται” τις απόψεις του βουλευτή Κυριαζίδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12.4.20246:15 μμ

«Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους CEO των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών του πλανήτη. Αυτές οι εταιρείες δεν είναι καινούργιες, κάποιες έχουν 100-200 χρόνια ζωής».   Σκέφτηκα: Σε 100 χρόνια θα μπορούν να είναι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12.4.20245:30 μμ

  Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ από τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.   «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12.4.20245:15 μμ

  Με σεβασμό στην Δικαιοσύνη και στο δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα ζητήματα που προκύπτουν εν αναμονή της οριστικής απόφασης του ΣτΕ για το FlyOver στη Θεσσαλονίκη όπως

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12.4.20244:34 μμ

  Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο των FR Τονι Μπάρμερ αναφέρθηκε στο όραμα του για την Ελλάδα βάζοντας ως προτεραιότητα το κράτος δικαίου τη ρύθμιση των ανοιχτών αγορών, θέμα που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή