Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πλεύρης: Ενίσχυση του ΕΣΥ χωρίς τοπικά ή γενικό lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

05/11/2021 6:33 μμ

Πλεύρης: Ενίσχυση του ΕΣΥ χωρίς τοπικά ή γενικό lockdown

«Η βασική μας επιλογή είναι το ΕΣΥ επειδή ακριβώς πλέον υπάρχει το εμβόλιο, να εξυπηρετεί και όλους τους άλλους πολίτες που έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θεραπείες».

Πλεύρης: Ενίσχυση του ΕΣΥ χωρίς τοπικά ή γενικό lockdown

Γράφει THESSNEWS-DESK

Στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών ή και γενικού lockdown.

 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε Θεσσαλία και Β. Ελλάδα είπε « «Όπως και στη Λάρισα, στη Θεσσαλία έτσι και στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία πίεση στο σύστημα παραπάνω. Το ενισχύουμε συνεχώς με γιατρούς. Έχουμε βγάλει και προκηρύξεις αλλά έχουμε και τα κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς . Παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές και παίρνουμε κλίνες .Η αλήθεια είναι ότι θα πιεστεί το σύστημα . Από κει και πέρα όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι που μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση κατά πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει να εμβολιάστουμε. Είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες μέρες οι εμβολιασμοί κινούνται στις 25.000 την ημέρα για την πρώτη δόση του εμβολίου, που δείχνει ότι πλέον οι πολίτες έρχονται να εμβολιαστούν».

 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Πλεύρης είπε ότι σε συνεργασία με τους ΥΠΕάρχες και τους διοικητές των νοσοκομείων Θα βρεθούν όλες οι λύσεις προκειμένου να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το σύστημα και να έχουν όλοι οι πολίτες θεραπεία.

 

«Η βασική μας επιλογή είναι το ΕΣΥ επειδή ακριβώς πλέον υπάρχει το εμβόλιο, να εξυπηρετεί και όλους τους άλλους πολίτες που έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θεραπείες. Από κει και πέρα προφανώς βάση της πίεσης του συστήματος θα υπάρξει και η ανάλογη προσαρμογή ώστε να υπηρετήσουμε και τους ασθενείς με Covid και τους ασθενείς non Covid. Συνεχώς κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται αναπτύσσονται κλίνες και απλές και εντατικής θεραπείας και είμαστε σε επιφυλακή.

 

Όλη η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια και οποιαδήποτε στήριξη θέλει η Βόρεια Ελλάδα ή η Θεσσαλία την έχουνε» πρόσθεσε ο κ . Πλεύρης.

 

Παράλληλα, σημείωσε, ότι το Σύστημα Υγείας ενισχύεται είτε με επικουρικούς είτε με μεταφορές από Υγειονομικές Περιφέρειες, είτε με κίνητρα που δίνονται σε ιδιώτες γιατρούς και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξουν και επιτάξεις ιδιωτών παρότι αυτό δεν είναι επιθυμητό.

 

Παράλληλα, τόνισε, ότι δεν θα τεθεί επί τάπητος θέμα ανανέωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όσους κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου και πρόσθεσε ότι αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ληφθεί κεντρικά σε επίπεδο ΕΕ.

 

«Υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες ιατρών που είναι δύσκολη η εξεύρεση ειδικοτήτων . Ευελπιστώ ότι με τα κίνητρα που δώσαμε στους ιδιώτες θα ανταποκριθούν .Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω μέτρα στους ιδιώτες γιατρούς, που δεν το θέλουμε αλλά αν χρειαστεί και δεν ανταποκριθούν θα προχωρήσουμε και σε επιτάξεις εργασίας. Είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε αλλά βρίσκεται επάνω στο τραπέζι. Είμαστε συνολικά σε μία πλήρη συνεργασία και στην Αθήνα έχουμε κάνει σχεδιασμό που αφορά όλη την Ελλάδα .Τις κλίνες που χρειαζόμαστε θα τις λαμβάνουμε και θα εφαρμόζεται ένα μνημόνιο συνεργασίας. Άρα θεωρούμε ότι με τη βοήθεια και την αρωγή και του ιδιωτικού τομέα θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε. Συνεπώς εξαντλούμε όλα τα μέσα. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και για αυτόν το λόγο πέρα από την ενίσχυση του ,είναι πολύ σημαντικό να προστατευτούμε και εμείς οι ίδιοι με το εμβόλιο» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

 

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να εφαρμοστούν νέα μέτρα εάν δεν αποδώσουν τα ληφθέντα είπε: « Η φιλοσοφία των μέτρων και το έχουμε πει και το είπε και ο πρωθυπουργός με ένα ξεκάθαρο τρόπο, είναι αυτή που είδατε και στα τελευταία μέτρα .Το 73% των συμπολιτών μας ,ενήλικοι που έχουν εμβολιαστεί , δεν θα δεχτούν περαιτέρω περιορισμούς. Οι περιορισμοί για την προστασία αφορούν τους ανεμβολίαστους και από κει και πέρα ευελπιστούμε ότι με την αύξηση του εμβολιασμού, τη στήριξη του συστήματος θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Αν χρειαστούν άλλα μέτρα θα είναι πάλι στη φιλοσοφία που σας είπα. Θα είναι μέτρα που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία.

 

Η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου συνεχίζεται, δεν υπάρχει θέμα τοπικών ή γενικών lockdown. Όσα μέτρα ληφθούν θα ναι μέτρα για να έχουν καλύτερη ιχνηλατήση και προστασία από χώρους που μπορεί να υπάρξει μετάδοση της νόσου, όχι όμως πιέσεις σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί ».

 

Ερωτηθείς εάν προβλέπεται ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους κάνουν τρίτη δόση απάντησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή χωρίς να γίνει κεντρική συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τέτοια συζήτηση δεν έχει ανοίξει. Συζητάμε γενικότερα για την τρίτη δόση .Η τρίτη δόση φαίνεται τελικά ότι δεν είναι απλώς μία ενισχυτική δόση. Είναι μία πάρα πολύ σημαντική δόση. Άρα από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση, που δεν είναι επί τάπητος αυτή τη στιγμή ,πάλι θα είναι κεντρικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης .Συνεπώς όσοι είναι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις είναι εμβολιασμένοι, έχουν το πιστοποιητικό.

 

Όμως είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό οι συμπολίτες μας να πάνε για την τρίτη δόση, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που νοσούν βαρύτερα κατά βάση είναι άτομα τα οποία έχουν ολοκληρώσει και τον εμβολιαστικό κύκλο πέραν του εξαμήνου”.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξει άνοιγμα της υποχρεωτικότητας και σε άλλους τομείς είπε: «Δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε άλλη υποχρεωτικότητα, όπως, γιατί θέλουμε να μαστε και απόλυτα ειλικρινείς , δεν εξετάζεται και θέμα σε αυτούς που έχει υπάρξει υποχρεωτικότητα ,στο υγειονομικό προσωπικό δηλαδή και στις ιδιαίτερες περιπτώσεις ευάλωτων ομάδων να αλλάξει αυτό το καθεστώς όσο συντρέχουν οι όροι της πανδημίας» .

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.2021 9:50 μμ

Ως «ελεεινό ψεύδος» σχολίασε τις καταγγελίες του Μιχάλη Γιαννάκου περί επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Aυτό το οποίο ειπώθηκε για την επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ- και το λέω όσο πιο ήρεμα μπορώ να το πω- είναι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.2021 9:00 μμ

Σε εκλογικό πυρετό βρίσκονται Γιώργος Παπανδρέου και Νίκος Ανδρουλάκης, λίγες μέρες πριν τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.   Ο κ . Παπανδρέου, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για έναν αγώνα αξιών που κάνει ο ίδιος.   «Πάντα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.2021 7:42 μμ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 10:00, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας. Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει διαδικτυακά και θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής για

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.2021 7:30 μμ

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν στο Σότσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.   Πιο αναλυτικά, εκτενής συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη έγινε μεταξύ του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.2021 7:16 μμ

Η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου, την προσεχή Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, πρόκειται να παραδώσει σε χρήση ένα κομβικής σημασίας έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του οικισμού της Ανθούπολης της Κοινότητας Λητής, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα που

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.2021 6:50 μμ

Θετική είδηση -για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα- προέκυψε κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ). Είδηση που αφορά το θέμα της υφιστάμενης στη Θεσσαλονίκη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης προγραμμάτων Interreg.   Όταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.12.2021 5:30 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή