Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παπανδρέου: Υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να επαναπατρίσουμε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

20/11/2021 5:08 μμ

Παπανδρέου: Υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να επαναπατρίσουμε

«Στην καρδιά μου είναι το ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος – Σίγουρα θα αξιοποιήσουμε τα σύμβολα»

Παπανδρέου: Υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να επαναπατρίσουμε

Γράφει THESSNEWS-DESK

Ένα βήμα πριν τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την προεδρία του κόμματος, βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Τα προβλήματα της χώρας είναι μια πρόκληση και θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω»

Απαντώντας στο γιατί αποφασίζει μετά από 9 χρόνια να ζητήσει εκ νέου την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «Πάντα ενεργός πολιτικός ήμουν, δεν έφυγα από την πολιτική και εντός Ελλάδας και διεθνώς. Θεωρώ ότι τα προβλήματα της χώρας μας αποτελούν τεράστια πρόκληση. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πλεονεκτήματα. Με την απώλεια της Φώφης στεναχωρήθηκα, προβληματίστηκα και αισθάνθηκα ευθύνη απέναντι στην παράταξη να βοηθήσω για να ξαναγίνει μια παράταξη ισχυρή, δυναμική και πλειοψηφούσα δύναμη στη χώρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συντηρητικές αλλαγές, όχι προοδευτικές – Μπήκε στην πρακτική της δεξιάς»

Σχετικά με το ενδεχόμενο κάποιας μελλοντικής συνεργασίας με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος τόνισε ότι «Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα προτάγματα ως ΚΙΝΑΛ και την παράδοσή μας ως ΠΑΣΟΚ, που διαφέρουν αρκετά και από τις δύο παρατάξεις, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ζήσαμε και την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, που στην πράξη δεν έκανε προοδευτικές αλλαγές, αλλά συντηρητικές. Υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρώ ότι κυβέρνησε άκρως συντηρητικά. Μπήκε πολύ στην πρακτική μιας δεξιάς. Σήμερα προέχει να αναδείξουμε που θέλουμε ως παράταξη να πάμε τη χώρα».

«Υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να επαναπατρίσουμε»

«Εμείς δεν έχουμε στόχο απλώς να βρούμε κάποιον για να συνεργαστούμε. Έχουμε έντονη κριτική και προς τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι πρέπει να αναδείξουμε τις θέσεις μας, και μετά συζητάμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συνεργασίες. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επαναπατρίσουμε», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το κράτος μας, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν παλέψει απέναντι σε ένα πελατειακό κράτος που σπαταλά το βιός του λαού. Αν δεν κατανοήσει και η παραδοσιακή αριστερά, ότι το να καταλάβεις την εξουσία δεν είναι η επανάσταση, αλλά να αλλάξουμε τις δομές της εξουσίας της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράγματα που ουσιαστικά υπονόμευσαν βασικούς θεσμούς, όπως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτά τα έκανε και τα κάνει και σήμερα η δεξιά. Εγώ έρχομαι να δώσω άλλες προτάσεις», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Το 2010 δεν υπήρχαν άλλες επιλογές και αυτό επιβεβαιώθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις»

Μιλώντας σχετικά με το αν σήμερα θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική με το 2010, ο ίδιος εξήγησε ότι «Δε θα μπορούσα να αλλάξω πολλά το 2010, δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις. Αν χρεωκοπούσαμε θα φεύγαμε από το ευρώ με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην εθνική μας προστασία και την άμυνά μας. Λεφτά υπάρχουν και το λέω και σήμερα. Όταν φτιάξουμε ένα κράτος σωστό, υπάρχουν λεφτά. Μόνο όταν χτυπήσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή, μόνο όταν βοήσουμε η γραφειοκρατία να φύγει ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη, θα φέρουμε επενδύσεις. Έπρεπε να επιλέξει κάποιος ανάμεσα σε δύσκολα σενάρια το 2010. Το φάσμα της χρεοκοπίας θα ήταν τραγικό. Επιλέξαμε μια πορεία που μας κράτησε στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι έκαναν πολλά λάθη. Αν υπήρχε συναίνεση των άλλων κομμάτων δε θα είχαμε τρία μνημόνια. Σήμερα η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα, με αγώνες που δώσαμε και εμείς».

«Η παράδοση του ΠΑΣΟΚ είναι μέσα μου – Ήθελα debate με άλλους όρους»

«Δεν έφυγα ποτέ από την καρδιά του ΠΑΣΟΚ, και θα δούμε πώς στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε τα σύμβολά μας. Η παράδοση του ΠΑΣΟΚ είναι μέσα μου, ήμουν στις ιδρυτικές διαδικασίες και έχω διατελέσει και πρόεδρος. Στόχος δικός μου είναι να κρατήσω μια πολιτισμένη ενότητα στο χώρο μας, να δώσουμε πνεύμα ουσιαστικού διαλόγου, και να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα. Το κάλεσμα το μεγάλο είναι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα για debate, θα το ήθελα και εγώ, αλλά με όρους που θα βοηθήσουν το χώρο. Η πρότασή μου δεν κουβεντιάστηκε καν», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με το debate για την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του για παρέμβαση άλλων δυνάμεων στη διαδικασία της εκλογής, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «Εγώ μίλησα για πιθανές εξωθεσμικές κινήσεις, δε γίνεται μόνο στην Ελλάδα αυτό. Θεωρώ ότι η απάντηση σε αυτές είναι συγκεκριμένη, και είναι η μεγάλη συμμετοχή. Όταν κάποιος γνήσια έρθει και ψηφίσει γιατί επιλέγει κάποιον, αυτό είναι όχι μόνο αποδεκτό, αλλά και επιθυμητό. Άλλο αυτό, και άλλο να υπάρχουν παρασκηνιακοί τρόποι για να επηρεαστούν οι εκλογικές διαδικασίες».

«Ο κόσμος δεν εκφράζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφορικά με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «Νομίζω η τελευταία δημοσκόπηση είδαμε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μειώσει τις δυνάμεις τους, και το ΚΙΝΑΛ να έχει ανέβει ουσιαστικά. Αυτό είναι δείγμα ότι ο κόσμος ψάχνει για άλλη λύση, δεν αισθάνεται ότι εκφράζεται από τα δύο αυτά κόμματα. Αυτό είναι θετικό για το χώρο μας, και πιστεύω και για τη χώρα. Η ΝΔ κάνει μια διαχείριση, δεν κάνει αλλαγές μεγάλες που χρειάζεται η χώρα. Πρέπει να πάμε σε ενεργειακή μετάβαση, σε εκσυγχρονισμό του κράτους, πρέπει να γίνουν αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία».

Για την πανδημία: «Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να διαμορφώσει μια ευρύτερη συναίνεση»

Στα της πανδημίας και στη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, ο ίδιος σημείωσε ότι «Στην πρώτη φάση της πανδημίας έκανε σωστά η κυβέρνηση, μετά επαναπαύτηκε στις δάφνες της, πανηγύρισε το τέλος της πανδημίας, έδωσε λάθος μηνύματα, δημιούργησε ψευδαισθήσεις, και αυτό χτύπησε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο κράτος και την κυβέρνηση, και αυτό έχει επιπτώσεις θεωρώ και στον εμβολιασμό. Έχασε την ευκαιρία η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια ευρύτερη συναίνεση. Πρέπει στις μεγάλες κρίσεις να δουλεύουμε μαζί».

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι πολιτικά αυτό που χρειάζεται η χώρα»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αυτό που εγώ θεωρώ ότι χρειάζεται η χώρα. Ακόμα και στο θέμα της ακρίβειας, που είναι πολύ μεγάλο, αλλά και στην πανδημία, προσπαθεί να ξεφύγει από τη διαφάνεια και τη διαύγεια. Κακώς δίνει επιδοτήσεις στις εταιρίες, έπρεπε να δίνει στήριξη στα νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχια», πρόσθεσε.

«Στην καρδιά μου είναι το ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος – Σίγουρα θα αξιοποιήσουμε τα σύμβολα»

Απαντώντας, τέλος, στο αν εκλεγεί, αν θα επαναφέρει το όνομα αλλά και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε «Στην καρδιά μου είναι το ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος. Σίγουρα θα αξιοποιήσουμε τα σύμβολά μας, το πώς θα το κάνουμε θα το συζητήσουμε στο συνέδριό μας, μόλις τελειώσουν οι εσωκομματικές εκλογές».

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.11.2021 9:20 μμ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία σε απάντηση ανάρτησης του Παύλου Πολάκη για τα εμβόλια και κατά πόσο καλύπτουν την νέα μετάλλαξη Όμικρον. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ: «Τη στιγμή που η εθνική μάχη για την αύξηση των εμβολιασμών συνεχίζεται και

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.11.2021 7:50 μμ

Το σχόλιο του σχετικά με την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τις γυναικοκτονίες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι περιστατικά έμφυλης βίας και δολοφονίες γυναικών είχαμε και στο παρελθόν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.11.2021 6:25 μμ

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κυρώσεις για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και για τους υπεύθυνους που κάνουν τους ελέγχους στα πιστοποιητικά των εμβολιασμένων ή νοσήσαντων. Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι «πληροφορήθηκα δυστυχώς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.11.2021 5:52 μμ

Το παρών στις εργασίες της Συνόδου Δημάρχων Βαλκανικών Πόλεων –B40 Balkan Cities Network Summit- που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη,δίνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μιλώντας σήμερα (29/11) από το βήμα της Συνόδου, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης κοινών πολιτικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.11.2021 8:43 πμ

Σήμερα στις 22.00 θα διεξαχθεί στην ΕΡΤ το debate ων πέντε εκ των έξι υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην τηλεμαχία. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

28.11.2021 10:50 πμ

Με τους ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου «τρέχουν» οι εμβολιασμοί, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι χθες άγγιξαν τους 90.000, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.   «Χθες ξεπεράσαμε τον

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.11.2021 9:16 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή