Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Πρωτιά στον Διεθνή Διαγωνισμό της Bosch για τη φοιτητική ομάδα Vroom του ΑΠΘ

ΠΑΙΔΕΙΑ

19/06/20246:45 μμ

Πρωτιά στον Διεθνή Διαγωνισμό της Bosch για τη φοιτητική ομάδα Vroom του ΑΠΘ

Η VROOM έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για προσομοίωση των υποδομών μιας έξυπνης πόλης

Πρωτιά στον Διεθνή Διαγωνισμό της Bosch για τη φοιτητική ομάδα Vroom του ΑΠΘ

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Την 1η θέση κατέκτησε η φοιτητική ομάδα VROOM του ΑΠΘ, στον διεθνή διαγωνισμό Bosch Future Mobility Challenge (BFMC), που διοργανώθηκε από το Engineering Center της BOSCH, στις 15-19 Μαΐου 2024, στην πόλη Κλούζ-Ναπόκα της Ρουμανίας.

 

Η ομάδα VROOM διακρίθηκε για την ανάπτυξη ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος κλίμακας 1:10, μέσα στο χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ύστερα από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκτέλεση της τεχνικής διαδρομής σε πίστα, στις εγκαταστάσεις του Bosch Engineering Center που προσομοιάζει με μία πραγματική πόλη, συμπεριλαμβάνοντας φανάρια, πεζούς, κυκλικούς κόμβους, διασταυρώσεις κ.ά, η φοιτητική ομάδα VROOM διακρίθηκε μεταξύ 80 ομάδων από όλο τον κόσμο και έλαβε το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού.

 

Στη διάρκεια του διαγωνισμού, το αυτόνομο όχημα, έπρεπε να αντιληφθεί το περιβάλλον γύρω του και να επεξεργαστεί χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις κατά την πλοήγησή του. Οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μπορούσαν να εξοπλίσουν και να αναβαθμίσουν το όχημά τους ανάλογα με τις ανάγκες τους, έχοντας περιορισμό στο ανώτερο κόστος των υλικών του αμαξιού.

 

Επιστημονικός υπεύθυνος της 19μελούς φοιτητικής ομάδας είναι ο ερευνητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ Δρ. Εμμανουήλ Τσαρδούλιας. Η ομάδα VROOM υποστηρίζεται από την εργαστηριακή ομάδα Ευφυών Συστημάτων και Τεχνολογίας Λογισμικού (ISSEL) του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη.

 

«Η διεθνής διάκριση της προπτυχιακής φοιτητικής ομάδας VROOM του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου δεν σηματοδοτεί μόνο το ταλέντο και την τεχνική εξειδίκευσή της, αλλά αντανακλά το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει το ΑΠΘ και υπογραμμίζει τη διαρκή παρουσία του ιδρύματος σε υψηλές θέσεις διεθνών διαγωνισμών» δήλωσε με αφορμή τη διάκριση, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.

 

 

 

VROOM: Η ομάδα που ανέπτυξε προγραμματιστικές λύσεις για αυτόνομη οδήγηση

 

Η ομάδα VROOM ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με αφορμή τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό BFMC, και πήρε το όνομά της από τον ήχο που κάνει το αυτοκίνητο (βρουμ!). Η VROOM αποτελεί προπτυχιακή φοιτητική ομάδα του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ και συνεργάζεται στενά με την εργαστηριακή ομάδα ISSEL (Intelligent Systems and Software Engineering Labgroup) του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ.

 

Στόχος της ομάδας είναι η ανάπτυξη λύσεων αυτόνομης οδήγησης σε οχήματα κλίμακας 1:10. Η VROOM στεγάζεται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου έχει κατασκευάσει μια ειδική πίστα για τις απαραίτητες δοκιμές του οχήματος και έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για προσομοίωση των υποδομών μιας έξυπνης πόλης υπό κλίμακα, όπως έξυπνα φανάρια, σύστημα GPS και επικοινωνία με άλλα αυτόνομα οχήματα εν κινήσει.

 

Η VROOM, μετά τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τρία συναπτά έτη, το 2021, το 2022 και το 2023, όπου και κατάφερε να κατακτήσει την 3η, 2η και 8η θέση αντίστοιχα, συμμετείχε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση (11/2023-5/2024).

 

Η ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης σε οχήματα κλίμακας, στοχεύοντας στην υλοποίηση ενός ακόμη πιο εύρωστου και πιο συμβατού με τις σύγχρονες τεχνολογίες αυτόνομου οχήματος για την επόμενη έκδοση του BFMC το 2025!

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΑΙΔΕΙΑ

11.7.202411:48 πμ

  Την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή στην σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου, ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία» ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.   «Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στην σχολική

ΠΑΙΔΕΙΑ

9.7.20247:45 πμ

    Από σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 και για δέκα ημέρες, έως την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες

ΠΑΙΔΕΙΑ

8.7.20244:30 μμ

  Ξεκινούν αύριο και μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 24:00 οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έτους 2024, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.   Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας

ΠΑΙΔΕΙΑ

5.7.20247:54 πμ

    Σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου, πρόκειται να ανακοινωθούν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, των δύο μουσικών μαθημάτων και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ.  Η ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών για τη βαθμολογία

ΠΑΙΔΕΙΑ

4.7.20245:00 μμ

  Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, ανακοινώνουν 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των

ΠΑΙΔΕΙΑ

3.7.20247:20 πμ

    Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου  ή την Τρίτη 9  ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στα

thess

Επικαιρότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17.7.20245:00 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή