Ορθό μέτρο που έπρεπε να ληφθεί είναι «το κινητό στην τσάντα» σύμφωνα με τον Θεόδωρο Τσούχλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ο οποίος μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας ενόψει της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς.
«Γενικά τα κινητά δεν επιτρέπονταν, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα μέτρα και διατάξεις για να μπορείς να τα απαγορεύσεις πλήρως και είχε χαλαρώσει και όλη η διαδικασία. Τώρα πλέον το κινητό μέσα στη σχολική σάκα. Το παιδί όταν βγαίνει από το σχολείο ή όταν πηγαίνει προς το σχολείο, μπορεί να το ανοίξει γιατί μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του ή να το χρησιμοποιήσει για οτιδήποτε άλλο αλλά μέσα στο σχολείο το κινητό δεν χρειάζεται» επισήμανε ο κ. Τσούχλος, κάνοντας λόγο για μια νοσηρή πραγματικότητα που συντίθεται από φαινόμενα που σχετίζονται με την χρήση smartphones, το μπούλινγκ, τη διακωμώδηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, του λειτουργήματός μας, πολλά πράγματα τα οποία γίνονται συχνά πρώτη είδηση στην καθημερινότητα.
Όσο αφορά το πώς μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί το μέτρο, ο κ. Τσούχλος σημείωσε πως πρώτα χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση των παιδιών, να υπάρξει συζήτηση και να πειστούν τα παιδιά για το μέτρο. «Αυτό είναι το σημαντικό. Όταν πειστούν τα παιδιά ότι το μέτρο αυτό είναι ορθό και σωστό, θα απαλλαγούν από κάτι το οποίο πολλές φορές τους αποπροσανατολίζει και γενικότερα στη ζωή τους και στη μαθησιακή διαδικασία που ακολουθούν. Θα το πετύχουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε αυτό. Όχι βάζοντας την καταστολή σαν πρώτη προτεραιότητα. Βάζοντας την πίστη ότι τα παιδιά θα αποδεχτούν αυτό το μέτρο και σιγά σιγά θα απαλλαγούν από το κινητό μέσα στις σχολικές τάξεις αλλά και μέσα στη σχολική μονάδα. Από εκεί και πέρα βέβαια, είναι και είναι και θέμα γονέων πως το παιδί θα χρησιμοποιεί το κινητό ή το διαδίκτυο στο σπίτι» τόνισε.
Σχετικά με τις νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ο κ. Τσούχλος επισήμανε πως είναι διπλάσιος ο αριθμός των προσλήψεων φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αριθμός που δεν είχε επαναληφθεί από τα προ μνημονίων χρόνια. «Ο κύριος Πιερρακάκης κατόρθωσε και έφερε 10.000 εκπαιδευτικούς και από ό,τι ανακοίνωσε ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός και του χρόνου άλλες 10.000. Πολύ σημαντικό. Και αν αυτό συνεχιστεί και τα επόμενα δύο έτη, μέχρι το 2027 που θα έχουμε εκλογές, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πιθανόν και πάνω από 40.000 μόνιμους διορισμούς που αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μειώνονται οι συνάδελφοι αναπληρωτές, οι οποίοι πλέον βρίσκονται ως μόνιμοι και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε σε μια κανονικότητα που υπήρχε παλαιότερα. Πάντα χρειάζονταν κάποιοι αναπληρωτές, 10.000-12.000 αναπληρωτές πάντα χρειαζόταν, αλλά όχι 50.000» ανέφερε ο κ. Τσούχλος.
Το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο επισήμανε στη συνέχεια, ότι είναι πολύ θετικό μέτρο για παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστήριο και για παιδιά που βρίσκονται σε μικρά νησιά, σε δυσπρόσιτες περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε φυσικό φροντιστήριο.
Όσο αφορά στις συγχωνεύσεις τμημάτων που έχουν φέρει αντιδράσεις σε γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα, ο κ. Τσούχλος εξέφρασε την άποψη ότι θα δημιουργηθεί αναστάτωση και εξήγησε τον λόγο.
«Μέχρι τώρα, το καλοκαίρι τα σχολεία μετρούσαν τους υπάρχοντες μαθητές, προσέθεταν όμως και τους μετεξεταστέους, μαθητές και μαθήτριες και έναν πιθανό μικρό αριθμό μαθητών που θα μπορούσαν να εγγραφούν. Και έτσι λοιπόν έβγαιναν τα τμήματα. Τώρα δυστυχώς και το λέμε και το λέω, δυστυχώς δεν υπήρξε αυτή η προσμέτρηση των μετεξεταστέων και των τυχόν πιθανών νέων εγγραφών. Αυτομάτως λοιπόν, τυπικά στο σύστημα οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν μειωθεί και τα τμήματα μειώνονται. Αυτό όμως είναι μια πλασματική πραγματικότητα, διότι όταν φτάσουμε τον Σεπτέμβριο και ο μεγάλος αριθμός των μετεξεταστέων περάσει στην επόμενη τάξη και έρθουν και κάποιες εγγραφές σε κάθε σχολείο, θα αναγκαστούν πάλι τα σχολεία να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους και να προσθέσουν τμήματα.
Και αυτό θα δημιουργήσει αναστάτωση. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν βοηθάει και για αυτό τον λόγο κιόλας χθες υπήρχε μία συνάντηση τεσσάρων ομοσπονδιών, δηλαδή της ΟΛΜΕ, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, των Γονέων και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, όπου αποφασίστηκε σαν πρώτο βήμα μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την άλλη Τετάρτη. Αλλά το ζήτημα, λέω ότι πρακτικά, πέρα από αυτά που θα κάνουμε εμείς και πέρα από την ανάδειξη του προβλήματος, όταν οι μαθητές περάσουν στην επόμενη τάξη ως μετεξεταστέοι πριν ή όταν υπάρχουν κάποιες νέες εγγραφές, το σχολείο θα αναγκαστεί να φτιάξει κι άλλο τμήμα. Έχει δύο επιλογές. Ή να τους διώξει που αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο ή να φτιάξει ένα τμήμα» ανέφερε ο κ. Τσούχλος.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι στις 11 αλλαγές που προωθεί το υπουργείο θα πρέπει να αναδειχθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός, οι δράσεις ενεργού πολίτη αλλά και η φιλαναγνωσία, «που είναι πολύ σημαντικό μέτρο που πήρε ο υπουργός».
«Φυσικά παραμένει το αίτημα της ΟΛΜΕ για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας μετά τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει θετική αύρα με τον υπουργό Παιδείας και θα τη συνεχίσουμε και εκείνος και εμείς» τόνισε ο κ. Τσούχλος.