Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νίκος Ανδρουλάκης: «Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκαν οι ανισότητες»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

03/07/20247:45 μμ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκαν οι ανισότητες»

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν συγκρούστηκε με όσα κι όσους κρατούν την Ελλάδα πίσω»

Intime
Φωτ. Intime

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Από το βήμα του 28th Annual Economist Goverment Raound Table, o Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πώς «η εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα μείνει στην Ιστορία ως η εποχή με τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια στην πλάτη του ελληνικού λαού».

 

Μιλώντας για την πραγματική εικόνα για την οικονομία, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «πέρα από τους δήθεν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης για τους οποίους πανηγυρίζει η κυβέρνηση, θα διαπιστώσουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2023 αθροιστικά μόλις 5,8%, με μέσο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης στο 1,4%. Παρά τον πακτωλό πόρων που εισέρευσαν και συνεχίζουν να εισρέουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά τα οφέλη της ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε θεραπεύονται οι διαρθρωτικές αδυναμίες του κράτους και της οικονομίας. Η απασχόληση στη χώρα μας παραμένει δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε. ενώ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο το πρώτο τετράμηνο άγγιξε τα 11 δισ. ευρώ.

«Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιούνται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για τη διασφάλιση σταθερά υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης μέσα από ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο», υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης επικαλούμενος την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε την κυβέρνηση για το σχέδιό της για την οικονομία καθώς ισχυρίστηκε ότι «οδηγεί σε μεγάλες ανισότητες και συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Ο πληθωρισμός της απληστίας στην Ελλάδα έτρεξε 5,5 φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με την ευρωζώνη κατά την τελευταία 4ετία,όπως αποτυπώνει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) την περίοδο 2019 – 2023, σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ κι είναι σε απόκλιση από τους 27 όπου οι μισθοί και τα κέρδη ακολουθούν ssχεδόν παράλληλη πορεία, στη χώρα μας η ψαλίδα ανοίγει .

«Το μερίδιο των μισθών συρρικνώνεται (είναι το δεύτερο χαμηλότερο στους 27) και το μερίδιο των κερδών φουσκώνει -είναι το τρίτο μεγαλύτερο στους 27.Οι ανισότητες όχι μόνο παγιώνονται αλλά και διευρύνονται», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης

Τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, «η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν απαιτεί απλώς επιμέρους τομεακές βελτιώσεις, αλλά ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα καλλιεργεί στους πολίτες μια αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και δικαιοσύνης».

Επέκρινε έντονα τη φορολογική πολιτική η οποία , κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέσα σε τρία χρό­νια, τα κέρ­δη που έφυγαν στο εξω­τε­ρι­κό σχεδόν τρι­πλα­σιά­στη­καν και δεν έμειναν στον τόπο μας για να καλύψουν το τεράστιο επενδυτικό κενό.

«Σήμερα στη χώρα, για να αντιληφθούμε τον άδικο χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Εξηγώντας τις προτάσεις του κόμματός του ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι στόχος μας για την Ελλάδα της επομένης δεκαετίας είναι να κάνουμε τη χώρα μας μαγνήτη για καλές δουλειές, να κατοχυρώσουμε ότι η παραγωγική εργασία διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και την προοπτική ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς .

«Η εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα μείνει στην Ιστορία ως η εποχή με τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Άφησε μια αγορά αρρύθμιστη, γεμάτη ολιγοπώλια με τα οποία δεν συγκρούστηκε οδηγώντας τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πολίτες να ζουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ονόμασε τις διευθετήσεις, μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.7.20242:00 μμ

  Την απουσία δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη, από την πλευρά της διοίκησης του δήμου, επανέλαβε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», Σπύρος Πέγκας.   Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.7.20241:55 μμ

  Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Τζελέπης ορίστηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για τα θέματα των αδέσποτων ζώων.   Ο Σπύρος Τζελέπης έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση του ευαίσθητου αυτού ζητήματος, που απαιτεί συντονισμένη διαχείριση από

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.7.202411:36 πμ

    Η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πολάκης μου επιτέθηκε και αφού πρώτα ζήτησε να “πάω να κάνω καμιά δουλειά”,

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.7.202411:26 πμ

  «Κλείδωσαν» τα μέτρα για να μπει φρένο στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.     Μάλιστα, στην έκτακτη σύσκεψη, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητήθηκαν οι αυξημένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.7.20248:24 πμ

    O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 10:00 σε έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

15.7.20247:30 μμ

  Για μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα λόγω καύσωνα, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας που «συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως την δραματική εξάπλωση ακόμη και της πιο μικρής εστίας φωτιάς», έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή