Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: «Είμαστε με τη Δύση – Η Ελλάδα κρίσιμος κόμβος στον ενεργειακό χάρτη» (VIDEO)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12/05/2022 1:26 μμ

Μητσοτάκης: «Είμαστε με τη Δύση – Η Ελλάδα κρίσιμος κόμβος στον ενεργειακό χάρτη» (VIDEO)

«Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία αυτή διευρύνει την εμβέλειά της. Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως σταθερού συμμάχου και συνετού ευρωπαϊκού εταίρου απέναντι στους παροξυσμούς των γειτόνων μας».

Μητσοτάκης: «Είμαστε με τη Δύση – Η Ελλάδα κρίσιμος κόμβος στον ενεργειακό χάρτη» (VIDEO)

Γράφει THESSNEWS-DESK

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα αμυντικά μας συμφέροντα. Για την κυβέρνησή μας συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ο Aμερικανός συγγραφέας Μ. Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνηση όταν το αξίζει. Και στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης νομίζω ότι συμπίπτουν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις γιατί η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ γα την κυβέρνηση συμπληρώνει το πλέγμα συμφωνιών σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο και ΝΑ Ευρώπη».

 

 

Δύο κρίσιμα στοιχεία

 

Μιλώντας για την συμφωνία είπε ότι ουσιαστικά αποτυπώνει η συμφωνία μία νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει δύο κρίσιμα στοιχεία: οι ΗΠΑ διευρύνουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας σε αυτή όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται με σαφή πλέον τρόπο ο βασικός εταίρος και συνομιλητής στην περιοχή.

«Αποκτά μεγαλύτερη σημασία το γεγονός αν υπολογιστεί η ασταθής συγκυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται με θερμό πόλεμο εντός ΕΕ και παγκόσμια αναταραχή ενεργειακή σε έξαρση ενώ στο Αιγαίο κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα ενώ οι συζητήσεις για υδρογονάνθρακες έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία αυτή διευρύνει την εμβέλειά της. Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως σταθερού συμμάχου και συνετού ευρωπαϊκού εταίρου απέναντι στους παροξυσμούς των γειτόνων μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η συμφωνία που επιδρά όχι μόνο σε άμυνα και διπλωματία, αλλά οικονομία και ενέργεια».

«Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η πρόσκλησή μου στον Λευκό Οίκο για να συναντηθώ με τον Αμερικανό πρόεδρο και να έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που απευθύνεται στην αμερικανική γερουσία και βουλή αντιπροσώπων. Μεγάλη τιμή που δηλώνει ότι η πατρίδα μας αντιμε5πίζεται από τους συμμάχους ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να απαιτήσει και αυτός συνέπεια και αλληλεγγύη από τους εταίρους του», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 

Για ποιους λόγους έρχεται στη Βουλή η συμφωνία

 

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «όσοι δεν συμμερίζονται την ανάλυση αυτή ή δεν άκουσαν τον ΥΠΕΞ ή έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Ας συγκρατήσουν τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζω την ανάγκη στήριξης της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. 3 λόγοι: Είναι συμφωνία που έρχεται σε συνέχεια συζητήσεων προηγούμενης κυβέρνησης και η οποία αποκρυσταλλώθηκε από πολύμηνες διαπραγματεύσεις:

– Περιλαμβάνει ρητή δέσμευση πως η παρουσία ΗΠΑ στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ορίζοντα μακρύ. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εποχή που ΗΠΑ στρέφονται προς περιοχή Ινδοειρηνικού αποφασίζουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν παρουσία τους στην Ελλάδα. Γίνεται κατανοητή προστιθέμενη αξία της γεωπολιτικής επένδυσης στον τόπο μας τόσο για ΕΔ όσο και για τις περιοχές που θα λειτουργήσουν οι νέες δομές . Και άλλα κράτη της ΕΕ επιδιώκουν σήμερα να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει η Ελλάδα

– Αυτή η διμερής συνεργασία είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στο χώρο. Οι ΗΠΑ εγκαθίστανται σε 4 ακόμα σημεία που θα εξυπηρετούν και τους 2 συμμαχικούς στρατούς υπό ελληνική διοίκηση. Στην Σούδα αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της Βάσης έναντι απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο με 2 στρατόπεδα σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη αξιοποιείται το λιμάνι

– Η νέα συμφωνία στο προοίμιο της καταγράφει την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής και ένοπλης επίθεσης. Μια διατύπωση που δεν θα ξέφυγε της προσοχής σας ότι την επαναλαμβάνει και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην επιστολή του επισημαίνοντας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

«Η σημερινή συμφωνία θα ήταν χίμαιρα αν…»

 

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως η σημερινή συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν διεθνή εικόνα του τόπου γιατί η Ελληνική φωνή ακούγεται πλέον παντού. «Ολοι ξέρουν ότι εμείς προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Εβρο και περιορίσαμε τις μεταναστευτικές ροές. Εμείς πρωταγωνιστήσαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εισφέραμε καθοριστικά στην δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Ολοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επι ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αυξησε χωρικά ύδατα Ιόνιο. Οριοθέτησε ειρηνικά και σύμφωνα με Διεθνές Δίκαιο την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ολοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δυναμώνει τις σχέσεις με αραβικό κόσμο και υπογράφει αμυντική σχέση με φίλη Γαλλία. Όλα αυτά έγιναν επι των ημερών μας. Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ οικοδομώντας παράλληλα την έννοια της ευρωπαϊκής αυτονομίας».

Επανερχόμενος στα αμυντικά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η αμυντική μας πολιτική συνοδεύει σταθερά την διπλωματία μας. Η δική μας κυβέρνηση διόρθωσε προβληματική κατάσταση στις ΕΔ με αδράνεια 10ετίας και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών. Η δική μας κυβέρνηση επένδυσε στα μαχητικά Rafale που αλλάζουν ισορροπία στο Αιγαίο. Εμείς παίρνουμε ανθυποβρυχιακά Ρομέο, εμείς παίρνουμε σε προνομιακή τιμή 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra. Εσείς στην αξιωματική αντιπολίτευση τι κάνατε; Ένα μεγάλο πρόγραμμα να το θυμίσουμε: 500 εκατ. για αναπαλαίωση αεροπλάνων 50 ετών. Ένα πρόγραμμα βαθειά προβληματικό. Σήμερα κανένα αεροπλάνο δεν πετάει απ αυτά. Για να τα θυμόμαστε. Για να λογοδοτήσει και ο παλιός σας εταίρος ο κ. Καμμένος. Με αυτόν συγκυβερνήσατε κ. Τσίπρα και σε αυτόν αναθέσατε τον τομέα της Εθνικής μας Αμυνας.

 

«Η ουδετερότητα μετατρέπεται σε μοναχικότητα»

 

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που συνεχώς αναδιαμορφώνεται . Γιατί τότε ή θα συνθλίβεται όταν μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες ή θα βρεθεί σε σκοτεινό κενό. Ισχύει περισσότερο για κράτη με αστάθμητους γείτονες. Πείτε μου μια φορά που η Ελλάδα μεγαλούργησε χωρίς οικοδόμηση κατάλληλων συμμαχιών», είπε.

«Σε τέτοιες συνθήκες η λεγόμενη ουδετερότητα που υπερασπίζεστε μετατρέπεται σε μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση τετελεσμένων που δημιουργούν άλλοι», είπε.

«Η δική μας πολιτική είναι σαφής: δεν μετεωριζόμαστε σε 4 σημεία του ορίζοντα ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Το λεμε καθαρά: είμαστε με την συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με την Δημοκρατία», σημείωσε.

«Και το κάνουμε όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Δύσης αλλά γιατί η γεωστρατηγική συμπαράταξη ταυτίζεται με την εθνική παράδοση της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό ερμηνεύεται η η στάση μας μαζί με την Ουκρανία. Στην εξωτερική πολιτική μας οι θέσεις αρχής συμβαδίζουν με εθνικά μας συμφέροντα», είπε.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «η παρουσία μας σε συμμαχίες θα είναι δυναμική. Είμαστε δεδομένοι φίλοι ώστε να έχουμε αν χρειαστεί και δεδομένη στήριξη. Αλλά ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς και στο εσωτερικό των συνασπισμών στους οποίους είμαστε μέλη. Βλέπουμε την ενίσχυση διμερών συμμαχιών με Γαλλία, ΗΠΑ και άλλου».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε: «Επαναλαμβάνω, είμαστε ανοικτοί σε θετικές προσεγγίσεις και απόλυτα κλειστοί σε εθνικές υποχωρήσεις».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

16.5.2022 6:32 μμ

Τη «Φλόγα της Μνήμης» για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ανάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στη σχετική επετειακή δράση του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.   Η επετειακή

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

16.5.2022 6:09 μμ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου.   Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου,

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.5.2022 5:19 μμ

«Καρφιά» κατά της τακτικής της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO έριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον MSNBC.   Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ και απόψε πρόκειται να συναντηθεί, στις 22:30, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.5.2022 2:39 μμ

Τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου.   Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύνοδος θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή, υπό το πρίσμα της ουκρανικής κρίσης, αλλά και την

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.5.2022 1:22 μμ

Κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η κηρυχθείσα απεργία – αποχή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.5.2022 11:50 πμ

Από τις αρχές Ιουνίου πιάνει δουλειά η πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.   «Τα παιδιά της ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) αύριο ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα πάρουν ολιγοήμερη άδεια, και αρχές Ιουνίου

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή