Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Kριστίν Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

25/01/20246:00 μμ

Kριστίν Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων

Kριστίν Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Την ομοφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι είναι ακόμη πρόωρο να συζητάμε για μείωση των επιτοκίων μετέφερε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, καθώς οι πλέον πρόσφατες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή της (του Δεκεμβρίου) για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

 

Εκτός από την ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό, η οποία οφείλεται στην ενέργεια, η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού συνεχίστηκε και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, επισημαίνει η ΕΚΤ.

 

Μετά ταύτα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ ήτοι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα.

 

Όπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκράρντ, η ΕΚΤ προσδοκά ότι μέρος των μισθολογικών αυξήσεων, οι οποίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, θα απορροφηθούν από την μείωση του περιθωρίου κέρδους στα αγαθά.

 

Παρά ταύτα υπάρχει σχετική αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι μισθοί στην ευρωζώνη, καθώς περίπου το 40% των εργαζομένων στην ευρωζώνη πρόκειται να υπογράψει νέες συμβάσεις εργασίας τους επόμενους μήνες.

 

Αναφερόμενη στην οικονομία της ζώνης του ευρώ η Κριστίν Λαγκράρντ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να έχει παραμείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ και τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη και στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

 

Παρά ταύτα οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν αυξημένοι. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερα των αναμενομένων. Μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία ή μια περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάκαμψης της ευρωζώνης.

 

Το παγκόσμιο εμπόριο θα επηρεάσει, επίσης, την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι τραγικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου.

 

Συνακόλουθα, η αβεβαιότητα αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην επενδυτική και καταναλωτική τους συμπεριφορά αντιστοίχως.

 

Η αγορά εργασίας παρέμεινε εύρωστη. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,4% τοις εκατό τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ευρώ δύναμη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για εργατικό δυναμικό επιβραδύνεται, με λιγότερες κενές θέσεις να προκηρύσσονται.

 

Σύμφωνα με τη Κριστίν Λαγκάρντ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια για να αποφύγουν την εμφάνιση νέων πληθωριστικών πιέσεων. Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, καθώς και να μειώσει σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.2.20245:30 μμ

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, θα επισκεφθεί το Λονδίνο, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου London School of Economics and Political Science (LSE), σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με το Hellenic Obdervatory. Η εκδήλωση έχει τίτλο: «Η σύγχρονη Αριστερά για

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.2.20245:00 μμ

  Την εμπέδωση μιας πολιτικής, που οδηγεί στην ανάπτυξη, υπέδειξε ως την καταλληλότερη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνας τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.2.20243:30 μμ

  Την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης με 225 αστυνομικούς που επανέρχονται σε μάχιμες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και 75 που θα στελεχώσουν τη Διεύθυνση Τροχαίας της πόλης, γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από σύσκεψη που

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.2.202412:37 μμ

  Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον επαινεί την Ελλάδα για τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο οποίος ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο.     Επί πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον, το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε τον Ιούλιο του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.2.202411:49 πμ

  Δεκτό, επί της αρχής, με 175 «ναι», 77 «όχι» και 2 «παρών» έγινε δεκτό το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».   Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι το αποτέλεσμα ήταν 176 «ναι» και 76

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16.2.202411:07 πμ

  Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, οι διαφωνίες, οι σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης τέθηκαν επί τάπητος από τον Yπουργό Επικρατείας – και εισηγητή Yπουργό του νόμου – Άκη

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή