Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κατατίθεται σήμερα ο Προϋπολογισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21/11/20237:24 πμ

Κατατίθεται σήμερα ο Προϋπολογισμός

Ενίσχυση συνταξιούχων και φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Κατατίθεται σήμερα ο Προϋπολογισμός

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, με ενσωματωμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ (352 εκατ. ευρώ συν 1,6 δισ. ευρώ).

 

Πρόκειται για τις έκτακτες παροχές (καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους επιδομάτων τέκνων και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) οι οποίες θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους με συνολικό κόστος 352 εκατ. ευρώ αλλά και μόνιμα μέτρα από το 2024συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι:

  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι με οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και  αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, αυξάνεται το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο  ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.
  • Οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα δουν τις μηνιαίες τους αποδοχές να αυξάνονται κατά περίπου 3%. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Επίσης καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.
    Περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ με διαφορά άνω των 10 ευρώ δεν δικαιούνται αυξήσεις σύμφωνα με την νομοθεσία και θα έχουν έκτακτη ενίσχυση από 100 ισχύουσα έως 200 ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι για τους οποίους μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων. Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ  για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
  • Δικαιούχοι επιδομάτων. Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ  το μήνα).

 

ΠΗΓΗ:ERTNEWS

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.20233:31 μμ

  Τις συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές, Διαβουλευτικές συνομιλίες, την Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης,

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.20232:21 μμ

  Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα.     «Βιώσαμε και βιώνουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία όταν γίνονται στην

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.20231:53 μμ

  Κοινές δηλώσεις πραγματοποιούν αυτή την ώρα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπειών από Έλληνες και Τούρκους Υπουργούς.    

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.202312:57 μμ

    «Έκθεση Ιστορικών Αρχειακών Τεκμηρίων Δημοτικού Συμβουλίου 1915-1922» διοργανώνουν το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Δημοτικού Συμβουλίου της Διεύθυνσης Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων και το Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου της Διεύθυνσης Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και Αρχείων που θα διαρκέσει από τις 15

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.202312:37 μμ

    Στην προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, οι οποίες απέβησαν άγονες κατά τις τελευταίες προκηρύξεις του Μαρτίου και του Ιουνίου 2023, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με βασικό γνώμονα την κάλυψη άμεσων αναγκών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.202312:18 μμ

  Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποία στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.  

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή