Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής αναφορικά με τη σύμβαση 717

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

15/11/20238:33 μμ

Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής αναφορικά με τη σύμβαση 717

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να εξεταστούν όλοι οι υπουργοί Υποδομών από το 2012 έως και το 2023

Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής αναφορικά με τη σύμβαση 717

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Την δική του πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας αναφορικά με την σύμβαση 717 που αφορά την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την περίοδο 2012 – 2023 και ζητά να εξεταστούν οι πρώην υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης (2012-13), Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (2013-14), Χρήστος Σπίρτζης (2014-19) για το αδίκηαμ της παράβασης καθήκοντος και Κώστας Καραμανλής (2019-23) για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας.

 

Ειδικότερα, το δια ταύτα της πρότασης αναφέρει:

 

«Για τους λόγους αυτούς

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

1ον Όπως, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», ως ισχύουν, συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των εγκλημάτων της κακουργηματικής απιστίας κατ’ άρθρο 390 ΠΚ και της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 ΠΚ.

2ον Την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τους Υπουργούς της περιόδου 2012 -2014 κ. Κωσταντίνο Χατζηδάκη και κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) αναφορικά με τις σκανδαλωδώς ελλιπέστατες μελέτες δημοπράτησης του έργου ανάταξης σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, που οδήγησαν αναγκαστικά στην ελλιπή Σύμβαση 717/2014 και χορήγησαν το δικαίωμα στον Ανάδοχο να μην εκτελεί τη Σύμβαση, λόγω ελλείψεων στο φυσικό αντικείμενο, αλλά και στην αύξηση του ανταλλάγματος κατά 13 εκ ευρώ, αφού έπρεπε να συμπληρωθεί το φυσικό αντικείμενο με νέα Συμπληρωματική Σύμβαση και εν τέλει στην τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσης της Σύμβασης. Οι ενέργειες σύνταξης μελετών με ελλιπές φυσικό αντικείμενο, προσέδωσαν στον Ανάδοχο τη δυνατότητα να αρνηθεί την ολοκλήρωση του έργου και την εκ των πραγμάτων υποχρέωση της ΕΡΓΟΣΕ να οδηγηθεί σε Συμπληρωματική Σύμβαση με αύξηση του οικονομικού ανταλλάγματος κατά 13 εκ. ευρώ, με ισόποση ζημία Ελλ Δημοσίου και Ε.Ε.

3ον Στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης της Συμβάσεως 717/2014 και της απάντησης στον Ελληνικό λαό όλων των πτυχών της Σύμβασης, δίχως να αφήνονται σκιές ή υπόνοιες ζητούμε την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τον Υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος άλλωστε έχει ζητήσει, παρόλο που από τα αναφερθέντα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αναφορικά περί πιθανής τέλεσης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, δεν εξειδικεύεται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία αυτής. Ούτε προκύπτει από τη δικογραφία παράβαση συγκεκριμένων υπηρεσιακών καθηκόντων, πολλώ δε μάλλον όταν η Σύμβαση 717/2014 ήταν φύσει ανεκτέλεστη λόγω των σκανδαλωδών ελλείψεων του φυσικού αντικειμένου της Σύμβασης και όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δια του Υπουργού της κ. Καραμανλή παρέλειψε να ενεργοποιηθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση από το 2019, ως όφειλε, παρά το ότι η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ κάλεσε τον Απρίλιο 2019, επί ποινή έκπτωσης, τον Ανάδοχο και ο τελευταίος προσκόμισε όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και παρά το ότι η Συμπληρωματική Σύμβαση είχε εγκριθεί από το ΕλΣυν και ήταν έτοιμη προς υπογραφή».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.20234:36 μμ

  Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Γιώργος Βαρεμένος, που είχε κρατήσει αποστάσεις από τη νέα ηγεσία, μην κρύβοντας τη δυσαρέσκεια του, ενώ παρέστη και στην εναρκτήρια εκδήλωση της Νέας Αριστεράς.   Η δήλωση του Γιώργου Βαρεμένου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.202312:38 μμ

    Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα με την έναρξη της χρονιάς, παραβρέθηκε χθες το βράδυ στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την συνένωση της ΔΕΘ- Helexpo   Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά και

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

8.12.202311:43 πμ

  «Όταν η γηπεδική βία φτάνει μέχρι έναν αγώνα βόλεϊ, τότε σημαίνει ότι το πρόβλημα αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.     «Ένας αστυνομικός, ένας νέος άνθρωπος κοντά στην ηλικία μου, χαροπαλεύει,

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.20235:45 μμ

  Υπογραφές σε 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις/διακηρύξεις έπεσαν από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.   Αναλυτικά:     1. Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας   Υπογράφουν ο Υπ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.20234:38 μμ

  Η Αντιδημαρχία Καθημερινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου στην προσπάθεια εξάλειψης των εστιών ρύπανσης που προκαλείται από τα εγκαταλελειμμένα οχήματα σε δρόμους και γειτονιές του Δήμου υλοποιεί πρόγραμμα εντοπισμού, καταγραφής και απομάκρυνσης τους.   Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται όσοι κάτοικοι του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7.12.20233:31 μμ

  Τις συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές, Διαβουλευτικές συνομιλίες, την Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης,

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή