Site icon ThessNews

Κ. Μητσοτάκης σε Άγκυρα: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια – Η Ελλάδα τα είπε όλα στον ΟΗΕ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έστειλε ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

 

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Για τα εθνικά, μόνο δυο κουβέντες, ή μάλλον μόνο μία: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ τόσο για τις κόκκινες γραμμές, όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση απέναντι στις καθαρές μας θέσεις.Τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια, και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε με τον ουσιαστικό διάλογο».

Για τα ενεργειακά σημείωσε: Δεν θα υπάρξει λύση στο ενεργειακό αν δεν υπάρξει συνολική υπερεθνική λύση», ενώ τόνισε ότι «ως Ευρώπη κινούμαστε με καθυστέρηση, αλλά το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει και στην Πράγα στη Σύνοδο». «Ελπίζω μέχρι τότε οι υπουργοί να έχουν κάνει κάποια βήματα».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «μόνο αν ηττηθεί η μορφή της επιθετικής βίας το διεθνές δίκαιο θα ορίζει τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν καταδικαστεί η καταπάτηση συνόρων δεν θα βρεθούν μιμητές. Καθώς η Ρωσία μετατρέπει το φυσικό αέριο σε μοχλό πίεσης μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει το όπλο της Μόσχας. Εχει ένα τίμημα που πρέπει να αναλάβουμε, δεν πρέπει να μας λυγίσει, η ελευθερία η ανεξαρτησία, η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σχολίασε το εξής: «Η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Το μέσο εισόδημα στηρίζεται, σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη, εκτιμώ ότι εξαγγελίες θα έχουμε και σύντομα. Οι Ελληνες το συμμερίζονται και το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις»