Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Στόχος μου οι θεραπείες να γίνονται με φθηνότερα φάρμακα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12/04/20246:15 μμ

‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Στόχος μου οι θεραπείες να γίνονται με φθηνότερα φάρμακα»

«Η πραγματικότητα είναι πως το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία τιμής 10-15 ευρώ»

Intime
Φωτ. Intime

Γράφει THESSNEWS-DESK

«Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους CEO των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών του πλανήτη. Αυτές οι εταιρείες δεν είναι καινούργιες, κάποιες έχουν 100-200 χρόνια ζωής».

 

Σκέφτηκα: Σε 100 χρόνια θα μπορούν να είναι στη θέση τους οι ελληνικές εταιρείες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, στη συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προωθώντας την καινοτομία» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

Ερωτώμενος από τη συντονίστρια του πάνελ Βασιλική Αγουρίδη, για τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη άσκηση» που εκτός από τη δημοσιονομική πραγματικότητα κάθε χώρας έχει να κάνει και με παράγοντες της υγείας.

Τέτοιοι είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και οι καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, αλλά κοστίζουν. «Στόχος μου στο υπουργείο Υγείας είναι οι θεραπείες που μπορούν να γίνουν με φθηνότερα φάρμακα να γίνονται με αυτά, ώστε να υπάρχουν πόροι για ακριβά και καινοτόμα φάρμακα για όσους τα χρειάζονται» σημείωσε.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεις έναν τρόπο για τη μεταφορά της δαπάνης. Η απόφαση μου να φτιάξω μηχανισμό που θα δίνει αύξηση στα φτηνά φάρμακα είχε να κάνει με τη φασαρία για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Η πραγματικότητα είναι πως το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία τιμής 10-15 ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν ωφελεί να πωλούνται στην Ελλάδα. Τόσο απλά.

Είναι δύσκολο σε μια χώρα με τόσο ισχυρή αριστερή νοοτροπία να εξηγήσεις πως η βιομηχανία δεν μπορεί να πουλάει συνεχώς με ζημιές, δεν βγάζει νόημα. Η βιομηχανία πρέπει να βγάζει κέρδη. Άρα αν δεν φτιάξουμε ένα περιβάλλον που θα εξασφαλίσει να μείνουν κερδοφόρες βιομηχανίες, δεν θα έχουμε φάρμακα».

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «το επενδυτικό clawback που δίνει η κυβέρνηση στη βιομηχανία φέρνει προστιθέμενη αξία, πολύ μεγαλύτερη από το κόστος της» και έφερε σαν παράδειγμα τις πρόσφατες επενδύσεις στην Τρίπολη.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.4.20245:45 μμ

  Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή την είσοδο αγνώστων στην Ακρόπολη και την διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών.   Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Άγνωστοι ανέβηκαν με χλαμύδες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.4.20243:51 μμ

  Συνολικά 186.117 Έλληνες από 127 διαφορετικές χώρες έκαναν εγγραφή στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο έως τις 14:30 το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας.     Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 75% είναι κάτοικοι εντός επικράτειας, ενώ οι 46.541 (ποσοστό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.4.20242:15 μμ

  Για «εξόφθαλμη κακοδικία» έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την πυρκαγιά στο Μάτι.     Τοποθετούμενη στο πλαίσιο της συζήτησης επί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.4.20242:07 μμ

    Ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε αναλυτικά:   «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί και συμμετέχει ενεργά στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το μείζον ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το κορυφαίο ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό αποτύπωμά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.4.202411:46 πμ

  Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους να ξεχωρίζει στην ατζέντα, συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.   Η εισήγηση του Πρωθυπουργού – Με την ευκαιρία αυτή να

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.4.202411:16 πμ

  Κατά την περίοδο 29 Απριλίου έως 2 Μάϊου, θα καταβληθούν 1.208.661.888 ευρώ σε 1.799.517 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).   Αναλυτικά: -Από τον e-ΕΦΚΑ από τις 29 Απριλίου έως

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή