Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / Νοτοπούλου: Προφανώς και η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει δήμαρχο γυναίκα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

30/03/201911:33 πμ

Νοτοπούλου: Προφανώς και η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει δήμαρχο γυναίκα

Νοτοπούλου: Προφανώς και η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει δήμαρχο γυναίκα

Γράφει THESSNEWS-DESK

Την πεποίθηση ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη εκφράζει η υποψήφια για τη διεκδίκηση του κεντρικού Δήμου και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Νοτοπούλου δηλώνει πως θα συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε η διοίκηση Μπουτάρη, εκτιμώντας ότι θα καταφέρει να φτάσει στο στόχο της μαζί με τους πολίτες, μαζί με ανθρώπους που κάνουν όνειρα για την πόλη, με αυτούς που ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου.

Προσθέτει, ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από τους δημότες, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της παράταξής της, είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντικά» και πως σε περίπτωση εκλογής θα πείσει με το έργο της από τους πρώτους μήνες αυτούς που της έδωσαν τη νίκη, αλλά και εκείνους που δεν την στήριξαν στην κάλπη.

Για την έλλειψη εμπειρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που της καταλογίζουν ορισμένοι, τονίζει ότι από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε, ως διευθύντρια στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ως υφυπουργός Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη, γνωρίζει τα προβλήματα όσο λίγοι και ξεκαθαρίζει πως δεν βλέπει τον κεντρικό Δήμο ως «σκαλοπάτι» προς τη Βουλή.

Τέλος, ξεχωρίζει τη θέση της από τον ανθυποψήφιό της, Νίκο Ταχιάο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο υποψήφιος του κ. Μητσοτάκη έχει δηλώσει πως αντίπαλος του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δικός μου αντίπαλος είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, στην Αναστασία Καρυπίδου για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

Ερ.: Κυρία Νοτοπούλου, δεδομένου ότι μπήκατε τελευταία στη «μάχη» των εκλογών είστε ικανοποιημένη, έως τώρα, από την αποδοχή των προτάσεων σας από τους δημότες;

Απ.: Οι πολίτες είναι δύσπιστοι με τις δημοτικές αρχές. Όχι μαζί μας, γενικά. Κι αυτό είναι λογικό. Για αυτό και επιλέξαμε, στον πυρήνα του δικού μας προγράμματος, περισσότερο να δείχνουμε κι όχι τόσο να λέμε. Πιστεύω λοιπόν πως μέρα με τη μέρα οι θέσεις και οι προτάσεις μας θα τυγχάνουν όλο και μεγαλύτερης αποδοχής. Ήδη αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις του κόσμου που συναντάμε καθημερινά από τη μία άκρη της πόλης έως την άλλη. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για την έκβαση της μάχης που δίνουμε προκειμένου η Θεσσαλονίκη να μην επιστρέψει σε ένα παρελθόν που στέρησε δυνατότητες και ευκαιρίες. Να μην ζήσουμε ξανά με ένα σύστημα διοίκησης που αδιαφορεί για τις ανάγκες των πολλών. Το επαναλαμβάνω αλλά έχει σπουδαία αξία: εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που άνοιξε η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, για μία Θεσσαλονίκη που δεν θα φοβάται τη σκιά της. Που δεν θα κρύβει το παρελθόν της, δεν θα διώχνει τα παιδιά της, δεν θα τιμά δωσίλογους στα ονόματα των δρόμων. Παράλληλα, θα ανοίξουμε πολλούς νέους δρόμους, με στόχο η πόλη μας να είναι πρώτη στα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Με ένα Δήμο που θα είναι διαρκώς δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, με περισσότερους και καλύτερους χώρους πρασίνου. Με γειτονιές που θα αξίζει να ζεις και να τις επισκέπτεσαι. Με μία τοπική οικονομία με χαμηλή ανεργία και πολλά συνεταιριστικά εγχειρήματα.

 

Ερ.: Έχετε πλάνο πρώτων ημερών; Τι είναι αυτό που θα αλλάξετε πρώτο στον κεντρικό Δήμο σε περίπτωση εκλογής;

Απ.: Έχουμε πρόγραμμα για τέσσερα χρόνια, αλλά από τους πρώτους μήνες πιστεύω ότι θα πείσουμε και αυτούς που θα μας δώσουν τη νίκη στις εκλογές, αλλά και αυτούς που δεν θα μας στηρίξουν στις κάλπες, ότι μαζί θα προχωρήσουμε. Απαιτείται σύμπνοια και συνεργασία για την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και στο κέντρο της πόλης και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Κυρίως εκεί που δεν έχουν γίνει έργα, εκεί που υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

 

Ερ.: Τι απαντάτε σε αυτούς που σας καταλογίζουν έλλειψη εμπειρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως η υποψηφιότητά σας είναι ένα σκαλοπάτι προς τη Βουλή;

Απ.: Επιτέλους ας σταματήσει αυτό το παιδικό αφήγημα προκειμένου να συζητάμε επί της ουσίας. Τόσο από τη θέση που είχα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη συνέχεια ως υφυπουργός Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη, απέκτησα σοβαρή εμπειρία για τα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι γνωρίζω όσο λίγοι τα προβλήματα και που βρίσκονται οι λύσεις και οι ευκαιρίες. Όχι μόνο για το κεντρικό Δήμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τους δήμους ανατολικά και δυτικά της πόλης. Είμαι βεβαία ότι μαζί με τους άλλους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος θα μπορέσουμε μέσα σε τέσσερα χρόνια, ή και νωρίτερα, να αλλάξουμε την πόλη σε όλα τα επίπεδα προς το καλύτερο. Απέδειξα ότι μπορώ να συνεργαστώ με όλους τους δημάρχους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται πολιτικά ή κομματικά ο καθένας, για το κοινό καλό όλων μας. Σε ό,τι αφορά το … σκαλοπάτι, αν ήταν αυτός ο προσωπικός μου στόχος τότε θα είχα υιοθετήσει έναν εντελώς αλλοπρόσαλλο πολιτικό σχεδιασμό. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η πορεία μου είναι αντίθετη από αυτό το ρεύμα που περιγράφετε ως … σκαλοπάτι.

 

Ερ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα παίξει ρόλο στη ψήφο των Θεσσαλονικέων; Τι πιστεύετε;

Απ.: Bασικό είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα παίξει ρόλο στη ζωή των Θεσσαλονικέων. Μην ξεχνάτε πως ακόμα και σήμερα, η εθνικιστική Δεξιά στη Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζει πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται «υπό ελληνική κατοχή». Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος σε αυτούς τους παρανοϊκούς αλυτρωτισμούς και ανοίγει δρόμους φιλίας και συνεργασίας και αυτό φαίνεται ήδη. Αυτό που δεν έχει φανεί, κι ούτε πρόκειται να φανεί, είναι όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά που υποτίθεται ότι θα συμβούν εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Σε ό,τι αφορά αν θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις δημοτικές κάλπες αυτό που μπορώ να πω είναι πως οι δυνάμεις του χθες, της συντήρησης, της κακοδιοίκησης, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, οι δυνάμεις της στασιμότητας και του εμπορίου του πατριωτισμού, θέλουν να μετατρέψουν τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία. Το πραγματικό δημοψήφισμα όμως στο Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ανάμεσα στο αν θα προχωρήσουμε για μία πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, προοδευτική και ανοιχτή ή θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της 25ετίας, από το 1985 μέχρι το 2010, που κυριολεκτικά χαντάκωσε όνειρα, ελπίδες και προοπτικές, ενώ παράλληλα κατέκλεψε το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Ερ.: Το δίπολο που έχει δημιουργηθεί με τον κ. Ταχιάο και η μεταξύ σας αντιπαράθεση μήπως μείνει σε κομματικό επίπεδο και αποτρέψει τη συζήτηση των προβλημάτων της πόλης;

Απ.: Ο υποψήφιος του κ. Μητσοτάκη έχει δηλώσει πως αντίπαλός του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δικός μου αντίπαλος είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Αν και οι τοποθετήσεις του κ. Ταχιάου είναι κατά βάση, πολιτικά και αυτοδιοικητικά, ασυνάρτητες εκτιμώ πως όταν λέει «αντίπαλός μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» εννοεί πως αντίπαλος του είναι να μείνουν δημόσιες οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το όραμά του, αν μπορούμε να αποκαλούμε οραματική μια τέτοια πολιτική, είναι ο Δήμος να μετατραπεί σε ένα νεοφιλελεύθερο εργαστήριο αουτσόρσινγκ και η διοίκηση να λειτουργεί ως τροχονόμος ιδιωτικών συμφερόντων και εργολαβιών.

 

Ερ.: Τις δημοσκοπήσεις τις λαμβάνετε υπόψιν; Κάποιες από αυτές σας φέρνουν εκτός βγύρου

Απ.: Και κάποιες μας φέρουν εντός δεύτερου γύρου. Δίνουμε μεγάλη μάχη και είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε οι δημότες της Θεσσαλονίκης στο δεύτερο γύρο των εκλογών να έχουν την προοδευτική επιλογή. Και θα την έχουν. Για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων έχουν ειπωθεί πάρα πολλά από το 2012. Από τότε δηλαδή που οι περισσότερες εταιρείες που πραγματοποιούν γκάλοπ δυσκολεύονται να εντοπίσουν ακόμα και έναν ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο. Παρόλα αυτά προφανώς και λαμβάνουμε υπόψη μας τις απαντήσεις των συμπολιτών μας σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, το πώς τα ιεραρχούν, τι λύσεις προτείνουν, τι περιμένουν από τη νέα δημοτική αρχή. Άλλωστε αυτά συζητάμε με τους Θεσσαλονικείς καθημερινά στους δρόμους της πόλης.

 

Ερ.: Με ποιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε την επόμενη μέρα των εκλογών;

Απ.: Αυτές οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το καταλληλότερο σύστημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά της απλής αναλογικής έχουν εκφραστεί πολλοί νυν δήμαρχοι, κυρίως αυτοί που η πολιτική τους αναφορά βρίσκεται στα πρώην κυβερνητικά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι αυτό το σύστημα θα δημιουργήσει προβλήματα στη διοίκηση των Δήμων. Πιστεύω πως αυτή η θέση έχει να κάνει με το ότι πιστεύουν πως Τ.Α. σημαίνει Τοπικοί Άρχοντες και όχι Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική λοιπόν για εμάς δεν είναι πρόβλημα αλλά ευκαιρία για τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που μπορούν να βάλουν κοινούς στόχους για το κοινό καλό των ανθρώπων που ζουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης μακριά από παραγοντισμούς και λογικές τοπικών… αρχόντων. Προσωπικά έχω αποδείξει ότι πιστεύω στις συνεργασίες και ότι μπορώ μέσα από αυτές να φέρω αποτελέσματα. Και σε αυτή τη βάση να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου για ένα νικηφόρο προοδευτικό μέτωπο στο δεύτερο γύρο των εκλογών και από εκεί και πέρα για μία προοδευτική διοίκηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Ερ.: Πιστεύετε πως θα καταφέρετε να είστε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη;

Απ.: Θα τα καταφέρουμε. Μαζί με τους πολίτες που δεν θέλουν όταν γίνεται μία συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη κάποιος να λέει… «α! η πόλη του Παπαγεωργόπουλου και του Ψωμιάδη». Μαζί με τους ανθρώπους που κάνουν όνειρα για να είναι η πόλη μας όλο το χρόνο όπως είναι τις μέρες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μία πόλη ανοιχτή και ανοιχτό πολιτιστικό σύνορο της Ευρώπης. Μαζί με αυτούς και αυτές που ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση και επέκταση του δημόσιου χώρου. Μαζί με αυτούς και αυτές που βλέπουν μία μεγάλη τσιμεντένια αυλή σχολείου και λένε πως θα μπορούσε ο Δήμος να την μετατρέψει σε χώρο πρασίνου. Μαζί με τους πολλούς. Σε ό,τι αφορά το, πρώτη γυναίκα, δυστυχώς ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο ανδρών και τονίζουμε πράγματα που είναι αυτονόητα. Προφανώς και η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει δήμαρχο γυναίκα. Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν, δείτε πριν μερικά χρόνια η Άντα Κολάου εκλέχτηκε δήμαρχος στη Βαρκελώνη και σήμερα στις ΗΠΑ η Αλεξάνδρεια Οκάσιο Κορτέζ είναι η δημοφιλέστερη μεταξύ όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:50 μμ

  Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες παραχώρησε μετά την ήττα από τον Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός.   «Συνεχάρη τον κ. Κουρέτα. Εύχομαι καλή θητεία. Εμείς θα είμαστε δίπλα, όπως ήμασταν τόσα χρόνια στις Θεσσαλές και στους Θεσσαλούς.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:46 μμ

  Χριστόδουλος Τοψίδης  στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Γεώργιος Αμανατίδης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριος Κουρέτας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Ιωάννης Τρεπεκλής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Δημήτριος Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.   

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:40 μμ

  Νέος Δήμαρχος Ρόδου εξελέγη σήμερα ο Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος υπερίσχυσε στον δεύτερο γύρο του νυν Δημάρχου του νησιού των Δωδεκανήσων. Αντώνη Καμπουράκη. Ο κ. Κολιάδης συγκέντρωσε 25.571 ψήφους και ποσοστό 57,96%, ενώ ο κ. Καμπουράκης συγκέντρωσε 18.548 ψήφους

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:27 μμ

    «Σήμερα η Αθήνα νίκησε. Η πόλη αλλάζει σελίδα» είπε ευχαριστώντας τους Αθηναίους για την «τιμή που του έκαναν και κατάφεραν το ακατόρθωτο και πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη και δημιουργική» τόνισε.   Ευχαρίστησε επίσης τον Νίκο Ανδρουλάκη και

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:07 μμ

  Με το 95,13% της ενσωμάτωσης ο Χριστόδουλος Τοψίδης προηγείται με ποσοστό 50,95% του Χρήστου Μέτιου, ο οποίος κατέχει ποσοστό 49,05%.         

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή