Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / Εκτός «μάχης» για το δήμο Θεσσαλονίκης οι «Γειτονιές σε δράση»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

18/03/2019 4:23 μμ

Εκτός «μάχης» για το δήμο Θεσσαλονίκης οι «Γειτονιές σε δράση»

Εκτός «μάχης» για το δήμο Θεσσαλονίκης οι «Γειτονιές σε δράση»

Γράφει ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΗΣ

Με ανακοίνωση τους οι «Γειτονίες σε δράση» γνωστοποιούν την μη συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά τα όσα σημειώνονται στην ανακοίνωση τους:

«Οι Γειτονιές σε δράση  – Οικολογία-Αλληλεγγύη-Πολιτισμός, από την πρώτη μέρας της εκλογής μας, τιμήσαμε την ψήφο των δημοτών που μας εμπιστεύτηκαν: Με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς υπόγειες διαπραγματεύσεις ή υποσημειώσεις, στηρίξαμε την εκλογή Μπουτάρη στο δεύτερο γύρο. Πριν αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, ενώσαμε παρατάξεις στην απόφαση απομόνωσης των νεοναζί στο δημοτικό συμβούλιο. Την ημέρα της ορκωμοσίας μας, με το σύμβολο του Ολοκαυτώματος στο πέτο της εκπροσώπου μας και του Δημάρχου, θυμίσαμε την ιστορία της πόλης μας σε όσους έστειλαν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου της έναν υμνητή του Ολοκαυτώματος.

Στη διάρκεια της θητείας μας, εφαρμόσαμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, δίνοντας βάρος στις προτεραιότητες μας, την προάσπιση του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμβάλαμε με ποικίλους τρόπους στην διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων για θέματα όπως η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των πόλεων ενάντια στο Ρατσισμό, η διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα της Ροτόντας, η στήριξη της Παρέλασης Υπερηφάνειας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΚΤΙ προσώπων, η καταδίκη από το δημοτικό συμβούλιο της μισαλλόδοξης ρητορικής εκκλησιαστικών παραγόντων και η διαμόρφωση των πρώτων πολιτικών του δήμου μας για τους πρόσφυγες. Καταθέσαμε προτάσεις για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, τον εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, τα δικαιώματα των πεζών, των ποδηλατών και των ΑμεΑ, την ανάδειξη των Αλευρόμυλων Αλλατίνη, τη διάσωση του Ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος” και διεκδικήσαμε την ανατροπή της παραχώρησης των ελάχιστων δημόσιων χώρων σε ιδιώτες -είτε με τραπεζοκαθίσματα, είτε αλλοιώνοντας τη χρήση ελεύθερων χώρων, όπως της νέας παραλίας-, την πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, τη σύμπλευση της πόλης μας με το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, και, πιστοί στο αποτέλεσμα του μαζικότατου άτυπου δημοψηφίσματος της 18 Μαΐου 2014, διεκδικήσαμε το νερό της πόλης μας ως ανθρώπινο δικαίωμα. Πριν ακόμα την εφαρμογή του Κλεισθένη, υπήρξαμε έμπρακτοι πρεσβευτές του πνεύματος που τον διέπει.

Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση σκοπεύει στην δημοκρατικότερη έκφραση των πολιτών και στην συνεργασία των παρατάξεων. Μέχρι να ομαλοποιηθεί αυτή η νέα κατάσταση, αυτό που παρατηρούμε είναι η απελευθέρωση των προσωπικών στρατηγικών που αποσκοπούν σε μια θέση στο τραπέζι της εξουσίας. Αυτός ο πληθωρισμός υποψηφίων δημάρχων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα έπρεπε να ονομάζονται “υποψήφιοι αντιδήμαρχοι”, περιορίζει τις δυνατότητες για προεκλογικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο χώρος της πολιτικής οικολογίας ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις διαφοροποιήσεις και ρήξεις που έγιναν την τελευταία πενταετία. Βασική αιτία αυτών υπήρξε η διαφοροποίηση στη στρατηγική των πολιτικών συνεργασιών και κυρίως απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Γειτονιές σε δράση – Οικολογία -Αλληλεγγύη -Πολιτισμός, σε όλη την θητεία μας, είχαμε μια ξεκάθαρη αυτοδιοικητική προσέγγιση, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και στα ζητήματα του δημοτικού συμβουλίου. Στηρίξαμε πολιτικές και συγκρουστήκαμε με πολιτικές, αποκλειστικά με βάση τις ιδεολογικές μας αρχές και την εντολή που μας έδωσαν οι γυναίκες και οι άνδρες της Θεσσαλονίκης και όχι με βάση ιδιοτελείς στρατηγικές.

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών, οι Γείτονες και οι Γειτόνισσες αποφασίσαμε να παραμείνουμε πιστοί σε όσα διακηρύξαμε το 2014. Επιλέξαμε συλλογικά ως επικεφαλής για την εκλογική μας προσπάθεια, τον ακτιβιστή δικηγόρο Παναγιώτη Λογγινίδη, αλλά και συμμετείχαμε σε σειρά πρωτοβουλιών που είχαν στόχο την εκλογική συνεργασία.

Λόγω της κατάστασης που περιγράψαμε, αλλά και πρακτικών δυσκολιών που συνδέονται άμεσα με τα παραπάνω, οι Γειτονιές δεν θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές και δεν θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θεωρούμε απόδειξη της χρησιμότητας και του θετικού πρόσημου της παρουσίας μας την προσπάθεια διαφόρων συνδυασμών να παρουσιάσουν ότι εκφράζουν μια άτυπη συνέχεια των Γειτονιών, λόγω της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια τους, ανθρώπων που συμμετείχαν στην παράταξή μας. Σεβόμαστε τις προσωπικές επιλογές της καθεμιάς και του καθενός και ελπίζουμε να καταφέρουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην συνέχιση των πρωτοβουλιών μας και τη διαμόρφωση των πράσινων πολιτικών που η Θεσσαλονίκη χρειάζεται απεγνωσμένα. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, αν και στην συνείδηση μας το μπόλιασμα είναι μια καλή πρακτική, τούτο δεν ισχύει, όταν αυτό το μπόλι γίνεται, τραυματίζοντας το δέντρο που το γέννησε.

Οι Γειτονιές, όμως, έχουν ρίζες στην πολύχρωμη εναλλακτική νεολαία της πόλης, στα κινήματα για την ποιότητα ζωής, στις συλλογικότητες για την διατροφή, το ποδήλατο, την ιστορική μνήμη της Θεσσαλονίκης, για τα δικαιώματα κάθε ομάδας συμπολιτών μας που τα στερείται κι ένα σωρό άλλα. Με το τέλος αυτής της θητείας, επιστρέφουμε σε αυτές μας τις ρίζες. Ευχαριστούμε όσες και όσους μοιραστήκαν τις ελπίδες μας και μας εμπιστεύτηκαν. 

Οι Γειτόνισσες και Γείτονές σας»

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΗΣ

O Άγγελος Γαβρής είναι δημοσιογράφος, φιλόλογος και ραδιοφωνικός παραγωγός εδώ και 16 χρόνια – τα τελευταία έξι στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 fm» και τον ακούτε καθημερινά 20.00-22.00. Αγαπά το πολιτικό ρεπορτάζ και κάποια στιγμή θέλει να δει τον «ήλιο» της Προόδου ψηλά. Όνειρό του να φέρει την «Αλλαγή» στην ενημέρωση και πάθος του η ανίχνευση της αλήθειας. «Μoto» που τον χαρακτηρίζει: «Η αλήθεια δεν μπορεί ποτέ να μείνει κρυφή για πολύ καιρό»

/ Δείτε ακόμα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

22.1.2021 10:27 πμ

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Για τις χρηματοδοτήσεις των δήμων, τον νέο εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις προσλήψεις, τις αξιολογήσεις στο δημόσιο αλλά και τις πιθανές εθνικές εκλογές μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

20.4.2019 4:48 μμ

Συνάντηση με θεσμικούς εκπρόσωπους της Τριανδρίας, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Σερβετάς, παλαιότερους και σημερινούς αιρετούς της δημοτικής ενότητας και κάτοικους της περιοχής είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας. «Ένας υποδειγματικός, πρότυπος Δήμος, με άψογη οργάνωση

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

18.4.2019 7:14 μμ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα που ξεχείλιζε από κόσμο και ενθουσιασμό, στην Ε’ δημοτική κοινότητα, ολοκληρώθηκε η περιοδεία της «Πολύχρωμης Θεσσαλονίκης» στις γειτονιές της πόλης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τους 150,000 κατοίκους της μεγαλύτερης δημοτικής κοινότητας

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

18.4.2019 7:12 μμ

Τις δικές του απαντήσεις  έδωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δ. Καιρίδης ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο για την γενοκτονία των Ποντίων. Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι και ο ίδιος

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

18.4.2019 7:11 μμ

Στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Άνω Πόλη στον σχεδιασμό της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», προκειμένου να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο (Thessaloniki Destination), αναφέρθηκε ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

18.4.2019 7:09 μμ

15,4 μονάδες μπροστά η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Θέμα’.  Λαμβάνει 30,1% έναντι 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο το ΚΙΝΑΛ με 6,9%  και ακολουθεί το ΚΚΕ με

thess

Επικαιρότητα