Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ THESSNEWS: «Σφαγή» για την δεύτερη θέση – Αναλυτικά όλη η έρευνα της Interview για τον δήμο Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

02/03/20196:42 μμ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ THESSNEWS: «Σφαγή» για την δεύτερη θέση – Αναλυτικά όλη η έρευνα της Interview για τον δήμο Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ THESSNEWS: «Σφαγή» για την δεύτερη θέση – Αναλυτικά όλη η έρευνα της Interview για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Γράφει THESSNEWS-DESK

Η δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της ThessNews για τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική με αρκετά πρώτα συμπεράσματα να βγαίνουν όσον αφορά τόσο την προτίμηση των πολιτών όσο και το αποτέλεσμα του κατακερματισμού με τις πολλές υποψηφιότητες.

Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, 85 μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, (15,5%) και τις υποψηφιότητες να έχουν συμπληρωθεί στο 95% υπάρχει πλέον μια πρώτη καθαρή εικόνα για την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

 

Πρώτος με διαφορά

Η πρωτιά του Νίκου Ταχιάου, του υποψηφίου που στηρίζεται από τη ΝΔ δεν δείχνει πως απειλείται. Με 21,3% βρίσκεται σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο και δείχνει ότι έχει την δυνατότητα να αυξήσει τα ποσοστά του.

Άλλωστε και ο ίδιος το επιθυμεί καθώς με το νέο νόμο και την απλή αναλογική με αυτό το ποσοστό θα εκλέξει μόλις 11 δημοτικούς συμβούλους  σε σύνολο 49. Που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 14 για να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει σοβαρή διοίκηση την επόμενη μέρα.

 

Ντέρμπι μέχρι τέλους

Στην δεύτερη θέση γίνεται μια μεγάλη «σφαγή» στα όρια του στατιστικού λάθους με τέσσερις υποψηφίους να ερίζουν και να μάχονται σχεδόν επί ίσοις όροις. Κατερίνα Νοτοπούλου με 10,8%, Γιώργος Ορφανός με 10,6%, Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,8% και Σπύρος Βούγιας με 9,2% δείχνουν από τα ευρήματα της Interview ότι θα παλέψουν μέχρι τελική πτώσης για να μπουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσουν το δήμο Θεσσαλονίκης.

Από τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει καταγράψει ένα ποσοστό της τάξης του 4,5% ενώ ακολουθούν οι Σωτήρης Ζαριανόπουλος που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής με 2.9% και 2,8% αντίστοιχα. Ένα ποσοστό με το οποίο θα μπουν στο δημοτικό συμβούλιο δείχνουν να πετυχαίνουν οι Χάρης Αηδονόπουλος (2,1%), Μάκης Κυριζίδης (2%) και Μιχάλης Τρεμόπουλος (2%).

 

και το «χάος»

Πολύ χαμηλά σε ποσοστό (0,7%) βρίσκεται ο νυν αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Λεκάκης ο οποίος «πληρώνει» για την ώρα ότι μπήκε τελευταίος στην προεκλογική κούρσα αλλά και το πρόβλημα αναγνωρισιμότητας που έχουν τα περισσότερα στελέχη της Πρωτοβουλίας που επί 12 και πλέον χρόνια δρούσαν στη σκιά του Γιάννη Μπουτάρη.

Στο ίδιο ποσοστό (0,7%) εντοπίζεται στην έρευνα και ο Γιάννης Κουριαννίδης, ο οποίος το 2014 δεν κατάφερε για λίγες ψήφους να μπει στο δημοτικό συμβούλιο. Ακολουθούν ο Μάκης Στεργίου με 0,5%, ο Βασίλης Μωυσίδης με 0,5% και οι Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και Γιάννης Νασιούλας με 0,2% αμφότεροι. Άλλον συνδυασμό επιλέγει το 1,7% (μεταξύ των απαντήσεων είναι ο Γιώργος Ρακκάς και ο Γιάννης Κούτρας)  ενώ άκυρο/λευκό/αποχή επιλέγει μόλις το 2% των συμμετεχόντων της έρευνας.

 

Όλοι παίρνουν
απόΜπουτάρη

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι πώς μοιράζονται τα ποσοστά των ψηφοφόρων που το 2014 ψήφισαν τον Μπουτάρη και τον Σταύρο Καλαφάτη. Από το ποσοστό του δημάρχου Θεσσαλονίκης παίρνουν όλοι. 20% ο Σπ. Βούγιας, 16,8% η Κ. Νοτοπούλου, 12,6% ο Ν. Ταχιάος, 6,8% ο Γ. Ορφανός, 6,3% ο Π. Ψωμιάδης, 5,3% ο Κ. Ζέρβας και ένα 32,2% λοιπές παρατάξεις, αναποφάσιστοι, αποχή κλπ.

Αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του Στ. Καλαφάτη (41,4%) επιλέγει τον Ν. Ταχιάο. Τον «αντάρτη» Γ. Ορφανό προτιμά το 16,4%, τον Π. Ψωμιάδη το 12,9% ενώ πολύ μικρές είναι οι «διαρροές» προς Κ. Ζέρβα (2,1%), Κ. Νοτοπούλου και Σπ. Βούγια με 1,4% αμφότεροι.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2014, σε ποσοστό 34,4% επιλέγουν την υποψήφια του κόμματος Κ. Νοτοπούλου ενώ υπάρχουν διαρροές και προς Σπ. Βούγια (7,4%) και προς Π. Ψωμιάδη και Γ. Ορφανό (6,9%) και προς Ν. Ταχιάο με 6,1%.

Αντίστοιχα οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν κατά 41,2% τον Ν. Ταχιάο, ένα ισχυρό 19,2% επιλέγει τον Γ. Ορφανό και ένα 11,9% τον Π. Ψωμιάδη.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2014, σε ποσοστό 34,4% επιλέγουν την υποψήφια του κόμματος Κ. Νοτοπούλου ενώ υπάρχουν διαρροές και προς Σπ. Βούγια (7,4%) και προς Π. Ψωμιάδη και Γ. Ορφανό (6,9%) και προς Ν. Ταχιάο με 6,1%.

Αντίστοιχα οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν κατά 41,2% τον Ν. Ταχιάο, ένα ισχυρό 19,2% επιλέγει τον Γ. Ορφανό και ένα 11,9% τον Π. Ψωμιάδη.

Τα «δίπολα»
του β΄γύρου

Σε όλα τα δίδυμα της δεύτερης Κυριακής, στα οποία ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, επικρατεί με σχετική άνεση ο Νίκος Ταχιάος. Τόσο με τη Κατερίνα Νοτοπούλου (48,7% έναντι 17,5%) όσο και με τον Σπύρο Βούγια (38,9% έναντι 20,3%).

Πιο «ντέρμπι», μπορεί να χαρακτηριστεί μια «γαλάζια» μάχη στο δεύτερο γύρο, καθώς το 36,3% λέει ότι θα επιλέξει τον Ν. Ταχιάο, το 27,7% τον Γ. Ορφανό, κανέναν από τους δύο το 22,8%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει ένα 13,2%.

Ο άγνωστος δεύτερος
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
πολιτικού αναλυτή | INTERVIEW

Με τη δημοσκόπηση της INTERVIEW για λογαριασμό της ThessNews, γίνεται μια προσπάθεια για μια πρώτη αποτίμηση της δημοτικής εκλογικής μάχης που μόλις ξεκίνησε και σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σίγουρο πως οι πολλές υποψηφιότητες κάνουν την δουλειά του δημοσκόπου ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη. Ιδίως όταν πολλοί από τους υποψήφιους είναι πρόσωπα που έχουν μεγάλη ιστορία στην πολιτική, παρουσία στα κοινά και έργο να επιδείξουν. Ο Κλεισθένης (ο νέος Νόμος για την αυτοδιοίκηση) δίνει τη δυνατότητα ακόμα και με ένα μικρό ποσοστό , κάποιος να έχει ρόλο στη διοίκηση του Δήμου την επόμενη μέρα.

Πώς θα είναι βέβαια η αυτοδιοίκηση την επόμενη μέρα, αν δηλαδή θα υπάρξει συνεννόηση και ουσιαστική συνεργασία, αυτό μένει να το δούμε μετά τις εκλογές.
Αν και η ΝΔ δυσκολεύτηκε να βρει υποψήφιο (όχι γιατί δεν έβρισκε, το αντίθετο μάλιστα), η μέτρηση δείχνει ότι η επιλογή του Προέδρου της κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η υπεροχή του Ν. Ταχιάου είναι μεγάλη και το προβάδισμα του σαφές. Τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα του δίνουν το περιθώριο για επιπλέον βελτίωση.

Οι επισκέψεις Μητσοτάκη σίγουρα έστειλαν μήνυμα συσπείρωσης στο κόμμα γύρω από την υποψηφιότητα Ταχιάου και πλέον οι ψηφοφόροι, τουλάχιστον οι κομματικοί, έχουν αρχίσει να στοιχίζονται πίσω του. Βέβαια και ο ίδιος ως προσωπικότητα είχε και έχει έντονη παρουσία στην πόλη και αυτό μάλλον του αναγνωρίζεται από Θεσσαλονικείς που δεν ανήκουν υποχρεωτικά στη ΝΔ. Η διεύρυνση του Ταχιάου και πέρα από τα κομματικά σύνορα είναι αυτή που του δίνει το σαφές προβάδισμα στη μέτρηση.

Η Κ. Νοτοπούλου, εμβληματική υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός με ότι αυτό σημαίνει για την προβολή της και την προώθηση της υποψηφιότητάς της, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με απόσταση ασφαλείας, πέρα από τα όρια του στατιστικού λάθους, από τον πρώτο. Αν δεν μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές πριν από τις δημοτικές, αν δηλαδή γίνουν οι εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τότε είναι πιθανό τα ποσοστά της να βελτιωθούν. Με πιο πιθανό ότι θα πάει καλύτερα από τον προκάτοχο της, τον κ. Μηταφίδη, νομίζω πως δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Αν αντίθετα γίνουν εθνικές πριν τις δημοτικές (όχι πιθανό κατά την άποψη μου) τότε θεωρώ πως θα πληγεί και αυτή από μια τέτοια εξέλιξη.

Πολύ καλά πλασάρεται και η υποψηφιότητα του Γ. Ορφανού. Χωρίς κομματική στήριξη και μόνο με τις δικές του πλάτες  αλλά και με την πολιτική ιστορία που κουβαλάει, κατορθώνει να διεκδικεί τη δεύτερη θέση. Η απόσταση του από την κ. Νοτοπούλου είναι πολύ μικρότερη του στατιστικού λάθος και δεν μπορεί σε αυτήν την φάση να πει κάποιος ποιος είναι δεύτερος ποιος είναι τρίτος.

Στο ίδιο παιχνίδι, της δεύτερης θέσης, μπαίνει με σοβαρότατες αξιώσεις και η υποψηφιότητα του Σπ. Βούγια. Γνωστός στην πόλη, γνωστός και στα αυτοδιοικητικά, επανακάμπτει πολύ δυναμικά. Η συγκυρία φυσικά τον ευνοεί μιας και η Πρωτοβουλία με την παλιά μορφή της δεν υπάρχει πια, άρα οι ψηφοφόροι της κάπου θα πάνε και πάνε προς Βούγια. Και άλλοι διάσπαρτοι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι (ΚΙΝΑΛ που έδωσε και επίσημα στήριξη, ψηφοφόροι από το «Ποτάμι» κ.λπ.), προσανατολίζονται και αυτοί προς την υποψηφιότητα του.

Ο Π. Ψωμιάδης και αυτός με τη δική του παρουσία και ιστορία στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην αυτοδιοίκηση, εμφανίζει ένα καλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι και αυτός όπως ο Ορφανός σηκώνουν το βάρος μόνοι τους, χωρίς κόμμα, ή και με το πρώην κόμμα τους να στέκεται απέναντι τους. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα πιστό κοινό που δείχνει πως τον ακολουθεί σε όλες του τις επιλογές. Αν θα κατορθώσει να βελτιώσει το ποσοστό του θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό που θα φτιάξει και το πρόγραμμα που θα προτείνει για την πόλη.

Ο Κ. Ζέρβας και ο Μ. Κυριζίδης ξεκινούν σίγουρα από καλή βάση για να συνεχίσουν την προσπάθεια. Ο Μ. Τρεμόπουλος κάνει και αυτός μια πολύ καλή εμφάνιση, σηκώνοντας κι αυτός μόνος του το βάρος της υποψηφιότητας του. Το ίδιο ισχύει και για τον Χ. Αηδονόπουλο.

Αν και παραμένει γρίφος ποιος θα είναι ο δεύτερος στον δεύτερο γύρο, τα δίπολα δείχνουν όλα Ταχιάο. Το δίπολο μεταξύ Ορφανού και Νοτοπούλου δείχνει Ορφανό και είναι ένα δείγμα για το πώς στέκεται η πόλη απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:50 μμ

  Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες παραχώρησε μετά την ήττα από τον Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός.   «Συνεχάρη τον κ. Κουρέτα. Εύχομαι καλή θητεία. Εμείς θα είμαστε δίπλα, όπως ήμασταν τόσα χρόνια στις Θεσσαλές και στους Θεσσαλούς.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:46 μμ

  Χριστόδουλος Τοψίδης  στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Γεώργιος Αμανατίδης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριος Κουρέτας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Ιωάννης Τρεπεκλής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Δημήτριος Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.   

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:40 μμ

  Νέος Δήμαρχος Ρόδου εξελέγη σήμερα ο Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος υπερίσχυσε στον δεύτερο γύρο του νυν Δημάρχου του νησιού των Δωδεκανήσων. Αντώνη Καμπουράκη. Ο κ. Κολιάδης συγκέντρωσε 25.571 ψήφους και ποσοστό 57,96%, ενώ ο κ. Καμπουράκης συγκέντρωσε 18.548 ψήφους

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:27 μμ

    «Σήμερα η Αθήνα νίκησε. Η πόλη αλλάζει σελίδα» είπε ευχαριστώντας τους Αθηναίους για την «τιμή που του έκαναν και κατάφεραν το ακατόρθωτο και πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη και δημιουργική» τόνισε.   Ευχαρίστησε επίσης τον Νίκο Ανδρουλάκη και

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:07 μμ

  Με το 95,13% της ενσωμάτωσης ο Χριστόδουλος Τοψίδης προηγείται με ποσοστό 50,95% του Χρήστου Μέτιου, ο οποίος κατέχει ποσοστό 49,05%.         

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή