Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / Δήμος και Πολιτισμός

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

09/04/20196:06 μμ

Δήμος και Πολιτισμός

Δήμος και Πολιτισμός

Γράφει THESSNEWS-DESK

γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΥΦΟΥΔΗΣ*

Αν κάτι αναδείχθηκε μέσα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι το γεγονός ότι το «κράτος» με την ευρύτερή του έννοια -συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ-, αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων όσον αφορά την κάλυψη των πολιτιστικών ανησυχιών των πολιτών του.

Για χρόνια στηρίχθηκε στην οικονομική ευμάρεια των πολιτών, οι οποίοι έχοντας την οικονομική δυνατότητα «αγόραζαν» πολιτιστικές υπηρεσίες και αγαθά, όποτε το είχαν ανάγκη. Έτσι, όταν πλέον η παρακολούθηση πολιτιστικών δρώμενων μετατράπηκε σε πολυτέλεια για τα νοικοκυριά, αποκαλύφθηκε η αδυναμία του «κράτους» να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε.

Μια από τις κυριότερες προκλήσεις, επομένως, για τις δημοτικές αρχές είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες να μπορέσουν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και να προσφέρουν στους δημότες τους πολιτιστικές υπηρεσίες ποιότητας. Σε αντιδιαστολή με τον ανύπαρκτο κρατικό σχεδιασμό πολιτιστικής-ιστορικής προβολής της πόλης της Θεσσαλονίκης στους πολίτες και κυρίως στους νέους, θα πρέπει να αντιταχθεί ένας σοβαρός πολιτιστικός σχεδιασμός από πλευράς του Δήμου. Ένας σχεδιασμός που να στηρίζεται κυρίως στις αρχές της συνεργασίας και συνέργειας με κάθε εθελοντική πρωτοβουλία και δράση, και με κάθε πολιτιστικό φορέα της πόλης· ιδιωτικό ή δημόσιο.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, η οποία όμως δυστυχώς δεν είναι γνωστή σε όλους, και κυρίως δεν είναι γνωστή στους νέους και τα παιδιά. Και ενώ στην πόλη υπάρχουν πολλά Μουσεία με εκθέματα μεγάλης αξίας, η σχέση των παιδιών με αυτά περιορίζεται σε κάποια επίσκεψη στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Και εδώ θα πρέπει να αναλάβει δράση ο Δήμος, ίσως και μέσω του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Μουσείων αλλά και των αντίστοιχων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της πόλης, μπορούν να δημιουργηθούν οργανωμένες δράσεις που να απευθύνονται στα σχολεία. Οι μαθητές να μην είναι απλά αποδέκτες μιας παρουσίασης των εκθεμάτων του Μουσείου, αλλά συμμετέχοντας τακτικά σε διαδραστικά εργαστήρια να γίνονται κοινωνοί της ιστορίας. Επιπλέον, απαραίτητο κρίνεται να διοργανώνονται ξεναγήσεις σε σημαντικά αρχαία και σύγχρονα μνημεία της πόλης, οι οποίες όμως να είναι σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών.

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί από τη Διοίκηση του Δήμου ώστε να έρθουν πιο κοντά οι νέοι με τις διάφορες εκφάνσεις των Τεχνών. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν θεατρικές ομάδες, ωδεία, πνευματικά κέντρα και πινακοθήκες, τόσο δημόσιες όσο δημοτικές (όπως είναι η δημοτική πινακοθήκη, το Κέντρο Μουσικής, το Δημοτικό κέντρο μουσικής και χορού, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κ.α.).

Ο Δήμος οφείλει να λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ όλων αυτών των φορέων και των σχολείων, ώστε οι δράσεις τους να γνωστοποιούνται άμεσα στους μαθητές. Και όχι μόνο. Οι μαθητές με σκοπό να κινητοποιηθούν και να διδαχθούν την αξία του εθελοντισμού και της συλλογικής δράσης, πρέπει να αποτελούν ισότιμοι εταίροι του δικτύου διοργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Ας μην ξεχνάμε, ότι θα πρέπει να αποτελεί υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να συμβάλει με τις δράσεις της στην κοινωνική συνοχή, και να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να ικανοποιεί τις υπάρχουσες πολιτιστικές ανάγκες και αναζητήσεις των νέων που είναι -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- «μυημένοι» σε τέτοιες δράσεις, αλλά κυρίως να φέρει τους νέους και τα παιδιά που μέχρι πρότινος δεν είχαν ανάλογα ερεθίσματα, κοντά στον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχουν τα πολιτιστικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες στις κατά τόπους συνοικίες. Αφού προηγουμένως αναβαθμιστούν και εμπλουτιστούν, στόχος μας είναι διευρύνοντας τις δράσεις τους να μετασχηματιστούν σε σημείο αναφοράς κάθε γειτονιάς, ώστε να προσφέρουν με τη σειρά τους διέξοδο στους νέους και να συμβάλουν στην πολύπλευρη εκπαίδευσή τους.

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Βούγια.
Από το φύλλο της THESSNEWS #152 (06/04/2019-07/04/2019)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:50 μμ

  Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες παραχώρησε μετά την ήττα από τον Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός.   «Συνεχάρη τον κ. Κουρέτα. Εύχομαι καλή θητεία. Εμείς θα είμαστε δίπλα, όπως ήμασταν τόσα χρόνια στις Θεσσαλές και στους Θεσσαλούς.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:46 μμ

  Χριστόδουλος Τοψίδης  στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Γεώργιος Αμανατίδης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριος Κουρέτας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Ιωάννης Τρεπεκλής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Δημήτριος Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.   

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:40 μμ

  Νέος Δήμαρχος Ρόδου εξελέγη σήμερα ο Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος υπερίσχυσε στον δεύτερο γύρο του νυν Δημάρχου του νησιού των Δωδεκανήσων. Αντώνη Καμπουράκη. Ο κ. Κολιάδης συγκέντρωσε 25.571 ψήφους και ποσοστό 57,96%, ενώ ο κ. Καμπουράκης συγκέντρωσε 18.548 ψήφους

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:27 μμ

    «Σήμερα η Αθήνα νίκησε. Η πόλη αλλάζει σελίδα» είπε ευχαριστώντας τους Αθηναίους για την «τιμή που του έκαναν και κατάφεραν το ακατόρθωτο και πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη και δημιουργική» τόνισε.   Ευχαρίστησε επίσης τον Νίκο Ανδρουλάκη και

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15.10.20239:07 μμ

  Με το 95,13% της ενσωμάτωσης ο Χριστόδουλος Τοψίδης προηγείται με ποσοστό 50,95% του Χρήστου Μέτιου, ο οποίος κατέχει ποσοστό 49,05%.         

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή