Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΕΡΓΑΣΙΑ / Δ. Μιχαηλίδου: Στόχος ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος τα 1.500

ΕΡΓΑΣΙΑ

05/04/20245:30 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Στόχος ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος τα 1.500

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και από την άλλη, οι εργοδότες να μπορέσουν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους»

Δ. Μιχαηλίδου: Στόχος ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος τα 1.500

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

«Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού συμβαδίζουν με τις αυξήσεις στον μέσο μισθό» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της.

 

Όπως είπε, «από το 2019 μέχρι σήμερα, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό έχει υποχωρήσει, από 27%, που ήταν το 2019, έχει μειωθεί στο 22%.

Δηλαδή, έχουμε ουσιαστική μείωση των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η αύξησή του επηρεάζει την αύξηση του μέσου μισθού και είναι υπερπολλαπλάσια του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κάθε μία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού αντιστοιχεί σε μισή μονάδα αύξησης του μέσου μισθού. Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει θετικά 13 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας, το οποίο διαμορφώνεται στα 509 ευρώ και αφορά 510.000 πολίτες.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, σκοπός μας είναι, από τη μια πλευρά, να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και, από την άλλη, οι εργοδότες να μπορέσουν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους.  Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και, όπως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται.

Στόχος μας είναι η οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό, όπως είναι και σήμερα. Σκοπός μας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 το 2027».

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε τα εξής: «Η πραγματική σύγκλιση επιτυγχάνεται με τα ποσοστά ανάπτυξης και αύξησης, που έχουμε ήδη καταφέρει και, έτσι, θα συνεχίσουμε. Δηλαδή, από το 2019 έως το 2023, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 10%, διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα έχασε στο κατά κεφαλήν εισόδημά της, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες και, κυρίως, χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, το αύξαναν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις αποδόσεις μας».

Σχετικά με τις θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ως υποσύνολο όλης της απασχόλησης έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

«Το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από αυτό που θα θέλαμε είναι γιατί υπάρχει υποδηλωμένη εργασία. Για τον λόγο αυτό, εφαρμόζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΕΡΓΑΣΙΑ

26.4.20242:20 μμ

  Αναρτήθηκαν σήμερα Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλεισμένων των υποψήφιων καταρτιζόμενων στα τρία νέα προγράμματα κατάρτισης που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα υλοποιήσουν τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης

ΕΡΓΑΣΙΑ

26.4.20241:28 μμ

  Αύριο Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει δύο «Ημέρες Καριέρας» σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με έμφαση στη γαλάζια και ψηφιακή οικονομία αντίστοιχα.   Η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο

ΕΡΓΑΣΙΑ

25.4.20246:30 μμ

  Πρόστιμα ύψους 452.754 ευρώ και άμεση παύση των εργασιών σε 64 περιπτώσεις επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας τον προηγούμενο μήνα, μετά από ελέγχους σε οικοδομές και εργοτάξια.   Επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας διενήργησαν, τον Μάρτιο, 490 ελέγχους. Σε 64 περιπτώσεις

ΕΡΓΑΣΙΑ

25.4.202411:20 πμ

    Βασικές τάσεις και προκλήσεις για την ελληνική αγορά εργασίας, η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων και η διατήρηση της δέσμευσης των εργαζομένων. -το 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους. -το 53% των επιχειρήσεων προτίθεται να προχωρήσει

ΕΡΓΑΣΙΑ

21.4.20246:20 μμ

  Η εξαήμερη εργασία «έχει νομοθετηθεί για ορισμένους ακόμα κλάδους, όπου η παραγωγή είναι συνεχούς ροής, τους οποίους δεν είχαμε καλύψει προηγουμένως και δίνει δικαίωμα στον εργοδότη να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργαστεί και έκτη ημέρα με τις μισθολογικές

ΕΡΓΑΣΙΑ

18.4.20247:15 μμ

  Η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του αρ. 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α/80), καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του δώρου εορτών

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή