Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Απάντηση Φερέιρα σε Σπυράκη: Στο τέλος του 2022 θα παραδοθεί το Σπήλαιο Πετραλώνων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

11/10/2021 8:54 πμ

Απάντηση Φερέιρα σε Σπυράκη: Στο τέλος του 2022 θα παραδοθεί το Σπήλαιο Πετραλώνων

Τον Αύγουστο του 2023 αναμένεται να έχει περατωθεί το δεύτερο έργο, που αφορά την έκθεση του Μουσείου Σπηλαίου Πετραλώνων.

Απάντηση Φερέιρα σε Σπυράκη: Στο τέλος του 2022 θα παραδοθεί το Σπήλαιο Πετραλώνων

Γράφει THESSNEWS-DESK

Στα τέλη του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανάδειξης του  Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής και αναβάθμισης των υποδομών του, ενώ τον Αύγουστο του 2023 αναμένεται να έχει περατωθεί το δεύτερο έργο, που αφορά την έκθεση του Μουσείου Σπηλαίου Πετραλώνων, όπως γνωστοποίησε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη.

Όπως διευκρίνισε στην απάντηση της, η κ. Φερέιρα, τα «δύο έργα που σχετίζονται με το σπήλαιο των Πετραλώνων συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας (2014-2020)».

Ο προϋπολογισμός του πρώτου έργου, ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και του δεύτερου σε 530.000 χιλιάδες ευρώ, αντίστοιχα. Επισήμανε, ότι η  Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πρόοδο των εργασιών υλοποίησης και ενθαρρύνει τη διαχειριστική αρχή για ταχεία ολοκλήρωση . Ο οδηγός σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τον τουρισμό,  θα μπορούσε δυνητικά να στηρίξει αναπτυξιακές δραστηριότητες, κατέληξε.

 

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη

 

«Εδώ και τρία χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2019, το Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής είναι κλειστά για το κοινό λόγω εργασιών της συγχρηματοδοτούμενης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία πράξης «Ανάδειξη Σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Το Σπήλαιο Πετραλώνων αποτελεί ένα μεγαλειώδες μνημείο της φύσης και, συγχρόνως, ένα αρχαίο μνημείο εξαιρετικής σπουδαιότητας, αφού μέσα σε αυτό βρέθηκαν απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο, κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και παλαιοντολογικά λείψανα που χρονολογούνται περίπου πριν από 300.000 έως 600.000 χρόνια. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις ελάχιστες αρχαιολογικές τοποθεσίες αυτής της ηλικίας στην Ευρώπη. Ειδικότερα, το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε άριστα διατηρημένο στο εσωτερικό του, γνωστό ως κρανίο του «Ανθρώπου των Πετραλώνων», αποτελεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο και ένα από τα σημαντικότερα παλαιοανθρωπολογικά κατάλοιπα της Ευρώπης.

Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν χώρο μείζονος αρχαιολογικής σπουδαιότητας, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για την πορεία του συγκεκριμένου συγχρηματοδοτούμενου έργου;

2) Υπάρχουν προβλέψεις για παράταση του προγράμματος και διάθεση επιπλέον κονδυλίων ή ενδεχομένως δυνατότητες χρηματοδότησης από νέα προγράμματα κατά την παρούσα προγραμματική περίοδο προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες ώστε να καταστούν το Σπήλαιο και το Μουσείο επισκέψιμα;»

 

Η απάντηση της κ. Φερέιρα

 

1) Δύο έργα που σχετίζονται με το σπήλαιο των Πετραλώνων συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας (2014-2020). Το πρώτο αφορά την «Ανάδειξη Σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το δεύτερο έργο αφορά την έκθεση του Μουσείου Σπηλαίου Πετραλώνων. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ανέρχεται σε 530 000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2023.

2) Σύμφωνα με τις αρχές της επιμερισμένης διαχείρισης και της επικουρικότητας που διέπουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, η αξιολόγηση και η επιλογή των έργων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν ενημερώνεται άμεσα για μεμονωμένες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ή επιλεγμένα έργα, εκτός εάν αφορούν μεγάλα έργα κατά την έννοια του άρθρου 100 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 (δηλαδή, συνήθως μεγάλα έργα υποδομής με συνολικό επιλέξιμο κόστος άνω των 50 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πρόοδο των εργασιών υλοποίησης και ενθαρρύνει τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την ταχεία ολοκλήρωσή του. Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει οδηγό σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τον τουρισμό, ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που θα μπορούσαν δυνητικά να στηρίξουν αναπτυξιακές δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22.10.2021 9:27 μμ

Με πτήση RAFALE πέταξε από την Αθήνα για το Παρίσι, όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, έπειτα από κάλεσμα του Γάλλου ομολόγου του, για να συζητήσουν το

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22.10.2021 9:01 μμ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον δήμο Παύλου Μελά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο κεντρική τελετή θα γίνει στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης μπροστά στο Δημαρχείο και θα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22.10.2021 8:45 μμ

Για τρίτη συνεχή χρονιά η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα εισηγείται νέες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Πιο αναλυτικά, η δημοτική Αρχή καταθέτει πρόταση για νέα μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού από 1ης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22.10.2021 8:22 μμ

Επίσημα έξι είναι οι υποψήφιοι για την θέση του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με την Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα Παρασκευή 22/10/2021 τον π,ροβλεπόμενο έλεγχο των υπογραφών που κατατέθηκαν για την

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22.10.2021 7:57 μμ

Για την ολοκλήρωση των έργων ασφαλτόστρωσης στην Λεωφόρο Νίκης, τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ζέρβας αναφέρει ότι “Ένας από τους πιο αγαπητούς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, ο δρόμος της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22.10.2021 7:22 μμ

Σαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου του 1988, έγινε το πιο γνωστό νεύμα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, επέστρεφε από το νοσοκομείο Χέρφιλντ, όπου έκανε επιτυχημένη εγχείρηση καρδιάς. Τότε, ο τρεις φορές πρωθυπουργός και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, την ώρα

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.10.2021 7:00 πμ