Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σπεύδουν για POS οι ελεύθεροι επαγγελµατίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26/01/20249:08 πμ

Σπεύδουν για POS οι ελεύθεροι επαγγελµατίες

Οσοι δεν έχουν εγκαταστήσει POS μέχρι την 1η Μαρτίου ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

(EUROKINISSI)
Φωτ. (EUROKINISSI)

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

 Αυξημένη παρατηρείται η ζήτηση για νέα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) μετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης που επιβλήθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους με καταληκτική ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάχθηκαν στην υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με POS θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που προβλέπει η ΑΑΔΕ, ενώ έως την 1η Μαρτίου οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί προκειμένου το σύνολο των τερματικών να είναι σε θέση να μπει σε λειτουργία.

Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται από επαγγέλματα όπως οι οδηγοί ταξί, ενώ υπενθυμίζεται ότι «για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα και απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές».

Το στοίχημα είναι τώρα μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, POS και ταμειακές να έχουν διασυνδεθεί ώστε να τελειώσει η πρακτική της είσπραξης χρημάτων μέσω POS χωρίς να εκδίδεται ποτέ η απόδειξη από την ταμειακή και να διαβιβάζονται τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Τη διαδικασία της διασύνδεσης παρακολουθεί καθημερινά ειδική ομάδα εργασίας, η οποία έχει συσταθεί υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τον Διοικητή Γιώργο Πιτσιλή.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτει, με τρεις τρόπους:

-μέσω email

-μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE

-με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία επιχείρησης”.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Πρόστιμα 1.500 ευρώ

Οσοι δεν έχουν εγκαταστήσει POS μέχρι την 1η Μαρτίου ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες, ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS. Μέχρι στιγμής στο Μητρώο της ΑΑΔΕ έχουν δηλωθεί 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμα πιο εύκολος και πιο ουσιαστικός καθώς, σε πραγματικό χρόνο, οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα POS, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεμένα τα POS.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε πληρωμή με πλαστικό χρήμα θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να μείνει κρυφή από την εφορία. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνο από αυτό το μέτωπο θα μειωθεί σημαντικά το κενό στον ΦΠΑ και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, που είναι το 2026 να μειωθεί στο 9%, από περίπου 15% που είναι σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό κορβανά της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ από ανείσπρακτο ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος. 

-Χαμηλές ταχύτητες στο ρεύμα προς Ελευσίνα από την Περιφερειακή Υμηττού μέχρι και τον κόμβο Κύμης.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

23.2.20244:23 μμ

  1. Πώς μπορώ να καλύψω το κόστος ή μέρος του κόστους για την αγορά POS και τη σύνδεσή του με την ταμειακή μηχανή;   Ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την αγορά POS και τη σύνδεσή του με ταμειακές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

23.2.202410:03 πμ

    Τις ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Μαρτίου 2024 γνωστοποίησε ο e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των συνταξιούχων και προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας τους.     Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ημερομηνίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

22.2.20249:45 μμ

    Την ‘Ανδρο περιλαμβάνει ο νέος κατάλογος με τους 10 ιδανικούς εναλλακτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς που προτείνει για το 2024 η εφημερίδα El Pais!       «Χωρίς τα μεγάλα πλήθη τουριστών, αυτά τα μέρη δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

22.2.20249:30 μμ

    Από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, ο Σταύρος Κοής και τα Kois Optics μαζί με το Τμήμα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργάνωσαν τον πρώτο φοιτητικό διαγωνισμό γυαλιών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

22.2.202412:48 μμ

  Στη ζώνη του ευρώ ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 2,8% τον Ιανουάριο του 2024, από 2,9% τον Δεκέμβριο και 8,6% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 3,2% τον Ιανουάριο του 2024 από 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

22.2.202410:41 πμ

  Μία άτυπη «μάχη» τιμών πραγματοποιείται στα ψυγεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για τη φέτα, όπου η μέση τιμή του δημοφιλούς ελληνικού τυριού διαφοροποιείται ελάχιστα από τη μία αλυσίδα στην άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία αγοράς. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή