Την ακτινογραφία της αγοράς εξοχικής κατοικίας με αξιοποίηση των στοιχείων από την πλατφόρμα Spitogatos έδωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, ιδρυτής και διευθύνων δύμβουλος του ομίλου Spitogatos στο 24ο Συνέδριο Prodexpo, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα προέρχεται κατά 85% από το εσωτερικό και κατά 15% από το εξωτερικό, με τους περισσότερους ξένους ενδιαφερόμενους να προέρχονται από Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Ελλάδα, το 20% των ακινήτων χαρακτηρίζονται ως εξοχικές κατοικίες. Φέτος καταγράφεται αύξηση στις ζητούμενες για πώληση τιμές κατά 4,7% καθώς και οι αναζητήσεις για αγορά εξοχικών κατοικιών από το εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 15%.
Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των αναζητήσεων για εξοχική κατοικία από χρήστες που ζούνε εκτός Ελλάδας, και ακολουθούν Κυκλάδες, Καβάλα, τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας, τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά.
Αντίθετα, στην κορυφή των αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών για εξοχική κατοικία βρίσκονται τα νότια προάστια της Αθήνας και ακολουθούν υπόλοιπο Αττικής, προάστια Θεσσαλονίκης, Κυκλάδες, κέντρο Αθήνας, Εύβοια, Χαλκιδική, Μαγνησία, νησιά του Αργοσαρωνικού και Μεσσηνία.
Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πάρου, όπου το 73% του συνόλου των ακινήτων που καταχωρούνται προς πώληση χαρακτηρίζονται εξοχικές κατοικίες. Εκεί καταγράφεται άνοδος κατά 21% στις τιμές που ζητούνται σήμερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους να αναζητούν βίλες, μεζονέτες και penthouse.
Το πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή αποτίμηση της πραγματικής αξίας των ακινήτων περιέγραψε ο Luke Brucato, Chief Strategy Officer της Immobiliare.it Insights, που επεσήμανε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται ισχυρή αύξηση τιμών, σε αντίθεση με την Ιταλία, τόσο σε βάθος έτους όσο και σε βάθος τριετίας.