Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αυθαίρετα: Πλατφόρμα για επώνυμες καταγγελίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

06/03/20249:20 πμ

Αυθαίρετα: Πλατφόρμα για επώνυμες καταγγελίες

Η υποβολή καταγγελίας θα γίνεται επωνύμως και με παράβολο 300 ευρώ, προκειμένου να αποκλειστούν κακόβουλα κονταροχτυπήματα μεταξύ γειτόνων.

Αυθαίρετα: Πλατφόρμα για επώνυμες καταγγελίες

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Σε διπλό ασφυκτικό κλοιό φιλοδοξεί να «παγιδεύσει» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων η κυβέρνηση. Ειδικά κλιμάκια θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους, επίγειους και από αέρος με χρήση drones, προκειμένου να εντοπίσουν πολεοδομικές παρανομίες.
Παράλληλα, σε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα καταχωρίζονται πολεοδομικές παρανομίες, οι οποίες θα προκύπτουν έπειτα από καταγγελίες πολιτών.

 

Η υποβολή καταγγελίας για αυθαίρετα στο ηλεκτρονικό σύστημα που θα φτιάξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) θα γίνεται επωνύμως και με παράβολο 300 ευρώ, προκειμένου να αποκλειστούν κακόβουλα κονταροχτυπήματα μεταξύ γειτόνων.
Η «εγγύηση» θα επιστρέφεται στον καταγγέλλοντα εάν η πληροφορία επαληθευθεί από τους ελεγκτές δόμησης.
Αυτά προβλέπονται στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Καταγγελίες και εντοπισμός

Θα δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τον εντοπισμό αυθαιρέτων με χρήση δορυφορικών εικόνων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Ειδικότερα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) θα δημιουργήσει ένα διαδικτυακό χαρτογραφικό πληροφοριακό σύστημα γεωεντοπισμού αυθαιρέτων, στο οποίο θα γίνεται περιοδική χαρτογράφηση και εντοπισμός κάθε νέου κτίσματος εκτός σχεδίου καθώς και ένα Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών, το οποίο θα διασυνδέεται με τις άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως είναι το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών «e-Άδειες» κ.ά.

Η πλατφόρμα καταγγελιών, έναν μήνα μετά την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία της για ένα δίμηνο και έναν μήνα αργότερα θα αρχίσει η κανονική λειτουργία της.
Οι καταγγελίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο, τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ή από εξουσιοδοτούμενο μηχανικό κάνοντας χρήση ενός σχετικού τυποποιημένου εντύπου καταγγελίας που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του καταγγέλλοντος (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας κλπ), στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό του ακινήτου και του ιδιοκτήτη του (εάν τα γνωρίζει) και τα δεδομένα που θα υποστηρίζουν τη βασιμότητα της καταγγελλόμενης αυθαιρεσίας.

Για την υποβολή της καταγγελίας θα καταβάλλεται υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» παράβολο 300 ευρώ, εκτός εάν ο καταγγέλλων είναι φορέας του Δημοσίου.
Τα έσοδα θα διατίθενται για την καταβολή των αποζημιώσεων και τα έξοδα των ελεγκτών δόμησης που θα διεξάγουν τους ελέγχους. Το παράβολο θα επιστρέφεται σε περίπτωση έστω και μερικής ευδοκίμησης της καταγγελίας.

Σε περίπτωση απόρριψης της καταγγελίας, αρχειοθέτησής της, ή παραίτησης του ενδιαφερομένου από την καταγγελία, το παράβολο θα καταπίπτει υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Αρμόδια υπηρεσία για την αξιολόγηση (βάσει μεγέθους αυθαιρέτου, επικινδυνότητας κλπ) και διαχείριση των καταγγελιών θα είναι η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση με τις νέες ρυθμίσεις περνά από τις πολεοδομίες στους «Ράμπο» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήτοι στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών. Αυτοί θα συγκροτούν τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου και αυτοψίας, αποτελούμενα από τουλάχιστον δύο άτομα, ενώ οι έλεγχοι θα μπορούν να διεξάγονται και από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης του ειδικού μητρώου που τηρείται στο ΥΠΕΝ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.4.202412:43 μμ

  Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο εφετινό «Καλάθι του Πάσχα» έχουν ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2023 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης. «Κάτι άλλωστε που αποτελούσε και βασική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.4.20248:20 πμ

  H μαζική έξοδος των επιβατών από τις δυο μεγαλύτερες βάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινά ήδη από το Σαββατοκύριακο και κορυφώνεται μόλις στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.   Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Aegean, αγαπημένος πασχαλινός προορισμός στην

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

24.4.202410:00 μμ

  Συ΄φμωνα με την βρετανική εφημερίδα Sun, που σύγκρινε οργανωμένες διακοπές σε 15 Ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξε ότι η Κάλυμνος είναι ο οικονομικότερος (και καλύτερος value for money δηλαδή) προορισμός!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

24.4.20249:30 πμ

  Η εφαρμογή «Αριστοτέλης Συνοδοιπόρος» (“Companion. Aristotle walk” η αγγλική ονομασία της) αποτελεί τον ιδανικό συνοδοιπόρο για όποιον θέλει να διασχίσει τον Αριστοτελικό Περίπατο, μια από τις περιπατητικές διαδρομές που έχει επιμεληθεί και οργανώσει ο Δήμος Αριστοτέλη.   Μια εφαρμογή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

24.4.20248:20 πμ

  «Μικρές» συναλλαγές με POS, από 1 έως 10 ευρώ, θα αφορά το «κούρεμα» κατά 50% των χρεώσεων από τις τράπεζες, τους παρόχους και τις εταιρίες (Mastercard, Visa), που πρόκειται να νομοθετήσει άμεσα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.  

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

23.4.202412:06 μμ

  -το 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους. -το 53% των επιχειρήσεων προτίθεται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις. -το 25% των επιχειρήσεων υποστηρίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιάζει να την επεκτείνει στη λειτουργία τους.

thess

Επικαιρότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25.4.20244:12 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή