Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΑΑΔΕ: Μπαράζ επανελέγχων λόγω Χαλκίδας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

27/05/20248:22 πμ

ΑΑΔΕ: Μπαράζ επανελέγχων λόγω Χαλκίδας

Στο μικροσκόπιο επιστροφές φόρων και φορολογικές ενημερότητες

ΑΑΔΕ: Μπαράζ επανελέγχων λόγω Χαλκίδας

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

«Συναγερμό» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει σημάνει η υπόθεση διαφθοράς της Χαλκίδας, η οποία βάζει πλέον στο «μικροσκόπιο» χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

 

Ο επανέλεγχος θα γίνει παράλληλα με τη διενέργεια δειγματοληπτικών εσωτερικών ελέγχων σε όλες τις Εφορίες της χώρας, με αιχμή υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ.

Παράλληλα θα ελεγχθούν υποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας από τους εφόρους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες.

Έλεγχος θα γίνει και στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας αν και η χρήση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις κεντρικά, περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ειδικά για τη Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, με εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις, ιδίως αυτές που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και έχει ξεκινήσει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα όλες οι υποθέσεις ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας μεταφέρονται στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας, ενώ οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και του κεφαλαίου στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.) Αττικής.

Ήδη, πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ «έτρεχε» τη διαδικασία αποσύνδεσης των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από τις Εφορίες με τη μεταφορά τους στα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης για Αττική και Θεσσαλονίκη, για να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Επιστροφές φόρων…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές φόρων φέτος σχεδιάζεται να φτάσουν τα 6,588 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ στόχος είναι ειδικά για τον ΦΠΑ το 95% των αιτήσεων επιστροφών να διεκπεραιώνεται εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου εισοδήματος, ήδη από τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις η καθιέρωση μαζικών συμψηφισμών σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει οδηγήσει σε επιστροφές ακόμα και μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη, οι οποίοι υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους. Σε επιπλέον 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ. Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ERTNEWS

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

12.6.202411:52 πμ

    Το  EUIPO-Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παράνομη παρακολούθηση αθλητικών διοργανώσεων και για την αγορά προϊόντων αθλητικού εξοπλισμού που είναι παραποιημένα ή απομιμήσεις, εξέδωσε το πόρισμά του, που δεν είναι καθόλου κολακευτικό:   Το 18 %

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

12.6.202410:28 πμ

  Συνολικά 16.011 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας στο διάστημα 1-10 Ιουνίου 2024.     Ως δημοφιλέστερος προορισμός αναδείχτηκε η Εύβοια, ενώ ακολουθούν ο Νότιος Τομέας Αθηνών και η Χαλκιδική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

12.6.20248:44 πμ

    Άλλαξε πλήρως ο “χάρτης” των φορολογητέων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελμάτων χάρη στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (MyData) και την καθιέρωση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από την ΑΑΔΕ. Αυτό προκύπτει από την πρώτη εικόνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

8.6.20242:15 μμ

  «Η Ελλάδα είναι γεμάτη μαγευτικά σημεία για γαλήνιες στιγμές και πεζοπορίες. Από τα υπνωτικά Κυκλαδίτικα πετράδια μέχρι τα απάτητα μέρη του Ιονίου το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο στα 16 προτεινόμενα Ελληνικά νησιά που προσφέρουν εμπειρίες χωρίς κοσμοσυρροή» αναφέρουν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

8.6.20242:00 μμ

  Σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα είναι κυρίαρχη και στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

8.6.202412:13 μμ

  Αρχές Ιουλίου τα πρώτα δρομολόγια από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τα νησιά των Σποράδων.   Τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Σποράδες θα γίνονται καθημερινά πλην Πέμπτης και Κυριακής. Τις ημέρες Δευτέρα και Σάββατο το καράβι θα σαλπάρει από

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή