Άριστα… «προφυλαγμένοι» οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο
Δεκαεπτά ημέρες, 10.500 αθλητές, 450.000 προφυλακτικά. Με βάση τους αριθμούς, οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα είναι οι πιο «ζωηροί». Αλλά τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια.
Κάθε αθλητής, που θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, παρέλαβε στο Ρίο ντε Τζανέιρο 42 προφυλακτικά! Μεγάλος αριθμός, ακόμη κι αν ισχύει ο μύθος ότι τα Ολυμπιακά χωριά- εκεί που μένουν οι αποστολές- είναι ιδιαίτερα… ενεργά σεξουαλικά.
Ο αριθμός των 350.000 προφυλακτικών, 100.000 γυναικείων προφυλακτικών και 175.000 συσκευασιών λιπαντικού, που θα διατεθούν στο Ολυμπιακό χωριό στη Βραζιλία είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που δόθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στο Λονδίνο. Το πρώτο ρεκόρ των Αγώνων!
«Είναι ένας απόλυτα τεράστιος αριθμός», παραδέχθηκε ο κωπηλάτης Ζακ Περτσέις, κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων, ο οποίος πήρε μέρος και στις διοργανώσεις του Λονδίνου και του Πεκίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ισχύει ο μύθος. «Απέχει πολύ από την αλήθεια για το τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό χωριό. Δεν είναι ένα… καζάνι σεξουαλικής δραστηριότητας. Μιλάμε για αθλητές, που είναι συγκεντρωμένοι στο να κάνουν την καλύτερη εμφάνιση της ζωής τους», τόνισε ο Περτσέις.
Γιατί χρειάζονται τότε 450.000 προφυλακτικά; Επίσημα, ο αριθμός- ρεκόρ στο Ρίο είναι τόσο υψηλός, επειδή πρώτη φορά δόθηκαν και γυναικεία προφυλακτικά. Ο ιός Ζίκα, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, δεν είναι ένας από τους λόγους, τουλάχιστον από επίσημα χείλη.
Κάποιοι διαφωνούν. Ο Μαρκ Ράσελ, «χρυσός» Ολυμπιονίκης της σκοποβολής από την Αυστραλία, είχε χαρακτηρίσει τα Ολυμπιακά χωριά ως «το μέρος του πλανήτη με την περισσότερη τεστοστερόνη». Το 2008, μετά το Πεκίνο, αθλητής του πινγκ πονγκ αποκάλυψε τα μυστικά του «φεστιβάλ του σεξ» εκεί, κάνοντας λόγο για «ηφαιστειακή απελευθέρωση του ηδονισμού», κάθε φορά που συναντιόνται κορυφαίοι αθλητές. «Είναι ένα ήρεμο μέρος κατά τη διάρκεια των αγώνων», επιμένει ο Περτσέις. Τι συμβαίνει, όμως, μετά; «Πολλοί πανηγυρισμοί, αλλά υπό έλεγχο», εξηγεί.
Η διανομή προφυλακτικών στους αθλητές ξεκίνησε από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988, όπου είχαν μοιράσει 8.500 και τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κάποια από αυτά βρέθηκαν στις ταράτσες των κτιρίων στα οποία έμεναν οι αθλητές οδήγησε στην απαγόρευση του σεξ σε ανοιχτούς χώρους.
Από τότε, ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται: 90.000 δόθηκαν στη Βαρκελώνη, το 1992. Στο Σίδνεϊ, οκτώ χρόνια αργότερα, οι διοργανωτές παρήγγειλαν 70.000 προφυλακτικά, αλλά κατά τη διάρκεια των αγώνων προμηθεύτηκαν άλλα 20.000, καθώς… ξέμειναν. Στην Αθήνα το 2004, η εταιρία «Durex» μοίρασε 130.000 προφυλακτικά.
Από το φύλλο της THESSNEWS #13 (06-07/08/2016)