Αρχική / LIFESTYLE / Γυμνάζεσαι; Αυτά είναι τα ψυχολογικά οφέλη που κερδίζεις

LIFESTYLE

27/10/2021 11:46 μμ

Γυμνάζεσαι; Αυτά είναι τα ψυχολογικά οφέλη που κερδίζεις

Πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι η γυμναστική, πέρα από τα οφέλη που χαρίζει στο σώμα σου, χαρίζει και πολλά ψυχολογικά οφέλη.

Γυμνάζεσαι; Αυτά είναι τα ψυχολογικά οφέλη που κερδίζεις

Γράφει THESSNEWS-DESK

Πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι η γυμναστική, πέρα από τα οφέλη που χαρίζει στο σώμα σου, χαρίζει και πολλά ψυχολογικά οφέλη.

Αυτά, σύμφωνα με το shape.gr, είναι:

Στοχοθεσία και αύξηση της αυτοπεποίθησης. Η συστηματική άσκηση δυναμώνει το σώμα. Αυτή η παρατήρηση αποτελεί το εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων στόχων. Η ικανοποίηση από τη βελτίωση στο σώμα αλλά και το κίνητρο που δίνει η διαδικασία θέσπισης νέων στόχων βελτιώνουν την αυτοεικόνα και την αντίληψη της αξίας και των ικανοτήτων μας. Ακόμα και η επίτευξη μικρών στόχων καλλιεργεί την ψυχική ανθεκτικότητα και την αίσθηση της προσωπικής δύναμης.

Βελτίωση της διάθεσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι διαφορετικά είδη άσκησης συνδέονται με βελτίωση στη διάθεση. Το Duke University, με μελέτες σε ευρύ σύνολο του πληθυσμού, προτείνει ότι μετά από μέτριας έντασης άσκηση για 5 λεπτά αρχίζουν να φαίνονται τα οφέλη στη διάθεση, καθώς και ότι η συχνότητα της άσκησης σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων.


Βελτιωμένη εικόνα του σώματος.
Παρόλο που ο αριθμός των ερευνών που μελετούν τη σχέση μεταξύ άσκησης και επίδρασης στην εικόνα για το σώμα μας είναι λιγότερος συγκριτικά με αυτών που μελετούν τη σχέση άσκησης και στρες ή κατάθλιψης, τα ευρήματα συναινούν σε μια θετική συσχέτιση. Ακόμα και μετά από 30 λεπτά άσκησης μπορεί κανείς να αισθανθεί βελτίωση στην αυτοεικόνα για το σώμα και την αποδοχή του, η οποία οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ευεξίας, στην επίγνωση των δυνατοτήτων του σώματος και την αύξηση της αυτοαποτελεσματικότητας.

Μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η άσκηση καταπολεμά την κατάθλιψη, αρχικά μέσω των αλλαγών που πραγματοποιούνται στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η απελευθέρωση των ενδορφινών, των ορμονών που σχετίζονται με την καλή διάθεση, επονομαζόμενων και ορμονών της ευτυχίας. Παράλληλα, βοηθά στην ανάπτυξη νέων νευρώνων αλλά και νευρικών μονοπατιών που συνδέονται με την υιοθέτηση νέων συνηθειών και κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση. Επιπρόσθετα, ο χρόνος που αφιερώνεται στην άσκηση λειτουργεί και ως περίσπαση από τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων, τα οποία τροφοδοτούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Μείωση των επιπέδων άγχους. Η δράση των ενδορφινών λειτουργεί και αγχολυτικά, καθώς συμβάλλει στην εξουδετέρωση των υψηλών επιπέδων αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, η χαλάρωση των μυών και η μείωση της σωματικής έντασης επιδρούν θετικά στην εσωτερική χαλάρωση και ηρεμία. Η άσκηση, σε συνδυασμό με την τεχνική mindfulness, δηλαδή την πλήρη απορρόφηση στο παρόν και την εστίαση σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, οδηγεί σε αυξανόμενα επίπεδα ενσυναίσθησης και ευεξίας.

Ενδυνάμωση του εσωτερικού κινήτρου. Το εσωτερικό κίνητρο σχετίζεται με την εσωτερική ικανοποίηση από μια δραστηριότητα παρά με την αναμονή απολαβών. Ένα παράδειγμα εξωτερικού κινήτρου στην άσκηση μπορεί να είναι η απώλεια βάρους, ενώ εσωτερικού η ευχαρίστηση της κίνησης και η επιθυμία για αυτοβελτίωση. Το εσωτερικό κίνητρο είναι αυτό που ενισχύει τη διατήρηση μιας συμπεριφοράς, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑΞΙΔΙΑ

5.12.2021 9:45 μμ

Μαγευτικό ταξίδι στην γαλλική πρωτεύουσα μέσα από την εκπομπή του OPEN «Εικόνες με τον Τάσο Δούση».  Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα

ΤΑΞΙΔΙΑ

5.12.2021 5:45 πμ

Τι μας επιφυλάσσει η σημερινή μέρα και τι πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με το ζώδιο μας; Η καθημερινή ζωδιακή πρόβλεψη σύμφωνα με το astro-live.gr.   Κριός Νιώθεις αυτοπεποίθηση… κι αυτό σε κάνει ακόμη πιο αισιόδοξη. Η αισιοδοξία σου, θα σε

LIFESTYLE

4.12.2021 11:00 μμ

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το αντικείμενο που θα μονοπωλήσει την προσοχή και τη δική σας και των επισκεπτών σας για όλες τις γιορτές. Έτσι, είναι μια άριστη ευκαιρία για να κάνετε εντύπωση και να ομορφύνετε τον χώρο σας.   #1

LIFESTYLE

4.12.2021 10:20 μμ

Υπάρχει ένα μοναδικό κόλπο για να βάζετε πανεύκολα το πάπλωμα μέσα στην παπλωματοθήκη σε λιγότερο από δύο λεπτά.   Σταματήστε να παιδεύεστε και να ιδρώνετε προσπαθώντας να χωρέσετε και να βάλετε σωστά το πάπλωμα μέσα στην παπλωματοθήκη. Μάλιστα, σύμφωνα με

LIFESTYLE

4.12.2021 5:45 πμ

Τι μας επιφυλάσσει η σημερινή μέρα και τι πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με το ζώδιο μας; Η καθημερινή ζωδιακή πρόβλεψη σύμφωνα με το astro-live.gr.   Κριός Είναι ώρα για δράση, οπότε άδραξε την ημέρα! Κάνε ό,τι περνάει από το χέρι

LIFESTYLE

2.12.2021 6:00 πμ

Τι μας επιφυλάσσει η σημερινή μέρα και τι πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με το ζώδιο μας; Η καθημερινή ζωδιακή πρόβλεψη σύμφωνα με το astro-live.gr.   Κριός Απροσδόκητες και ανησυχητικές εξελίξεις θα σε αναστατώσουν και θα σε βγάλουν από το παιχνίδι.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή