Αρχική / LIFESTYLE / ΑΝΔΡΑΣ / Covid και ανδρική δυσλειτουργία: ναι, συνδέονται!

ΑΝΔΡΑΣ

31/01/2023 9:15 μμ

Covid και ανδρική δυσλειτουργία: ναι, συνδέονται!

Covid και ανδρική δυσλειτουργία: ναι, συνδέονται!

 

Οι άνδρες φαίνεται να είναι τα μεγάλα θύματα του covid-19, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι τους έχει επηρεάσει περισσότερο και σοβαρότερα από ό,τι τις γυναίκες.

 

Σύμφωνα με μελέτες, επίσης, αναφέρουν ότι μεγάλο ποσοστό όσων νόσησαν σοβαρά, είχαν επίπτωση και στη σεξουαλική τους ζωή. Σύμφωνα με τους ερευνητές για αυτό μπορεί να ευθύνονται τόσο οργανικοί, όσο και ψυχολογικοί παράγοντες.

«Τρία χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού και ακόμα οι επιστήμονες έχουν πολλά να μάθουν για τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό. Και αυτό γιατί ενώ η λοίμωξη επηρεάζει αρχικά τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα.
Φαίνεται, όμως, πως σε αυτά περιλαμβάνεται και η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό τους παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία.
Συγκεκριμένα, υπάρχει περίπου 20% αύξηση της συχνότητας εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες που έχουν περάσει covid σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έχουν μολυνθεί, επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταδείξει την ύπαρξη ιικών στοιχείων και στα ενδοθηλιακά κύτταρα του πέους. Ο ιστός των όρχεων περιέχει επίσης τους υποδοχείς ACE2, οι οποίοι σε σύγκριση με άλλους ανθρώπινους ιστούς, βρίσκονται εκεί σε υψηλότερη ποσότητα ακόμη και από τον πνευμονικό ιστό, που είναι ο κύριος στόχος του ιού.

Τα παραπάνω υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο Ιnternational Journal of Impotence Research. Οι ερευνητές που τη διεξήγαγαν κλίνουν στην υπόθεση ότι ευθύνεται τόσο η άμεση εισβολή του ιού στον ιστό των όρχεων μέσω των υποδοχέων ACE2, όσο και η βλάβη των όρχεων που σχετίζεται με τη θερμοκρασία και προκύπτει από τον επίμονο υψηλό πυρετό, οι δευτερογενείς φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες αντιδράσεις και το σχετιζόμενο με την ιογενή λοίμωξη οξειδωτικό στρες.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sexual Medicine ομοίως διαπίστωσε ότι υπάρχει συσχέτιση εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες που είχαν μολυνθεί από SARS-CoV-2, η οποία μπορεί να οφείλεται στη δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων που προκαλείται από τον ιό.

ΠΗΓΗ: Ring Networks

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΓΙΑΝΝΑ ΔΗΜΗΝΑ

Παράτησε την Νομική για τη Νέα Υόρκη, φλέρταρε με ραδιόφωνα και εφημερίδες αλλά αγάπησε τα περιοδικά, πήρε συνέντευξη από την Cicciolina έως την Hilary Clinton, αποτύπωσε τη χρυσή εποχή της πόλης στο Close Up, θέλει να γράψει ή βιβλίο ή σενάριο για ταινία, συλλέγει μολύβια και επαναλαμβάνει σαν μάντρα το "δεν υπάρχει χαρά" έως εκνευρισμού-των άλλων!

ΑΝΔΡΑΣ

24.3.2023 10:47 πμ

  Καλοκαιριάζει και όσοι το χειμώνα αμελήσαμε τη σωματική άσκηση, τώρα ήρθε η ώρα, μαζί με τη φύση, να ξυπνήσει και το σώμα! Η σύγχρονη αλυσίδα γυμναστηρίων και ινστιτούτων αισθητικής Viva La Vita διατηρεί υψηλά στάνταρ υπηρεσιών και αυστηρές προδιαγραφές

ΑΝΔΡΑΣ

23.3.2023 2:38 μμ

  Το σολάριουμ αυτό που κάνει στην ουσία είναι να ενεργοποιεί τη φυσική μελανίνη του οργανισμού, χαρίζοντας μας ένα φυσικό και ασφαλές μαύρισμα.     Και, αν και πολλοί το αγνοούν, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, το σολάριουμ έχει και

ΑΝΔΡΑΣ

23.3.2023 12:39 μμ

  Σ’ έναν άνετο και όμορφο χώρο, στην Κάτω Τούμπα, έμπειροι γυμναστές σας περιμένουν για να σας καθοδηγήσουν με ασφάλεια, ανάλογα με τις δυνατότητες και τους στόχους σας, να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.   Επιλέξτε ανάμεσα σε ομαδικά τμήματα, όπως

ΑΝΔΡΑΣ

22.3.2023 3:57 μμ

  Το Blanc Beauty Salon είναι ένας νέος, μοντέρνος και πολυτελής πολυχώρος ομορφιάς σε κεντρικότατο σημείο στην ανατολική είσοδο της πόλης που προσφέρει μια σειρά από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες περιποίησης μαλλιών και ονυχοπλαστικής.   Χτένισμα, κούρεμα, θεραπεία επανόρθωσης & βαφή

ΑΝΔΡΑΣ

21.3.2023 4:35 μμ

  Από τις ποιοτικές υπηρεσίες που σας προσφέρουν οι καταρτισμένοι επαγγελματίες του Magnifique beauty salon, ξεχωρίζουν σίγουρα τα μασάζ του! Το full body relax μασάζ βοηθάει στη μείωση της έντασης και του άγχους. Συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, προλαμβάνει

ΑΝΔΡΑΣ

21.3.2023 2:34 μμ

  Το «Καλλωπίζω» είναι ένας χώρος φτιαγμένος με μεράκι, όνειρα κι αγάπη και σας υπόσχεται το ιδανικό αποτέλεσμα αποκλειστικά για τις προσωπικές ανάγκες σας. Απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες που αγαπούν και αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους. Ως νόμιμα αδειοδοτημένο

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

31.3.2023 3:45 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή