Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ: Πάνω από 400 εισαγωγές ημερησίως – Οι περιοχές που προκαλούν φόβο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

24/11/20218:49 πμ

Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ: Πάνω από 400 εισαγωγές ημερησίως – Οι περιοχές που προκαλούν φόβο

Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, με τους 1.005 να είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ: Πάνω από 400 εισαγωγές ημερησίως – Οι περιοχές που προκαλούν φόβο

Γράφει THESSNEWS-DESK

Η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας εισέρχεται πλέον σε μία σύνθετη φάση, με τα δεδομένα στην κοινότητα και στο σύστημα Υγείας να είναι κρίσιμα.

Όπως διαβάζουμε στο protothema.gr, η μελανή εικόνα που συνθέτουν τα δεδομένα και οι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας σε συνδυασμό με τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Υγείας για περιορισμό έως και 80% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στο ΕΣΥ και στις ιδιωτικές κλινικές για να δοθεί προτεραιότητα στη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη covid-19, παραπέμπουν και πάλι στον πυρήνα των προηγούμενων επιδημικών κυμάτων, τον περασμένο Νοέμβριο και λίγο αργότερα τον περασμένο Μάρτιο.

Η ειδοποιός διαφορά του τωρινού κύματος σε σύγκριση με τα άλλα, το «επιστημονικό δώρο» του εμβολίου που είναι διαθέσιμο, δεν έχει αφήσει ακόμη ισχυρό αποτύπωμα. Περισσότεροι από έξι στους 10 πολίτες (ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού) είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά για επαρκή προστασία το ποσοστό πρέπει να ανέβει στο 90%, ιδίως δε στις ομάδες πληθυσμού των ηλικιωμένων και των ευάλωτων.

Η καταγραφή 7.000-8.000 θετικών κρουσμάτων ημερησίως συνεχίζεται σταθερά για τρίτη εβδομάδα, διατηρώντας υψηλά τη δυναμική του κύματος. Η οριακή σταθεροποίηση που διαπιστώνουν τα τελευταία 24ωρα οι επιστήμονες δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία, αλλά τους κρατούν σε στάση αναμονής και για την υποχώρηση της επιδημίας. Δεκάδες Περιφερειακές ενότητες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων περιέχονται στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Αττική κατέκτησε αρνητική πρωτιά με 2.114 κρούσματα.

 

Θλιβερή πρωτιά στους θανάτους για τη Βόρεια Ελλάδα

 

Στους θανάτους που καταγράφονται στο θλιβερό βάθρο βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη θέση η βόρεια Ελλάδα, ακολουθεί η Θεσσαλία και μετά η Αττική. Συνολικά, από τους περίπου 16.750 νεκρούς που έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία καθόλη την επιδημία – διότι μερικές εκατοντάδες κατέληξαν κατ’ οίκον- οι περισσότεροι δηλώθηκαν από τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας (ποσοστό 41%). Περί τους 5.780 έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής και άλλοι 3.515 στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας. Περίπου 400 νεκροί είναι το τίμημα της Κρήτης στην επιδημία κορωνοϊού.

Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι καθημερινά πάνω από 400, με την πλειονότητα των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μέχρι και χθες το βράδυ στα νοσοκομεία είχαν σπεύσει τουλάχιστον 550 ασθενείς με λοίμωξη covid. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, με τους 1.005 να είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης. Η κατάσταση θεωρείται δύσκολα διαχειρίσιμη πια στη βόρεια Ελλάδα, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.600 ασθενείς. Τουλάχιστον 50 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας εκτός των ΜΕΘ, με τους υγειονομικούς να δίνουν μάχη να τους φροντίσουν στις ίδιες συνθήκες παρότι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως.

 

Σκηνικό απόγνωσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε χθες με ανακοίνωσή του σε σκηνικό απόγνωσης και θλίψης μέσα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και επικαλέστηκε τι συμβαίνει στο ΑΧΕΠΑ όπου τουλάχιστον 12 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε διάφορες κλινικές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και με την αγωνία για το πως θα κινηθούν και τον Δεκέμβριο οι νοσηλευόμενοι, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα με έγγραφό της επικαιροποίησε τις οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τη διαχείριση της επιδημίας, ζητώντας δραστικές αλλαγές για τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία αλλά και μοριακό έλεγχο όσων επισκεπτών για ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία.

Η κυρία Γκάγκα ζήτησε από τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας να προβούν άμεσα σε περιορισμό έως και 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ανά νοσοκομείο και ανάλογα με τις συνθήκες. Υπογραμμίζει ότι όπως και τις άλλες δύο φορές που υιοθετήθηκε η έκτακτη αυτή συνθήκη για τα δημόσια – και για τα ιδιωτικά- νοσοκομεία εξαιρούνται όλα τα ειδικά νοσοκομεία, δηλαδή παιδιατρικά, ογκολογικά, ψυχιατρικά, και ότι όλες οι προγραμματισμένες θεραπείες χρονίως ασθενών θα διενεργούνται κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιορισμός των χειρουργείων θα εφαρμοστεί άμεσα σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία και κατά περίπτωση σε νοσοκομεία των άλλων ΥΠΕ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17.4.20248:30 μμ

  Ελεύθεροι με απόφαση της Eισαγγελίας Πειραιά, αφέθηκαν οι 8 εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί από την Aστυνομία για παραβίαση του οικοδομικού κανονισμού, μετά την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στο Πασαλιμάνι, όπου έχασε τη ζωή του ένας 31χρονος αστυνομικός που ήταν εκτός

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17.4.20248:15 μμ

  Σοκάρει η είδηση που έρχεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο με έναν νεκρό να εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή του Καρτερού.   Σύμφωνα με το cretalive.gr, η αξονική τομογραφία που έγινε στην ιατροδικαστική εξέταση δείχνει ότι δεν υπάρχουν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17.4.20247:45 μμ

  Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στο ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, χωρίς να έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.   Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε ένα κανάλι που χωρίζει τα νησιά Κιούσου και Σικόκου, περίπου 18 χιλιόμετρα δυτικά της

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17.4.20243:10 μμ

  Διαπνεόμενη από το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, η ELVIAL για ακόμα μια φορά στέκεται αρωγός και υποστηρικτής στον ευαίσθητο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας.   Η ELVIAL προχώρησε σε δωρεά των καινοτόμων συστημάτων αλουμινίου της, απαραίτητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17.4.20241:02 μμ

  Νέα υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας διερευνούν οι αστυνομικές Αρχές της Κρήτης.     Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ένας 45χρονος φαίνεται να μην ήταν σύμφωνος με τον χωρισμό του με τη 47χρονη σύντροφό του και προχώρησε σε διακίνηση «ροζ» φωτογραφιών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17.4.202412:51 μμ

  Σε επτά συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 48ωρο σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ σχημάτισε και πέντε δικογραφίες για το ίδιο αδίκημα.     Στην Αχαΐα Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία,

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

18.4.20247:15 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή