Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα» – Ιστορική στροφή 180 μοιρών από τους Times του Λονδίνου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12/01/2022 12:05 μμ Ενημ. 12/01/2022 12:12 μμ

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα» – Ιστορική στροφή 180 μοιρών από τους Times του Λονδίνου

Σε μία ιστορική αλλαγή πλεύσης προχώρησε η έγκριτη βρετανική εφημερίδα Times του Λονδίνου, τασσόμενη για πρώτη φορά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα» – Ιστορική στροφή 180 μοιρών από τους Times του Λονδίνου

Γράφει THESSNEWS-DESK

Σε μία ιστορική αλλαγή πλεύσης προχώρησε η έγκριτη βρετανική εφημερίδα Times του Λονδίνου, τασσόμενη για πρώτη φορά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

 

 

Όπως διαβάζουμε στο iefimerida.gr, στο άρθρο με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (ελγίνεια μάρμαρα): Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά» η βρετανική εφημερίδα, αν και αναφέρει τα Γλυπτά ως ελγίνεια μάρμαρα, τονίζει ότι επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση εναντίον της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα ανακοινώνει ότι αλλάζει γνώμη.

Σημειώνει ότι για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Οι Times υποστήριζαν το Μουσείο και την βρετανική κυβέρνηση στην αντίστασή τους για την επιστροφή των Γλυπτών. Οι καιροί και οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστραφούν».

Με ένα κείμενο που θα μείνει στην ιστορία της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, η εφημερίδα Τimes, η ναυαρχίδα του βρετανικού Τύπου εγκαταλείπει την επίσημη βρετανική πλευρά και ζητά με κεντρικό άρθρο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το κείμενο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί το Λονδίνο για το ζήτημα, μετά φυσικά την ιστορική απόφαση της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

 

Τί έκανε την εφημερίδα να αλλάξει στάση

 

H τελευταία εξέλιξη που άλλαξε άρδην τη στάση της εφημερίδας είναι η κατάθεση του θραύσματος Fagan από το Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης -σε αντάλλαγμα η Ιταλία θα πάρει για οκτώ χρόνια ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα. «Η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτή που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από χρόνια. Σε αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο κυλιόμενες εκθέσεις με περίφημες κλασικές αρχαιότητες» σημειώνουν οι Τimes στο κεντρικό τους άρθρο.

Στο κείμενο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία αλλά δεν προχώρησε εξαιτίας της διαφωνίας που υπάρχει σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας των Γλυπτών. «Η Βρετανία επιμένει ότι έχουν νομίμως αποκτηθεί και δεν αποτελούν προϊόν αρπαγής, άρα πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε δικαίωμα να διαθέσει αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.» Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτός ο «γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί γρήγορα να επιλυθεί. Αφήστε τα Γλυπτά να πουληθούν πίσω σε τιμή κόστους. Μια κοινοβουλευτική πράξη επέτρεψε την πώληση από τον Λόρδο Ελγιν στο Μουσείο.  Επομένως, ας επικυρώσει το Κοινοβούλιο για την επιστροφή τους».

 

«Δε στέκει το επιχείρημα της Βρετανίας»

 

Η εφημερίδα αναφέρει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε διαχρονικά η Βρετανία για τη διατήρηση των Γλυπτών, όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση της Αθήνας που είχε προκαλέσει φθορές στον Παρθενώνα, την ίδια ώρα που τα Γλυπτά βρίσκονταν προστατευμένα σε ασφαλές περιβάλλον (αναφέρεται στο Βρετανικό Μουσείο, την αίθουσα που τα τελευταία χρόνια γεμίζει με νερά κατά τις ισχυρές βροχοπτώσεις…). «Αυτό το επιχείρημα δεν στέκει πλέον. Τα Γλυπτά έχουν υποστεί ζημιές από το ακατάλληλο καθάρισμά τους και η Ελλάδα έχει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, προσβάσιμο και ασφαλές, όπου πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά και να ενωθούν για να ολοκληρώσουν τη ζωφόρο».

Ως ένα από τα πλέον ισχυρά επιχειρήματα, σύμφωνα με το άρθρο, είχε τεθεί από τον πρώην διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, τον Νιλ Μακ Γκρέγκορ, σχετικά με το μέλλον των μουσείων, με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις επιστροφής αρχαιοτήτων που είχαν παράνομα βγει από την χώρα τους. «Μπορούν τα μουσεία να παραμείνουν κέντρα του παγκόσμιου πολιτισμού και της κληρονομιάς αν τους επιτρέπεται να εκθέτουν μόνο ότι προέρχεται από τα σημερινά οριζόμενα πολιτικά σύνορα;»

Άλλες χώρες, κυρίως η Γαλλία, δέχονται ήδη αντίστοιχες πιέσεις, σημειώνει η εφημερίδα. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: Ο Λόρδος Βύρων αντιμετωπίζεται ως ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Ελληνισμός έφτασε στο ζενίθ του στη Βικτωριανή Βρετανία. Το να διαχωρίζουμε τμήματα ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να αποσπούμε τον Αμλετ από το First Folio – το λεγόμενο Πρώτο Βιβλίο με τα 36 αυθεντικά έργα του Σαίξπηρ- και να λέμε ότι μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα. Η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι μια μεγαλόψυχη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειαστεί να αναθερμάνει τις Βρετανικές της φιλίες».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.1.2022 10:55 μμ

Η Καλαμαριά ένας τόπος που έγινε η αγκαλιά για χιλιάδες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής τιμά με σειρά εκδηλώσεων τα 100 χρόνια από την ιστορική τραγωδία. Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν από επιστημονικά συνέδρια και συναυλίες μέχρι κυκλοφορία εκδόσεων και μαθητικούς διαγωνισμούς,

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.1.2022 10:47 μμ

Στο πλευρό της 24χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη και όλων των θυμάτων της έμφυλης βίας, οι γυναίκες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Η συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.500 άτομα διοργανώθηκε διαδικτυακά και το κεντρικό σύνθημα ήταν ότι η «Γεωργία δεν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.1.2022 10:38 μμ

Μετά από την επίθεση νωρίτερα  στη Βουλή οι χάκερ χτύπησαν και σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr η επίθεση που έγινε την Δευτέρα, αφορούσε τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο, ο server των οποίων φιλοξενείται στο control room

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.1.2022 10:15 μμ

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί φέτος το διπλό μηχανογραφικό για τους υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι δεν θα έχουν αριθμητικό περιορισμό για τις σχολές που επιθυμούν να δηλώσουν, με τα ίδια κριτήρια όπως και πέρυσι, δηλαδή την

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.1.2022 8:54 μμ

Οι πρώτες εικόνες  μέσα από το ξενοδοχείο στην Θεσσαλονίκη, όπου η 24χρονη Γεωργία Μπίκα καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βιασμού τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Το MEGA φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο ντοκουμέντο από το πάρτι της Πρωτοχρονιάς. Είναι

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.1.2022 8:36 μμ

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή