Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Ποιοι πληγώνονται περισσότερο σε ένα χωρισμό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

07/11/2021 2:00 μμ

Ποιοι πληγώνονται περισσότερο σε ένα χωρισμό

Οι άντρες είναι εκείνοι που βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο μετά από ένα χωρισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Ποιοι πληγώνονται περισσότερο σε ένα χωρισμό

Γράφει THESSNEWS-DESK

Οταν ραγίσει το γυαλί μπορεί δύσκολα να ξανά κολλάει ποιος όμως πονάει περισσότερο; Το ζευγάρι τελικά χωρίζει και αυτός ο χωρισμός βρίσκει τον άντρα να βγαίνει ανέμελος να ξεχάσει και να… ξεσκάσει και τη γυναίκα να κλαίει με μαύρο δάκρυ αγκαλιά με τα χαρτομάντηλα και ένα κουτί σοκολατάκια..

 

Αντίστοιχα σκηνικά βγαλμένα από ταινίες μάλλον ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας καθώς νέα ερευνητικά ευρήματα δημοσιευμένα στο Journal of Social and Personal Relationships αναδεικνύουν μια άλλη πραγματικότητα, αυτή στην οποία τελικά οι άντρες είναι εκείνοι που βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο μετά από ένα χωρισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η συγκεκριμένη μελέτη μιας διεθνούς ομάδας ψυχολόγων με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, σύμφωνα με το ygeiamou.gr είναι και η πρώτη που ανέλυσε τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων, με πάνω από 184 χιλιάδες συμμετέχοντες, και επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα πιο κοινά προβλήματα των σχέσεων σε άτομα εκτός κλινικών και συμβουλευτικών πλαισίων, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα ευρήματα.

Την ειδοποιό αυτή διαφορά σημειώνει και η Charlotte Entwistle, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης καθώς «τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για τα προβλήματα σχέσεων προέρχονται από μελέτες ατόμων σε θεραπεία ζευγαριών, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα μάλλον συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων, άτομα δηλαδή που έχουν το χρόνο, το κίνητρο αλλά και το χρήμα για να δουλέψουν τα προβλήματα της σχέσης τους».

Η ανάλυση των δεδομένων

Έχοντας ως αφετηρία την κατανόηση σχετικά με το ποιος αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μεθόδους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για να αναλύσουν τα δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, οι οποίοι δημοσίευσαν τα προβλήματα της σχέσης τους σε ένα ανώνυμο διαδικτυακό φόρουμ.

Εν συνεχεία, οι ερευνητές μέσω της στατιστικής μεθόδου δημιούργησαν ένα «χάρτη» με τα πιο κοινά ζητήματα των σχέσεων που εμφανίστηκαν σε κάθε ανάρτηση στο φόρουμ.

Τα αποτελέσματα «μαρτύρησαν» ότι τα προβλήματα στην επικοινωνία ήταν τα πιο συχνά, με περίπου έναν στους πέντε να σημειώνει τη δυσκολία να συζητήσουν τα προβλήματα της σχέσης και έναν στους οκτώ να αναφέρουν ζητήματα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση.

Ενδιαφέρον προκαλεί όμως το γεγονός ότι από τα δεδομένα προέκυψαν και απροσδόκητα μοτίβα, όπως οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα. Από τις αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο συχνό μοτίβο που ανέφεραν οι άνθρωποι που μιλούσαν για τα προβλήματα της σχέσης τους αφορούσε τον συναισθηματικό πόνο που προκλήθηκε από τα προβλήματα και όχι τα ίδια τα προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο θέμα ήταν η «πληγωμένη καρδιά» και εκφραζόταν με λέξεις όπως η λύπη, ο χωρισμός, το κλάμα και τη «ραγισμένη» καρδιά.

Σε αντίθεση όμως με τα αποτελέσματα που προσμέναν οι ερευνητές, φαίνεται πως οι άντρες συζητούσαν πολύ περισσότερο το γεγονός ότι ήταν πληγωμένοι σε σύγκριση με τις γυναίκες. Επομένως, η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει το στερεότυπο των λιγότερο συναισθηματικά εμπλεκόμενων στις σχέσεις αντρών ή έστω δεν επαναλαμβάνεται.

Η συναισθηματική φροντίδα για τη σχέση από την πλευρά των αντρών αναδεικνύεται και από ακόμα ένα εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο οι άντρες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού για τα ζητήματα της σχέσης τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορούν τις επιπτώσεις τόσο στο ευρύ περιβάλλον όσο και σε κλινικό περιβάλλον. Οι μελετητές σημειώνουν σχετικά ότι δημιουργώντας μια πιο ακριβή εικόνα των προβλημάτων των σχέσεων μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πότε και γιατί τα πράγματα πάνε στραβά στις σχέσεις μας, βοηθώντας ενδεχομένως τα ζευγάρια να αποφύγουν τις πιο κοινές αναποδιές μέσα στις σχέσεις.

Επιπλέον, τα ευρήματα αφαιρούν το στίγμα όσων αναζητούν επαγγελματική βοήθεια, αναδεικνύοντας τη συχνότητα των προβλημάτων στις σχέσεις και το γεγονός ότι και οι άνδρες είναι εξίσου πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια εξαρχής όσο και οι γυναίκες. Τέλος, τα δεδομένα σίγουρα δίνουν το έναυσμα και για περαιτέρω ερευνητικές εργασίες με στόχο την καλύτερη κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.2021 9:20 μμ

«Ανοίγει» ο δρόμος για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση νωρίτερα από τους έξι μήνες, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση έχει ζητήσει ευθέως από τους ειδικούς την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.2021 8:48 μμ

Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων σχηματίστηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για αντιποίηση αρχής και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.   Πιο αναλυτικά, ομάδα τεσσάρων ατόμων εμφανίστηκε στην είσοδο του καταστήματος στην περιοχή της Τούμπας και ζήτησε από

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.2021 8:23 μμ

Έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν απηύθυνε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.   Ανέφερε ότι υπάρχει ένας κυλιόμενος αριθμός σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, ωστόσο έκανε λόγο για πάνω

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.2021 7:36 μμ

Ράγισαν καρδιές στον αποχαιρετιστήριο λόγο του αδερφού της Παρθένας Κουτμερίδου, στην κηδεία της 38χρονης. Όπως είπε ο αδερφός της, η Παρθένα ήθελε τόσο πολύ να γίνει μανούλα, που δεν μπορούσε να σκεφτεί καθαρά και δεν πήγε να εμβολιαστεί. «Βρέθηκε μπερδεμένη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.2021 6:13 μμ

Στην δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Έτσι, ο Οργανισμός ανακοίνωσε 6.260 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 983 εντοπίστηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, στην Αττική καταγράφηκαν 1.791

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.2021 6:02 μμ

«Μαύρη» Πέμπτη είναι η σημερινή σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας στην Ελλάδα.   Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 700, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 704!   Επίσης, ο Οργανισμός ανακοίνωσε 6.260 νέα κρούσματα και 89 νέους θανάτους.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή