Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΓΣΕΕ: Η ίση μεταχείριση των εργαζόμενων ομόφυλων γονέων είναι θεμελιώδες δικαίωμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

08/02/20245:05 μμ

ΓΣΕΕ: Η ίση μεταχείριση των εργαζόμενων ομόφυλων γονέων είναι θεμελιώδες δικαίωμα

Ο σεβασμός της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις, αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της ΓΣΕΕ.

ΓΣΕΕ: Η ίση μεταχείριση των εργαζόμενων ομόφυλων γονέων είναι θεμελιώδες δικαίωμα

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

«Η ίση μεταχείριση των εργαζόμενων ομόφυλων συζύγων και γονέων στην εργασία δεν είναι παροχή και προνόμιο, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα, που ορθά πρέπει να αποκατασταθεί» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της.

 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο σεβασμός της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις, η ισότιμη πρόσβασή τους στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις ελεγκτικές Αρχές για την καταγγελία των παράνομων διακρίσεων σε βάρος τους από την εργοδοσία (ιδιωτική και κρατική), αποτελούν κυρίαρχο αίτημα της ΓΣΕΕ, με προτεραιότητα και στα αιτήματα των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και στο διεκδικητικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία σημειώνει τα εξής:

«Η ΓΣΕΕ και η Γραμματεία Ισότητας-Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της υποδέχεται θετικά ως βασικό μέρος της οφειλόμενης προσαρμογής της νομοθεσίας το κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο νόμου για την “ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του αστικού κώδικα και άλλες διατάξεις”.

Η θετική μας αυτή στάση θα μπορούσε από μακρό χρόνο να δηλωθεί, εάν λειτουργούσε στο υπουργείο Εργασίας το πάνω από 10 χρόνια ανενεργό τμήμα για την ισότητα φύλων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και να εξειδικευτεί με προτάσεις στον προγραμματισμό των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, εάν δεν σταματούσε τη λειτουργία του το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, ύστερα από τη μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Για τις προωθούμενες διατάξεις που αφορούν στην προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η ίση μεταχείριση των εργαζόμενων ομόφυλων συζύγων και γονέων αφορά στην ισότιμη πρόσβασή τους όχι σε “παροχές και προνόμια”, αλλά σε θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, τα οποία ιστορικά κατακτήθηκαν και βελτιώθηκαν ως κατώτατα όρια προστασίας της εργασίας, μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως η ισότιμη χορήγηση της άδειας γάμου (ΕΓΣΣΕ 1993, 2000), η ισότιμη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής (ΕΓΣΣΕ 1993), η ισότιμη εφαρμογή όλων των διατάξεων για την προστασία της οικογένειας στους φυσικούς, τους θετούς και τους αναδόχους γονείς (ΕΓΣΣΕ 2000, 2008) και η κατοχύρωση του θεσμικού και καθολικού χαρακτήρα του επιδόματος γάμου και η χορήγησή του σε όλους τους μισθωτούς ανεξαρτήτως φύλου (ΕΓΣΣΕ 1988, 2013), την οποία δυστυχώς η προωθούμενη διάταξη αποφεύγει να αναφέρει, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των εργαζομένων που δεν λαμβάνουν το επίδομα γάμου.

Η ΓΣΕΕ και με αυτήν την αφορμή υπογραμμίζει τον κορυφαίο ρυθμιστικό ρόλο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ως ανταπόκριση στα αιτήματα της κοινωνίας και υιοθέτηση ρυθμίσεων με καθολική δέσμευση για τον έμπρακτο σεβασμό, χωρίς διακρίσεις, της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων, που οφείλει να αποκατασταθεί».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.2.20248:30 μμ

  Μοναδική ήταν η εμπειρία για 22 μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας και του προγράμματος Studies Abroad, που συμμετείχαν με τους/τις μαθητές/ριες του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης σε μία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.2.20247:05 μμ

  Οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων για όλους και στα δύο ρεύματα.   Ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες, μέχρι τις 20:30, σύμφωνα με τους αγρότες.  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.2.20244:35 μμ

  Χωρίς να κερδίσουν κάτι άμεσα από τις κινητοποιήσεις τους, που «βούλιαξαν» το Σύνταγμα, οι αγρότες επιστρέφουν στην περιφέρεια, με την μεγάλη κάθοδό τους στην Αθήνα να βάζει παρακαταθήκη για παροχές στο μέλλον, μόλις η ΕΕ χαλαρώσει τους κανόνες και

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.2.20242:45 μμ

  Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας των «παλαιοχριστιανών που ζει σε λαγούμια στην ορεινή Κορινθία, καθώς κατηγορείται για απείθεια και παράβαση του νόμου για την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών.     Μάλιστα, σύμφωνα με

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.2.20242:04 μμ

  Για κλοπή κατηγορούνται δυο νεαροί 20 και 21 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Πτολεμαΐδα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία.     Συγκεκριμένα, έπειτα από αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, από το μεσημέρι της

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21.2.20241:32 μμ

  Σε Νοσοκομείο της Λευκωσίας νοσηλεύεται ένας οπλίτης, ο οποίος τραυματίστηκε το πρωί κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας.     Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έκανε γνωστό ότι πρόκειται για τον Στρατιώτη Μ.Κ, ο οποίος υπηρετεί στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου

thess

Επικαιρότητα

ΚΑΙΡΟΣ

22.2.20247:10 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή