Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων: 163 ανήλικα παιδιά εντόπισε στο δρόμο η ΑΡΣΙΣ το πρώτο ενιάμηνο του 2023

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

18/10/202312:42 μμ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων: 163 ανήλικα παιδιά εντόπισε στο δρόμο η ΑΡΣΙΣ το πρώτο ενιάμηνο του 2023

ΑΡΣΙΣ
Φωτ. ΑΡΣΙΣ

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Συνολικά 163 ανήλικους εντόπισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μέσα στους πρώτους εννιά μήνες του 2023 οι δύο Κινητές Ομάδες Εργασίας στο Δρόμο-Streetwork της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

 

Πρόκειται για ανήλικους που ζουν στο δρόμο ή σε συνθήκες που τους καθιστούν ευάλωτους σε εκμετάλλευση με συνέπεια να βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, άρα να χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας και προστασίας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα Streetwork που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος Εντοπισμού και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων και του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ), εντόπισε από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 150 παιδιά, εκ των οποίων τα 147 είναι αγόρια και τα τρία κορίτσια.

Πρόκειται για παιδιά από 13 έως 18 ετών με καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Ινδία και το Ιράκ.

Σημειώνεται ότι, ο αριθμός των παιδιών που έχουν εντοπιστεί να ζουν στο δρόμο μέσα στους πρώτους εννιά μήνες του 2023 είναι αισθητά μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2022, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είχαν εντοπιστεί 513 παιδιά στη Θεσσαλονίκη.

Η εν λόγω ομάδα Streetwork εντοπίζει τα παιδιά είτε με άμεσο τρόπο, στο δρόμο, είτε με έμμεσο ενημερώνοντας για τη δράση του προγράμματος τους ομοεθνείς των παιδιών ώστε να τα παραπέμπουν στο Κέντρο Ενημέρωσης (Info Desk) της ΑΡΣΙΣ. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης με σκοπό να εντοπίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο παιδιά που χρήζουν προστασίας.

13 παιδιά σε δύο βδομάδες

Παράλληλα, η έτερη Ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ που άρχισε να λειτουργεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ωρίων», εντόπισε μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο βδομάδες (μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου) στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 13 ανήλικα παιδιά, κυρίως Ρομά, με καταγωγή από την Αλβανία, την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες.

ΑΡΣΙΣ

Η φτώχεια και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών αυτών, ηλικίας από 1 μέχρι 12 ετών, που εντοπίστηκαν κατά κύριο λόγο να επαιτούν σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, από την περιοχή του ΟΣΕ μέχρι τη Βασιλέως Γεωργίου.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μητέρας η οποία είχε ωθήσει σε επαιτεία τα παιδιά της, ένα από τα οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ η Ομάδα Streetwork εντόπισε και τέσσερα παιδιά από 4 έως 6 ετών που διαμένουν σε εγκαταλειμμένο κτίριο, σε υποβαθμισμένη περιοχή, εντελώς ακατάλληλο για στέγαση.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7.12.20237:30 μμ

  Νέα στοιχεία βλέπουν το φως για τον 71χρονο δολοφόνο από τη Σαλαμίνα που με δυο σφαίρες αφαίρεσε τη ζωή της 43χρονης μητέρας.   Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2013, υπήρξε ακόμη μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7.12.20237:15 μμ

  Θλίψη και οργή προκαλεί ακόμη ένα περιστατικό άγριας κακοποίησης σε βάρος ζώου.   Αυτήν τη φορά το έγκλημα σημειώθηκε στον Βόλο, στα Πευκάκια, με τον θάνατο μίας αδέσποτης σκυλίτσας από σκάγια. Βρήκε τραγικό θάνατο λίγες ημέρες πριν από τη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7.12.20236:45 μμ

  Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα το 49ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, που εκπροσωπεί το προσωπικό στην αυτοδιοίκηση.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας,

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7.12.20234:40 μμ

  Εργασίες σήμανσης, τοποθέτησης ανακλαστήρων οδοστρώματος στην 30ή Επαρχιακή Οδό Ν. Ρυσίου – Ταγαράδων – Αγίας Παρασκευής – Σουρωτής – Βασιλικών και στην 27η Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας, θα διεξαχθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7.12.20234:20 μμ

  Εργασίες διαγράμμισης και εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης – Έδεσσας θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις επόμενες ημέρες.     Πιο συγκεκριμένα, θα εκτελούνται οι εξής εργασίες: Εργασίες διαγράμμισης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7.12.20234:10 μμ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας έπειτα από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στο Μεταξουργείο.   Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πρόκειται για άνδρα περίπου 40-45 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή