Μαθητές από 40 σχολεία σε όλη τη χώρα αναλαμβάνουν δράση, καινοτομούν και σχεδιάζουν λύσεις για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της σχολικής τους κοινότητας, μέσα από το νέο πρόγραμμα του WWF Ελλάς.
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο ετήσιος κύκλος των εργαστηρίων Climathons σε 5 Δημοτικά και 6 Γυμνάσια της χώρας, ενώ έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση των Climalabs σε 10 Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια. Ο διαγωνισμός ιδεών ολοκληρώνεται στις 30 Μαρτίου για τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια και στις 4 Μαΐου για τα Λύκεια.
Δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, κατά προτεραιότητα από ευάλωτες κοινωνικά ή περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας, σχηματίζουν ομάδες μαθητών που αναλαμβάνουν να ερευνήσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου τους και να λειτουργήσουν ως νεαροί «σχεδιαστές» πρακτικών λύσεων για τη μείωσή του.
Το νέο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το WWF Ελλάς, με τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την υποστήριξη του ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του ιδρύματος Μποδοσάκη και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να έχει εμπλέξει άμεσα 40 σχολεία ανά την Ελλάδα, αλλά και έμμεσα όλη τη σχολική κοινότητα, στο δρόμο της καινοτομίας και της αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης.
Σε αυτήν την πορεία, οι συμμετέχοντες υποστηρίζονται από το WWF Ελλάς με το παιδαγωγικό υλικό που έχει ετοιμαστεί για κάθε βαθμίδα και με διά ζώσης εργαστήρια στα σχολεία Climathons και Climate Labs, που βασίζονται στη μεθοδολογία «Design Thinking», η οποία προωθεί τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση και την επίλυση των προβλημάτων, για τη δημιουργία νέων και πρωτότυπων ιδεών.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι προτεινόμενες λύσεις των μαθητών που παρουσιάζονται σε μια μακέτα, αξιολογούνται από την ειδική επιτροπή του προγράμματος και μία ιδέα από κάθε βαθμίδα, θα ενισχυθεί με ένα μικρό χρηματικό ποσό seed funding, ώστε να εφαρμοστεί στα σχολεία των βραβευμένων ομάδων.
Όλες οι σχολικές ομάδες, και αυτές ακόμα που δε θα έχουν βραβευθεί, θα έχουν εισαχθεί στη λογική της κατανόησης του προβλήματος και της δοκιμής μιας ιδέας σε μικρή κλίμακα που, εφόσον αποδεικνύεται επιτυχής, θα μπορούσε δυνητικά να διεκδικήσει και οικονομική υποστήριξη για την εφαρμογή της.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Μαθητές σε δράση για το κλίμα», μπορείτε να βρείτε εδώ.