Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Εξερευνώντας τις δημόσιες και ιδιωτικές επιλογές σπουδών στην Ελλάδα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

05/07/202310:58 πμ

Εξερευνώντας τις δημόσιες και ιδιωτικές επιλογές σπουδών στην Ελλάδα

Εξερευνώντας τις δημόσιες και ιδιωτικές επιλογές σπουδών στην Ελλάδα

Γράφει thessnews

Οι σπουδές είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους νέους, οι οποίοι τελειώνουν το λύκειο και δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Στην Ελλάδα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι δωρεάν σε δημόσια πανεπιστήμια, οπότε, πολλοί νέοι ακολουθούν αυτό το δρόμο όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Η εισαγωγή σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μία πολύ συνηθισμένη επιλογή, όμως δεν είναι ο μόνος δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν. Υπάρχουν πολλές επιλογές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τόσο ιδιωτικές, όσο και δημόσιες. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε ποιές είναι αυτές και για ποιό λόγο να τις ακολουθήσει κάποιος!

Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ

Όσοι έχουν φοιτήσει στο Λύκειο, έχουν αυτομάτως το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να εισαχθούν σε κάποιο ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ο κάθε υποψήφιος εξετάζεται σε συγκεκριμένα μαθήματα, τα θέματα των οποίων ορίζονται από το ελληνικό κράτος.

 

Τόσο οι σχολές των πανεπιστημίων, όσο και των ΤΕΙ συνήθως έχουν διάρκεια φοίτησης τα 4 χρόνια, με εξαιρέσεις όπως η Ιατρική Σχολή, στην οποία η φοίτηση διαρκεί 6 χρόνια και οι σχολές του Πολυτεχνείου, οι οποίες έχουν διάρκεια φοίτησης τα 5 χρόνια. Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι δωρεάν και ότι ο υποψήφιος έχει πάρα πολλές επιλογές όσον αφορά στο αντικείμενο των σπουδών του!

Ιδιωτικά κολλέγια

Αυτός είναι ακόμα ένας τύπος μεταλυκειακής εκπαίδευσης που επιλέγουν πολλοί νέοι σήμερα. Τα ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα συνήθως συνεργάζονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Mediterranean College, και παρέχουν στους αποφοίτους τους πτυχία, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από αυτά. Έτσι, πολλοί νέοι τα επιλέγουν για να έχουν ένα πτυχίο με το κύρος κάποιου πανεπιστημίου του εξωτερικού.

 

Για τη φοίτηση σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο απαιτείται φυσικά η καταβολή διδάκτρων, τα οποία ποικίλουν από κολλέγιο σε κολλέγιο. Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εκπτώσεις στα δίδακτρα για κάποιες κοινωνικές ομάδες, αλλά και υποτροφίες τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ενδιαφερόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πτυχίο που παίρνει ένας απόφοιτος ιδιωτικού κολλεγίου έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με κάποιον απόφοιτο ελληνικού πανεπιστημίου.

ΙΕΚ

Τα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) είναι ακόμα μια επιλογή εκπαίδευσης μετά το λύκειο, η οποία όμως δεν αποτελεί ανώτατη εκπαίδευση. Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσο ιδιωτικά, όσο και δημόσια ΙΕΚ, τα ΔΙΕΚ, τα οποία προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση στους νέους, καθώς και την απόκτηση ενός εθνικά αναγνωρισμένου πιστοποιητικού σπουδών.

 

Πολλοί νέοι επιλέγουν τα ΙΕΚ, καθώς προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Άρα, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγειρική, την κομμωτική, την ονυχοπλαστική, την προπονητική και επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη μόδα, τα ΙΕΚ είναι σχεδόν η μόνη επιλογή. Για να εγγραφεί ένας νέος σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ, θα πρέπει να είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ δεκτοί γίνονται και όσοι έχουν τελειώσει κάποιο άλλο ΙΕΚ ή κάποια σχολή επαγγελματικής κατάρτισης.

Κατατακτήριες εξετάσεις

Όσοι έχουν τελειώσει ήδη μια πανεπιστημιακή σχολή μπορούν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για να εισαχθούν σε κάποια άλλη σχολή και να πάρουν δεύτερο πτυχίο. Αυτή την επιλογή κάνουν συνήθως όσοι νέοι τελείωσαν μια σχολή που δεν τους άρεσε και θέλουν να ακολουθήσουν μια άλλη κατεύθυνση ή όσοι θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε κάποιο άλλο αντικείμενο.

 

Οι θέσεις που υπάρχουν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα για όσους έχουν δώσει κατατακτήριες για να εισαχθούν σε αυτό είναι περιορισμένες. Αν περάσουν όμως, δεν ξεκινούν τη φοίτησή τους από το πρώτο εξάμηνο της σχολής, αλλά από κάποιο μεγαλύτερο εξάμηνο. Πολλές φορές μάλιστα, η σχολή στην οποία εισάγονται μέσω των κατατακτήριων αναγνωρίζει κάποια από τα μαθήματα της προηγούμενης σχολής τους. Για να εισαχθεί κάποιος σε μία σχολή με κατατακτήριες εξετάσεις, θα πρέπει να εξεταστεί σε μαθήματα της ειδικότητας της συγκεκριμένης σχολής, τα οποία ορίζονται από το αρμόδιο διοικητικό συμβούλιο.

 

Οι επιλογές σπουδών για κάποιο νέο που επιθυμεί να σπουδάσει στην Ελλάδα είναι πολλές. Ανάλογα με τους στόχους και τα ενδιαφέροντά του, μπορεί να κάνει την καλύτερη επιλογή για αυτόν, τόσο για τις πρώτες του σπουδές, όσο και για τις μετέπειτα!

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

7.12.202312:05 μμ

  ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ! Δείτε τες εδώ Έχετε επάρκεια στην αγγλική γλώσσα αλλά δεν έχετε πετύχει σε προηγούμενες εξετάσεις κάποιο πτυχίο ή θέλετε ένα επιπλέον αποδεικνύοντάς την; Χρειάζονται κατά μέσο όρο 15 ώρες εξάσκησης με

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

6.12.20234:35 μμ

  Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει πως υπεγράφη και προωθείται προς δημοσίευση η απόφαση για τους Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τις Πανελλήνιες 2024.   Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:   «Από το Υπουργείο Παιδείας,

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

6.12.202312:00 μμ

  Με πέντε μεγαλειώδεις τελετές αποφοίτησης οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί απόφοιτοι του μεγαλύτερου Κολλεγίου Πανεπιστημιακών σπουδών στην Ελλάδα γιόρτασαν την ολοκλήρωση των σπουδών τους παρουσία περισσότερων από 10.000 καλεσμένων. Οι εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν στις κατάμεστες κεντρικές αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

5.12.202310:57 πμ

  Tο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης ανακοίνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την έναρξη νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για το 2024 για Έλληνες φοιτητές.     Πρόκειται για το Νέο Δωρεάν Πρόγραμμα Εκμάθησης Ρωσικής ως Ξένης Γλώσσας, επιπέδου Α1, το οποίο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1.12.20237:30 μμ

  Πρώτη μέρα Δεκεμβρίου σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι ξεκινάει για τα καλά η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και το κλείσιμο των σχολείων που περιμένουν πώς και πώς μαθητές και εκπαιδευτικοί προκειμένου να ξεκουραστούν.   Φέτος τα Χριστούγεννα πέφτουν

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

30.11.20233:15 μμ

. Η διευθύντρια του Γυμνασίου Γέφυρας Θεσσαλονίκης, Κυριακή Χάνδρου πήρε μια εξαιρετική πρωτοβουλία και με τη βοήθεια μαθητών και φορέων, ξαναζωντανεύει τον ελαιώνα, που βρίσκεται δίπλα στον προαύλιο χώρο του 3ου Γυμνασίου Γέφυρας, στον Δήμο Χαλκηδόνας!   Η ιδέα της

thess

Επικαιρότητα

ΓΕΥΣΗ

7.12.20234:00 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή