Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Χρ. Μπαλάσκας: Η Χαλκιδική θα συνεχίσει να έχει εξορυκτικό ενδιαφέρον

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

05/07/20237:46 μμ

Χρ. Μπαλάσκας: Η Χαλκιδική θα συνεχίσει να έχει εξορυκτικό ενδιαφέρον

Το κοίτασμα στις Σκουριές, στο οποίο οι εν εξελίξει κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, εκτιμάται πως έχει διάρκεια ζωής 20 ετών

Χρ. Μπαλάσκας: Η Χαλκιδική θα συνεχίσει να έχει εξορυκτικό ενδιαφέρον

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Το 2034 αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση του επιφανειακού μεταλλείου στις Σκουριές της Χαλκιδικής, όπως γνωστοποίησε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος Ελλάδας της «Εldorado Gold», Χρήστος Μπαλάσκας, πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

 

Το κοίτασμα στις Σκουριές, στο οποίο οι εν εξελίξει κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, ώστε ακολούθως να ξεκινήσει η εξόρυξη και η εμπορική παραγωγή χαλκού και χρυσού, εκτιμάται πως έχει διάρκεια ζωής 20 ετών.

 

Ωστόσο οι εργασίες αποκατάστασης -οι οποίες θα καλύψουν σταδιακά τόσο το υπόγειο όσο και το επιφανειακό τμήμα του- αναμένεται να εκκινήσουν «μόλις ολοκληρωθεί η εκμετάλλευση του ανοιχτού ορύγματος, διαμέτρου 800 μέτρων και βάθους 700», ήτοι το 2034. «Με άλλα λόγια, δεν θα περιμένουμε 20 χρόνια, αλλά θα ξεκινήσουμε στο ένατο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», ο οποίος επισήμανε ακόμα ότι η εταιρεία έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 57,5 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο υπάρξει αιφνίδια αποχώρησή της από το έργο, τα κεφάλαια αυτά να χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες αποκατάστασης.

 

Ο κ. Μπαλάσκας πρόσθεσε ότι η περιοχή «ασυζητητί θα συνεχίσει να έχει εξορυκτικό ενδιαφέρον και μετά τη λήξη της 25ετίας» (για την οποία ο επενδυτής έχει υπογράψει τη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο), αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του επενδυτικού ενδιαφέροντος της εταιρείας για τη Βορειοανατολική Χαλκιδική και μετά τη λήξη της διάρκειας ζωής του μεταλλείου.

 

Σε ερώτημα σχετικά με την επίπτωση που μπορεί να έχει η υδροβόρος μεταλλευτική δραστηριότητα στην ύδρευση των τοπικών κοινοτήτων και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ο κ. Μπαλάσκας απάντησε ότι βάσει υδρολογικών μελετών, η ζώνη «επιρροής» των μεταλλείων ως προς την άντληση υδάτων εξαντλείται σε ακτίνα 1,5 χλμ, όταν τα κοντινότερα χωριά απέχουν 3 χιλιόμετρα. Επιπλέον, για τις ανάγκες των μεταλλείων η εταιρεία «τραβάει» περί τα 400.000-500.000 κυβικά νερού ετησίως, το οποίο μάλιστα επαναχρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται, ενώ η βροχόπτωση στην περιοχή έχει καταμετρηθεί σε 12,5 εκατομμύρια κυβικά τον χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει φυσική αναπλήρωση των υδάτων.

 

«Η βιωσιμότητα είναι υπαρξιακό θέμα για εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάσκας, ενώ πρόσθεσε ότι το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έγινε μέτοχος της «Eldorado» αποτελεί την καλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης που έχει δοθεί στον όμιλο, καθώς ο συγκεκριμένος χρηματοδοτικός οργανισμός θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την περιβαλλοντική προστασία και πέρασε τις δραστηριότητες της Eldorado από «ψιλή κρησάρα».

 

Ο κ.νΜπαλάσκας επανέλαβε και όσα ήδη γνωστοποιήθηκαν χθες, σε αντίστοιχη συνάντηση στην Αθήνα, ως προς το έργο στις Σκουριές. Οι κατασκευαστικές εργασίες είχαν αρχικά ξεκινήσει το 2017 και είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%, με τα επενδεδυμένα κεφάλαια να ανέρχονται τότε σε 550 εκατ. δολάρια. Οι εργασίες εκκίνησαν εκ νέου το 2021. Για την ολοκλήρωση του μεταλλευτικού έργου των Σκουριών απαιτείται τώρα πρόσθετη επένδυση ύψους 845 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, τη διαχείριση των υδάτων και την κατασκευή του χώρου ξηρής απόθεσης των υπολειμμάτων (μόνο για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων των Σκουριών, το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ). Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δυόμισι χρόνια, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή, η οποία προβλέπεται ότι θα φτάνει κατά μέσο όρο στις 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού ετησίως. Όταν το μεταλλείο λειτουργήσει, εκτιμάται ότι θα απασχολεί κατά μέσο όρο 1400 εργαζομένους, πέραν όσων θα εργαστούν στο κατασκευαστικό στάδιο.

 

Σημαντική παράμετρο της λειτουργίας του έργου των Σκουριών αποτελεί η παραγωγή χαλκού, η οποία «απαντά» πρακτικά στη στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ για αυτονομία και εξόρυξη και επεξεργασία συγκεκριμένων μετάλλων εντός της Ευρώπης (επιδίωξη που αποτυπώνεται και στη νομοθεσία για τις κρίσιμες πρώτες ύλες). Όπως επισήμανε η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας της εταιρείας, Ερικα Ξηρουχάκη, ο χαλκός είναι συνδεδεμένος με την πράσινη μετάβαση και το μέλλον της ηλεκτροκίνησης και για αυτό η ζήτησή του αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 93% έως το 2035, σε σχέση με σήμερα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπαλάσκας, με την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας (που εκτός από τις Σκουριές περιλαμβάνουν τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας και Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών), η Ελλάδα αποκτά τη δυνατότητα να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, μετά τη Σουηδία και τη Φιλανδία. Το δε αποτύπωμα της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» μέχρι σήμερα αναλύεται ως εξής: επενδύσεις κεφαλαίων 1,3 δισ. δολ (συν νέες επενδύσεις 1,9 δισ. στην περίοδο της 25ετίας), εξαγωγές 1 δισ. ευρώ (πάνω από 11 δισ. στο μέλλον), τοπικές προμήθειες 1,1 δισ. ευρώ (άνω των 4 δισ. στο μέλλον), έσοδα για το κράτος 416 εκατ. ευρώ (τα εκτιμώμενα μελλοντικά έσοδα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ), 1500 θέσεις εργασίας (που θα φτάσουν τις 5000 σε βάθος 25ετίας), κοινωνικές επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ (80 εκατ.) και περιβαλλοντικές επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ (120 εκατ. στο μέλλον).

 

«Πριν 30 χρόνια, η εξορυκτική βιομηχανία δεν ενδιαφερόταν τόσο για το περιβάλλον και την κοινωνία. Πλέον αυτό έχει αλλάξει, οι εταιρείες ελέγχονται καθημερινά και συστηματικά και συνδιαλέγονται με την τοπική κοινωνία» σημείωσε ο κ.Μπαλάσκας και πρόσθεσε πως στόχος της εταιρείας είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η λειτουργία με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και η δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

3.12.20231:15 μμ

  Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 10:40 σήμερα το πρωί, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας.   Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,1 βαθμών της

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

3.12.202312:15 μμ

  Ένα διαφορετικό μήνυμα θέλει να «περάσει» στο κοινό με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών με αφορμή την σημερινή ημέρα.   Η σχετική ανακοίνωση:   «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες σήμερα… και ο προφανής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

3.12.202310:30 πμ

  Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε αυτοκίνητο επί της Λεωφόρου Ιωνίας, στο Μενίδι Αττικής.   Η σορός του άνδρα βρέθηκε εντός του οχήματος.   Την προανάκριση για το συμβάν έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία.  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.20238:25 μμ

Μια 16χρονη μαθήτρια έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αμαλιάδα στην οδό Βύρωνος από έναν 90χρονο. Σύμφωνα με το ilialive.gr, ο υπερήλικας δεν έχασε χρόνο όταν είδε τη 16χρονη στο δρόμο και την πλησίασε. Της έπιασε κουβέντα ρωτώντας την διάφορα, της

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.20236:00 μμ

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις προδιαγραφές τους ως προς την ανθεκτικότητα, αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Άνοιξη τα μεγάλα έργα υποδομών στις περιοχές της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο δε, σχετικός

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.12.20234:04 μμ

Ένα αγοράκι μόλις τριών ετών παρασύρθηκε στα Βραχνέικα από ΙΧ αυτοκίνητο. Το αγοράκι προσπάθησε να περάσει τον δρόμο με αποτέλεσμα διερχόμενο όχημα να το παρασύρει και να το τραυματίσει ευτυχώς ελαφρά, αναφέρει το achaianews.gr. Το παιδάκι μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

3.12.202311:00 πμ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

3.12.202310:27 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή